Repair Café verovert Nederland

We blogte vorig jaar al over het Repair Café, een Amsterdams initiatief dat reparen als alternatief biedt voor onze huidige wegwerpcultuur. Het lijkt erop dat wegooien steeds meer ‘so last season’ wordt, want het Repair Café is aan een opmars bezig.
 

Vanaf komende zondag trekt het Repair Café met een speciale bus het land in om ook buiten Amsterdam Repair Café’s te kunnen organiseren. In de Repair Bus reizen een elektricien en een naaister mee en de bus is verder voorzien van gereedschap en reparatiemateriaal op diverse gebieden. Deze zondag 6 maart zal de Repair Bus Apeldoorn aandoen.

 

De Stichting Repair Café werd in 2010 opgericht met als doel om reparatiekennis te behouden en te verspreiden. De Repair Café’s die door de stichting worden georganiseerd laten mensen zien dat repareren makkelijker is dan je denkt en je bovendien een groot gevoel van voldoening geeft.  “Het is de bedoeling dat mensen die het Repair Café bezoeken, van thuis kapotte spullen meenemen waar ze zelf geen raad mee weten”, legt Martine Postma, van de Stichting Repair Café, uit. “In het Repair Café kunnen ze hun probleem voorleggen aan iemand die er verstand van heeft. Vervolgens gaan ze, zelfstandig of met hulp van de deskundige,  aan de slag om het voorwerp te repareren.”  Toegang en advies zijn gratis, bezoekers betalen alleen materiaalkosten.
 
Door repareren in het hele land te promoten als alternatief voor weggooien, wil de Stichting Repair Café de afvalberg helpen verkleinen. “Veel dingen die nu worden weggegooid, zouden na een kleine reparatie weer prima bruikbaar zijn”, zegt Postma. “Je moet alleen even weten wat je moet doen als je gaat repareren. Gelukkig zijn er nog mensen die die kennis bezitten en het leuk vinden om die over te dragen aan buurtgenoten. Dat is het Repair Café: samen repareren, in een ontspannen sfeer.”
 
Stichting DOEN

Sinds dit jaar wordt het Repair Café ook gesteund door Stichting DOEN. Met deze steun kan onder andere een vaste locatie in Amsterdam worden betrokken. En ook de steun aan lokale Repair Café’s kan worden uitgebreid. Martine Postma van Stichting Repair Café: “Zo denken we erover om lokale Repair Cafés de mogelijkheid te geven hun eigen website bij te houden, als subsite van www.repaircafe.nl En we hebben nog veel meer plannen. Geweldig dat we die nu kunnen gaan uitvoeren!”

 

Nieuwe data
Zelf ervaren hoe een Repair Café in zijn werk gaat? Ga dan even langs bij een van hun volgende evenementen:

  • zondag 6 maart +Punt Orden, Germanenlaan 370, Apeldoorn, 11.00-15.00 uur
  • zaterdag 26 maart Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen, 13.00-17.00 uur
  • zondag 27 maart Jan van der Heijdenhuis, 2e Jan van der Heijdenstraat 75-77, Amsterdam-Zuid, 12.00-16.00 uur

 

Lees ook:

Lap je eigen laptop op

Rotzooi maar lekker aan in 2011

Slechts een vuilniszak met afval…per jaar

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *