96% minder AIDS door behandeling met virus

Foto: Nils Geylen, Flickr

AIDS bestrijden met eigen wapens — dat is het idee van biochemicus Leor Weinberger van de Universiteit van San Diego. Weinberger heeft een virus ontwikkeld dat het HIV/AIDS moeilijker maakt om zich te vermenigvuldigen. Deze behandeling is vooral goed voor mensen die geen toegang hebben tot reguliere medicijnen. In Subsahara Afrika kan de behandeling met een virus het aantal mensen met AIDS met 96% (!) verminderen.

Het werkt als volgt: patiënten krijgen een verzwakte en genetische gemodificeerde variant van het HIV virus toegediend. Deze variant bindt zich aan dezelfde proteïnen als HIV. Er is dus minder ruimte voor HIV om zich te ontwikkelen, er ontstaat competitie tussen de virussen die de voortgang van HIV en AIDS kan belemmeren.

Het medicijn is vooral geschikt voor groepen en gebieden die lastig te bereiken zijn met reguliere medicijnen, bijvoorbeeld gebieden waar weinig medische zorg is of  sekswerkers en drugsgebruikers.

Het onderzoek is nog niet getest op mensen. Ook moet uitgezocht worden of het virus niet erger dan de kwaal is en zelf ook schadelijk wordt als het zich mengt met ander genetisch materiaal in het lichaam. Maar Weinberger is optimistisch: ook voor polio bestaat er een soortgelijk medicijn dat goed functioneert. Dus waarom niet voor AIDS?

Bron: Discovery News

Lees ook

Advertisement

4 comments

 1. Wetenschappers hadden al ontdekt dat bananen-lecithinen zich vast hechten aan de proteïne die HIV-infectie veroorzaakt, namelijk: het suikerbindende HIV-1 manteleiwit gp120 (zie: http://www.mcld.co.uk/hiv/?q=gp120 )… Het voorkomt zo dat gp120 schade aan kan richten.

  Lecithinen zijn proteines (eiwitten) die van nature voorkomen in planten. De Lecithine waar het hier om gaat heet 'BanLec' en werd al 20 jaar geleden ontdekt.
  zie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11497

  In de laboratoriumtests was de bananen-lecithine minstens zo invloedrijk als twee huidige anti-HIV-medicijnen. Het probleem met synthetische HIV-medicijnen is dat het virus gemakkelijk kan muteren en resistent wordt. Met lecthinen is de kans dat dit gebeurt echter juist vele malen kleiner omdat lecthinen zich meerdere malen kunnen binden aan de manosehoudende suikers die zich op verschillende plaatsen op het suikerbindende HIV-1 proteine molecuul gp120 bevinden.

  ´Farmaceutische bedrijven kiezen voor chemische stoffen omdat op natuurlijke stoffen geen patent kan worden aangevraagd en er dus minder aan verdiend zou kunnen worden…´

  De oplossing van ziekte is echter gewoon te vinden in de natuur!

  1. 'Men hoopt dat de bananen-lecithines een alternatief en goedkoper bestanddeel van een betere behandeling ter voorkoming van HIV gaat vormen.

   Condoomgebruik blijft natuurlijk altijd belangrijk maar met name vrouwen in ontwikkelingslanden hebben helaas niet altijd die mogelijkheid. Als zowel vrouwen als mannen zich met een microbicide altijd kunnen beschermen tegen HIV-infectie, dan is dat een grote stap in de strijd tegen HIV!'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *