Optimistisch nieuwsoverzicht: roze voedsel nieuw wapen tegen dementie

Foto: Peber the Swede (Flickr)
Mensen die zijn geboren na 1975 worden gemiddeld waarschijnlijk 90. Dat betekent nu: 30-35% kans om dement te worden na je 85e. Althans, op dit moment lijdt ongeveer 1 op de 3 85-plussers aan een vorm van dementie. Volgens wetenschappers van de Tokohu Universiteit kunnen we dementie echter voorkomen door een dagelijkse dosis roze voedsel te eten. Denk aan forel, zalm (foto), kril, garnalen, rivierkreeft en schaaldieren. Die bevatten namelijk het natuurlijke pigment asthaxanathine. Dit reduceert de ophoping van de chemische verbinding phospholipide hydroperoxides (PLOOH) die vooral veel voorkomt bij mensen met dementie.

Ook kamerplanten blijken een positief effect op ons brein te hebben. Zo bleek deze week dat alleen al de aanwezigheid van een plant genoeg is om ons concentratievermogen te verhogen. Gevolg: we onthouden beter wat we lezen. De resultaten van het onderzoek lieten namelijk zien dat het concentratievermogen van de mensen die werkten in de buurt van een kamerplant verbeterden, terwijl dit bij de mensen die niet bij een plant in de buurt waren, ongeveer hetzelfde bleef.

Een hele andere manier om je brein goed te gebruiken bedacht ondernemer Dennis Nolte. Hij bouwde een voormalige SRV-groentewagen om tot een hippe lounge vol inpirerende mensen, projecten en filosofieën. In de wagen inspireert hij mensen om hun droom te realiseren. En met succes: een van zijn bezoekers bouwde bijvoorbeeld al een boomhut die een broedplaats werd voor kruisbestuiving tussen stad en platteland.

Batterij op water gaat energie leveren voor 3 miljard mensen

De meest optimistische ontwikkeling kwam deze week echter uit India. Het Indiase bedrijf Tata dat in 2008 de nano-auto op de markt bracht voor mensen met een beperkt budget, wil nu drie miljard mensen van energie gaan voorzien. Hiervoor werken ze samen met het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) waar Daniel Nocera een nieuwe methode ontwikkelt om energie uit water te halen. Het onderzoeksteam van Nocera slaagde erin om fotosynthese, het proces waarmee planten hun energie uit zon halen, te imiteren. Door met zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, komt energie vrij. Het prototype bleek niet alleen te werken, het haalde meteen ook een hogere efficiëntie dan de huidige generatie zonnepanelen.

Bronnen: Natural News, Wikpedia en hetkanWel.

Lees ook:

Van kamerplanten word je slimmer

Bij de nieuwe SRV-man koop je briljante ideeën

Batterij op water helpt 3 miljard mensen aan energie

Advertisement

2 comments

  1. Vissen, Schaaldieren, Zeevruchten en andere Zeedieren zijn tegenwoordig helaas zwaar vervuild door Kwik, Arseen, Dioxine's, Plastic-deeltjes en andere zware metalen…

    Voor de Omega-vetzuren hoef je ook geen vis te eten. Want Omega 3 en 6 haal je uit lijnzaad-olie (door salade) of kokosvet en Omega 9 uit Olijfolie!

  2. Bomen en planten zetten CO2 om in zuurstof en het bladgroen 'Chlorofyl' zuivert de lucht en ook water (denk aan het groen in de sloten en algen in de zee…)
    Meer zuurstof en zuivere lucht zijn natuurlijk goed voor de hersenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *