‘Schoon genoeg van kernenergie’: manifestatie op 16 april

Een coalitie van maatschappelijke organisaties en politieke partijen roept op tot een landelijke manifestatie tegen kernenergie: “Laat samen met ons zien dat Nederland schoon genoeg heeft van kernenergie. Dit kabinet moet kiezen voor een schone en veilige energietoekomst.”
Wanneer: 16 april 13:00 – 16:00
Waar: De Dam, Amsterdam

Dit kabinet kiest voor nieuwe kerncentrales en dus voor onnodige risico’s en levensgevaarlijk afval. De nieuwe centrales zullen tenminste 40 jaar vervuilende energie leveren en al die tijd de overgang naar een groene energievoorziening frustreren. Om het licht in Nederland te laten branden is kernenergie niet nodig. Er zijn meer dan voldoende schone alternatieven.
De manifestatie is een initiatief van: Borssele2Nee, DWARS, Greenpeace, GroenLinks, Jongeren Milieu Actief, Laka, Milieudefensie, Natuur en Milieu, de twaalf Natuur en Milieufederaties, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, ROOD, SP, Urgenda en WISE.
Zegt het voort en mobiliseer je vrienden en collega’s. Kijk op www.schoongenoegvankernenergie.nl om een petitie te tekenen of posters te printen.

Lees ook:
Greenchoice strooit met gratis zonnepanelen

Kernramp Borssele: “We zijn door het oog van de naald gekropen”

Advertisement

5 comments

  1. Wat een onzin. Er wordt zwaar overdreven over het gevaar van kernenergie.In het verleden zijn er lessen geleerd bij chernobyl en three mile island. Zodoende zie je ook nu dat een lichtelijk verouderde centrale eerst door een aardbeving van kracht 9 op de schaal van richter en vervolgens gebeukt moet worden door een tsunami alvorens er iets mis gaat. In welk opzicht is kernenergie dan onveilig? Er is nog niemand overleden aan de straling uit de centrale in Japan. Daar komt bij dat het een van de milieu vriendelijkste manieren is om energie op te wekken. De enige afvalstof die een kerncentrale produceert is water (ja echt). Daar staat tegenover dat een kerncentrale op een ontzettend klein oppervlak een gigantische hoeveelheid energie kan opwekken. Hier is geen enkel alternatief voor. Nu speelt kernenergie in Nederland slechts een kleine rol (rond de 3/4 %), maar in bijvoorbeeld België is kernenergie de belangrijkste bron van elektriciteit (meer dan 50%). Wat zouden we moeten als we geen kerncentrales meer mochten bouwen? Kolencentrales? De Waddenzee volbouwen met windmolens? Een zonnepark op de Veluwe? Geen enkel van deze opties heeft hetzelfde rendement als een kerncentrale. En wat het radioactieve afval betreft, men kan hier goed mee om gaan. Kernenergie is een van de meest milieuvriendelijke manieren van energie produceren. En als je kijkt naar hoe zelfs na de zwaarste aardbeving in recente geschiedenis en een tsunami de schade aan mens en milieu nog steeds beperkt is snap ik de protesten niet. Kernenergie is een veilige manier van veel energie produceren.

  2. "De enige afvalstof die een kerncentrale produceert is water ?" Wat een klinkklare onzin. Iedereen weet toch dat het kernafval oplevert. Misschien moet je je bronnen even checken! Ik denk dat je in de war bent met het nog niet gerealiseerde scenario van kernfusie.

  3. Ik heb schoon genoeg van kernenergie, nog meer omdat er allang schone alternatieven zijn die we kunnen gebruiken zónder allerlei levensgevaarlijke risico's. Wie denkt dat kernenergie veilig is, vergeet het afval 'toevallig' even. Het afval blijft 240.000 jaar radio-actief, dat is zeker niet gevaarlijk? Wake up en zorg dat je de juiste informatie leest!

  4. mmmm, ik denk dat je inderdaad een aantal zaken door elkaar houdt, meneer of mevrouw kritisch. Kritisch zijn is overigens prima, maar dit klopt gewoon niet. Overigens is het uiteraard een probleem dat onze energiebehoefte een grootschalige productie vereist. Zuiniger omgaan met energie is dus wel zinnig. En niet allemaal massaal aan de elektrische toiletten zoals in Japan :))
    Hoe dan ook, het kan absoluut geen kwaad aan de regering te laten zien dat er veel mensen in elk geval NADENKEN over kernenergie en daar veel vraagtekens bij hebben, op zijn zachtst gezegd. Komen dus die 16e!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *