Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD

Foto: -Niloy-, Flickr

“De belangrijkste oorzaak van ADHD is voedsel.” Dit beweert dr. Liddy Pelsser van het onderzoekscentrum ADHD. Zij publiceerde deze maand haar onderzoek in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. 64% van de kinderen met ADHD zouden in feite gevoelig zijn voor bepaalde soorten voedsel.

Voor haar onderzoek zette dr. Pelsser kinderen met ADHD op dieet. Doel was om uit te zoeken op welke voedingsstoffen ze reageerden en deze uit hun menu te halen. De leerkrachten en dokters die meewerkten met de studie merkten een sterke verandering op bij de kinderen. “Ze waren met stomheid geslagen,” aldus Pelsser. “Na het dieet waren het gewoon normale kinderen met normaal gedrag.”

Bronnen: Grist, The Lancet, NPR

Lees ook

Advertisement

11 comments

 1. Tsja, lastig verhaal. Zorgen dat iets een oplossing vormt, bewijst op geen enkele manier dat een oorzaak aangepakt is. Dit soort wetenschap blijft black-box denken natuurlijk.

  Los daarvan interessant, ik ben benieuwd of vervolgonderzoek op gang komt naar specifieke voeding en wellicht andere informatie, zoals DNA-opbouw, genderafhankelijkheid, etcetera.

 2. Deze weergave van het onderzoek van mevrouw Pelsser is nogal kort door de bocht!

  In het onderzoek van mevrouw Pelsser wordt de relatie tussen voeding en ADHD/ODD bij jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar sterker dan tot nu toe onderbouwd. Van de vijftig jonge kinderen die vijf weken het basisdieet van rijst, peer, kalkoen en enkele groenten volgden, bleek bij 78 procent de gedragsproblemen te verdwijnen. Toen er bij dertig kinderen in de tweede fase weer 'riskante' voedingsmiddelen werden toegevoegd kwamen de problemen bij 19 van de 30 kinderen weer terug. Hoeveel kinderen er langere tijd succesvol het dieet volgden staat verder niet in het artikel.

  Lees hieronder verder…

 3. Onbekend is nog welk effect het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen in de hersenen heeft, waardoor de gedragsproblemen zijn afgenomen. Het zou een goede zaak zijn hier verder onderzoek naar te doen.

  Het eliminatie-dieet zoals dat in het onderzoek is toegepast vraagt om intensieve begeleiding en bleek niet voor alle gezinnen vol te houden. Het onderzoek biedt zeker aanknopingspunten maar er zal gezocht moeten worden naar een duidelijke, kindvriendelijke manier om vast te stellen welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn. Dit is voor elk kind verschillend en het gaat zeker niet om ‘kleurstoffen’ of ‘suikers’ zoals de afbeelding hierboven suggereert.

  Het is dus zeer de vraag of dit onderzoek genoeg onderbouwing geeft om de richtlijnen voor behandeling van ADHD hiermee drastisch te wijzigen, zoals de auteurs voorstaan.

  Meer informatie over ADHD en behandeling op http://www.steunpuntadhd.nl

 4. Beste Miriam, bedankt voor je opmerkingen, ik denk dat het goede aanvullingen zijn. Het artikel in de Lancet is ook een stuk diepgravender en ook meer omzichtig in de conclusies dan in mijn artikel naar voren komt.

  Blijft wel staan dat de uitspraken in dit stukje letterlijke weergaves zijn van wat de leider van dit onderzoek, mevr. Pelsser, zegt. Ik citeer alleen.

 5. Waarschijnlijk speelt het type bloedgroep hierbij ook belangrijke rol…

  Het bloedgroep-dieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zo maken mensen met bloedgroep O anti-stoffen tegen melk-eiwitten aan. Wat natuurlijk ook logisch is want melk van een moederdier is gemaakt en bedoeld voor het baby-dier en niet voor de mens. Ook bloedgroep A maakt antistoffen tegen dierlijk melk aan.

  En het bloed van mensen met bloedgroep O gaat ook klonteren door inname van gluten. Bloedgroep O is ook de enige bloedgroep die tomaten goed kunnen verdragen en vlees goed verwerken.

  Zie hier een wat duidelijkere uitleg over het bloedgroepen dieet door dieetisten: http://www.dietistamstelveen.nl/bloedgroepdieet.hhttp://www.dietistamstelveen.nl/index.html
  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&…

 6. Uit onderzoek met gevangenen in de VS bleek een (normaal) dieet bij te dragen aan het handelbaarder maken van de gevangenen en een daling in het aantal geweldsincidenten. Er zou dus wel degelijk sprake van kunnen zijn. Zie ook onderzoek die verondersteld dat de bacteriën in de darmen de persoonlijkheid beïnvloeden. En waar worden die bacteriën door gevoed, juist, voeding.

 7. ik vraag me af of er ook dingen door elkaar worden gehaald, namelijk voedsel alergie met als gevolg drukte. en ADHD.
  ben zelf ouder van een kind met autisme, adhd en een matige tot ernstige verstandelijke beperking.

 8. Wetenschappelijk rapport uit 2007: E nummers oorzaak ADHD
  6 kunstmatige kleurstoffen oorzaak van ADHD (hyperactiviteit)

  De FSA (Food Standards Agency) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers.
  Met name deze kleurstoffen (zie overzicht) + Natriumbenzoaat (E-211) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD) in een £ 750.000 kostende studie door de Southampton Universiteit (2007).
  De onderzoekers schatten dat ADHD met 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun produkten.
  Overzicht “Southampton Six” :
  E-110 : Zonnegeel FCF
  E-122 : Azorubine
  E-102 : Tartrazine
  E-124 : Ponceau 4R
  E-104 : Chinolinegeel
  E-129 : Allura rood AC
  +
  E-211 : Natriumbenzoaat
  Benzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. Een studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. Zo verhoogde de hyperactiviteit van 3 jarige kinderen tot 20% nadat ze drankjes met benzoaat dronken.
  Benzoaat in drankjes die vitamine C bevatten kan omgevormd worden tot het kankerverwekkende benzeen. Daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuren beschadigen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

  Bronnen : http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/sep/http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-
  for-ban-on-six-artificial-colours-807806.html http://www.foodnews.be/nl/benzoaat.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *