WNF: vergeet kernenergie, we hebben wind, water en afval

En niet te vergeten: de zon!

Volgens het Wereld Natuur Fonds hebben we in de nabije toekomst helemaal geen olie en kernenergie meer nodig. De organisatie heeft een rapport geschreven waarin staat dat de wereld al in 2050 volledig op hernieuwbare energie kan draaien. Het rapport is in 90 landen uitgebracht. Er is anderhalf jaar aan gewerkt en is volledig doorgerekend door wetenschappers.

WNF zet vol in op zon, wind, water en energie uit afval. Lastig punt is de transport van windenergie naar het land. Het kabelnetwerk dat daarvoor nodig is, moet nog worden aangelegd, maar volgens Johan van de Gronden, directeur van WNF Nederland, gaan de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie zo snel dat dit geen serieuze belemmering kan zijn. Verder kunnen we de almaar stijgende vraag naar energie wereldwijd met 15 procent laten dalen.

Bron: Joop en hetkanWel

Advertisement

One comment

  1. Ik ben er helemaal voor, maar niet zo optimistisch. De argumenten gaan "hernieuwbare energie is meer dan genoeg", "op termijn kan hernieuwbare energie ook geld opleveren" en "we kunnen het best betalen". Maar de tegenargumenten zijn "niet-hernieuwbare energie is nu meer energie", "niet-hernieuwbare energie levert meer op op de korte termijn" en "niet-hernieuwbare energie kost minder". En de balans slaat nu eenmaal meestal door naar goedkoop dan verstandig, totdat het te laat is, we iemand de schuld kunnen geven en we alsnog doen wat iedereen dan vindt dat we meteen hadden moeten doen – of er niets gebeurde en iedereen kan zeggen "zie je wel?".

    Het blijft dus zoeken van de balans tussen risico mijden en gemak – totdat we een groen alternatief vinden dat conventionele energie echt op alle fronten verslaat, inclusief de economische. Geld steken in die zoektocht lijkt me de meest kansrijke oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *