Duurzame energie maakt binnen 10 jaar kernenergie overbodig

Duitsers hebben liever een windmolen dan een rokende kerncentrale in de achtertuin. Foto: Daveeza, Flickr

Duurzame energie kan in Duitsland in korte tijd kerncentrales overbodig maken. Dat zegt de BEE, een organisatie die lobbyt voor de opwekking van duurzame energie. In 2020 zou 47 procent van de Duitse energiebehoefte uit duurzame bronnen kunnen komen. Op dit moment is 17 procent van de in Duitsland geproduceerde energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Kerncentrales zijn verantwoordelijk voor 23 procent. Duurzame energie kan dus snel genoeg groeien om het verlies aan capaciteit door het sluiten van kerncentrales  te compenseren.

“Duitsland kan het gebruik van kernenergie snel beëindigen, zonder dat het afhankelijk wordt van import van elektriciteit uit de buurlanden”, aldus Dietmar Schütz, voorzitter van de BEE.

Een van de manieren waarop de BEE dit denkt te doen is met “Kombikraftwerke”, krachtcentrales die verschillende typen van energieopwekking combineert en zo een stabiele stroom elektriciteit kan produceren.

Bron: BEE.de, Reuters

Lees ook

WNF: 95% duurzame energievoorziening in 2050

Een zonnepaneel op je eigen dak

Wat als Borssele ook de lucht in gaat?

Advertisement

2 comments

 1. kernenergie stoppen "met “Kombikraftwerke”, WKK krachtcentrales die verschillende typen van energieopwekking combineert en zo een stabiele stroom elektriciteit kan produceren"
  1. deze centrales werken op fossiele brandstof, waar komt die vandaan?
  2. wat zou "instabiele stroom" zijn?
  3. wat "combineren" ze eigenlijk?
  WKK is de gebruikelijke vorm van stroomopwekking, waarbij ook de afvalwarmte benut wordt. Met duurzameg energie heeft dat niets te maken

 2. @roland
  1. Je kunt de vervangen door bio olie die uit diverse bronnen gehaald kan worden. Groenteafval, frituurvet, algen, zijn zelfs bacteriën die co2 omzetten in een soort olie. Als het maar geen palmolie is of biobrandstof die concurreert met voedselverbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *