Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere Nederlandse multinationals?

Foto: Jeff Kubina (Flickr)
De overgang van gewone naar duurzame productie noemt Marco Gulpers, analist bij ING, “de derde industriële revolutie”. Kern van zijn betoog is dat het tijdperk van goedkope toegang tot productiemiddelen en grondstoffen eindigt. De duurzaamheidsrevolutie is dan ook meer dan alleen slimme marketing.
Nu al is bekend dat op dezelfde voet doorgaan een watertekort van 20% oplevert in 2020 en een energietekort van 40% in 2030. Besparen op het verbruik van energie en water, en het verminderen van afval en de uitstoot van broeikasgassen levert volgens Marco Gulpers een financieel voordeel op dat in waarde kan oplopen tot 5% van het wereldwijde BBP, voor 2020.

Hoe spelen toonaangevende bedrijven uit de Benelux in op de kansen en bedreigingen die deze nieuwe industriële revolutie brengt? Dat is het centrale thema bij het speciale ING-congres ‘Industrial Revolution’. hetkanWel is bij dit congres aanwezig en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. We hebben zelf nauurlijk genoeg vragen, maar we zijn ook benieuwd welke vragen bij jullie, onze bezoekers, leven. Wij zullen die dan proberen te stellen.

Stel je vraag onder deze blog of tweet hem met de vermelding #ingsri. Vermeld ook voor wie de vraag bestemd is.

De sprekers zijn:
Unilever – Paul Polman
AkzoNobel – Andre Veneman
KPN – Baptiest Coopmans
Ahold – Lodewijk Hijmans van de Bergh
ING – Jan Hommen
RD Shell – Allard Castelein
Arcadis – Renier Vree

Advertisement

30 comments

 1. Zomaar wat willekeurige vragen, tussen haakjes de mooie verhalen van de pr mensen erachter.

  Aan meneer Paul Polman, waarom verkoopt u voedingsproducten waar zoveel calorieen inzitten? (krijg je een verhaal dat ze veel lightproducten hebben)
  Aan Babtiest Coopmans, zou u 2% van uw ebitda inleveren voor meer duurzaamheid? (krijg je een verhaal dat hij dankzij duurzaam beleid meer ebitda heeft)
  Aan meneer Jan Hommen, had u werkelijk niet door dat het niet zo handig was om de bonus aan te accepteren? (krijg je een verhaal dat de commissarissen de bonus verzonnen hebben)
  Aan meneer Allard Castelein, hoe zorgt u ervoor dat Shell van een oliebedrijf naar een energiebedrijf gaat? (krijg je een verhaal wat voor fantastische duurzamen initiatieven shell al doet)

 2. SHELL : Waarom maak je bij de oliewinning in de Nigerdelta zo een enorme puinhoop dat de lokale bevolking in die regio niet meer fatsoenlijk kunnen leven.

  SHELL: Hoeveel procent van je winst komt van Groene lees duurzame energie en hoeveel procent van het reclame budget gaat naar het verkopen van een groen imago?

 3. Vragen voor Shell: als jullie serieus zijn over een duurzame, waarom hebben jullie dan recentelijk veel investeringen in groene energie gestaakt?
  In hoeverre bestaat het risico voor Shell op een ramp a la BP? In hoeverre heeft de mogelijkheid hierop gevolgen voor jullie beurskoers?
  Worden Shell-pompstations binnenkort voorzien van snelle elektrische laadpunten?

 4. – waarom gebruiken ze hun macht niet om de brandstofmarkt te verduurzamen ipv deze te behouden zoals deze is?
  – blijf je groot door groot te blijven en te denken? of blijf je misschien wel groot door klein te worden en te denken?
  – mogelijk om bonussen te koppelen aan vooruitgang voor burgers en natuur (all over the world) ipv aant verkochte eenheden?
  – wat is volgens henzelf hun plaats in de wereld over 100 jaar? hoe zien ze de markt? hoe zien ze zichzelf?

 5. @Albert Heijn over de niet echt ambitieuze klimaatdoelstellingen.
  – In 2015 moet de CO2-eq uitstoot per vierkante meter winkelruimte 20% lager zijn dan in 2008. Dit is dus al behaald in 2010. Is het een idee om de doelstelling voor 2015 aan te scherpen?
  – In 2020 moet 20% van de gebruikte energie duurzaam zijn. Met 25% groene stroom is Albert Heijn al heel ver. Maar DEEN is met 100% al veel verder. Is het een idee om deze doelstelling voor 2020 verder aan te scherpen?

 6. @KPN
  Jaarlijks gaan er miljoenen mobieltjes over de toonbank. Daar wordt door KPN nu een fractie (2% van verkoop?) ingezameld. De doelstelling voor 2011 is twee maal die fractie. Kan dat niet veel ambitieuzer, zeg eens: 100%?

 7. Aan alle bedrijven:
  * gaat duurzaamheid u geld kosten of juist opleveren?
  * waar liggen de knelpunten?
  bijv. voor Shell: wanneer wordt duurzaamheid zo belangrijk dat u stop met olie halen uit teerzanden?
  voor ing: welke verdienkansen laat u liggen omwille van duurzaamheid?
  * welk percentage van uw winst is te danken aan uw aandacht voor duurzaamheid? NB bij een vaag antwoord doorvragen met: "U kunt me vast wel vertellen hoeveel X (bijv. olie uit teerzanden) bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Waarom niet hoeveel duurzaamheid bijdraagt?"

 8. Stel… je hebt als bedrijf zoals bijv. Shell een patent in handen waardoor vervuiling en de CO2 verminderd kan worden en waarmee je ons energie verbruik groener kunt maken. Maar… daardoor kun je als als bedrijf wel minder Olie / benzine verkopen?
  Wat zou je dan doen?

 9. @frissewind, Nu, ik vraag mij sterk af of er niet ook een markt is voor mensen die in plaats van groene en "normale" energie ook bruine energie zouden willen. Uiteraard is net als de vleesafdeling in de supermarkt de prijs daarvan buitengewoon laag, omdat deze onder de slechts denkbare omstandigheden is geproduceerd. (denk Chinese kolenmijnen). Mensen kijk immers ook niet naar hun bord en denken aan de hele industrie die er achter zit, mensen denken als eerste en boven al aan hun portemonnee. Zomaar een vraag aan een energie producent, zoals sheel exxon bp.

 10. @ Aso Nederland.
  Dus als ik goed begrijp zou je met dezelfde hoeveelheid brandstof na toepassing van gepatenteerde (heet een octrooi in Nederland trouwens) techniek minder brandstof over houden. Wat is daar dan precies zuinig aan? Is het niet de kunst om juist met dezelfde hoeveelheid meer energie op te wekken in plaats van minder? Of bedoel je schoner, ten aanzien van het milieu? (en wat gebeurd er met de rest stoffen)

  Een meer interessante vraag zou zijn of een Octrooi dat bijvoorbeeld shell in staat stelt om groener te produceren niet in het belang van het milieu kan worden nietig verklaard, zodat ook andere producenten het kunnen gebruiken. (of tast dat teveel de rechtszekerheid en de eigendom aan aan van de octrooihouder..?)

 11. Hoe groen bent u zelf eigenlijk? Heeft u thuis bijvoorbeeld groene stroom? Heeft uw auto een A-label? Is uw bedrijfsrestaurant al biologisch? Werkt uw kantoor op zonnepanelen? Zo nee, wanneer wel?

 12. Ik neem aan dat mensen hier de documentaire van Zembla over Shell wel hebben gezien? Zo niet hier nog even de links:
  Aflevering over Shell in Nigeria van Zembla: "Vuile olie van Shell".
  Deel 1: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&…
  Deel 2: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&a

  Ik denk dat dat al heel wat vragen oproept.

  Daarnaast ondermijnt Shell al tientallen jaren het duurzaam energiebeleid in Nederland. Misschien kun je vragen of ze daar misschien mee op willen houden want ze zijn er helaas bizar succesvol in.
  Op http://www.energy.eu/#renewable zien we dat Nederland en Engeland beide bij de laatste 4 landen van heel Europa staan. Laten Engeland en Nederland nu net de landen zijn waar Shell haar wortels heeft.

  Wat ook een leuke vraag is, is hoe de koningin precies aan Shell gelieerd is en hoe ze haar zo ver hebben gekregen om wereldwijd hun belangen zo sterk naar voren te brengen. Recent nog in Oman.

  Maar goed, dit zijn natuurlijk allemaal geen gezeliige vragen, dus misschien ook een paar dooddoeners als Wat doet Shell aan duurzaamheid, zodat ze de ruimte krijgen om hun ingestudeerde holle marketingpraatjes fijn kunnen afdraaien.

  Misschien toch een pittige afsluiter, hoe slaapt u s`nachts terwijl u weet dat uw bedrijf verantwoordelijk is voor zoveel leed, vervuiling en mensenrechten schendingen. Hoe slaapt u s`nachts terwijl u willens en wetens op dit moment druk bezig bent de toekomst van uw eigen kinderen en kleinkinderen om zeep te helpen?

  Echt de laatste dan op positief te blijven, stel deze vraag maar aan alle leden. Heeft u zonnepanelen op uw dak? 🙂

  Its better to light a candle than to curse the darkness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *