Aantal tegenstanders kernenergie toegenomen

Bron: Greenpeace
Uit opinie-onderzoek van onderzoeksbureau Synovate, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace blijkt dat de helft van de Nederlanders, 51 procent, tegen de bouw van nieuwe kerncentrales is. Minder dan eenderde van de Nederlanders is voorstander van een nieuwe centrale. Driekwart denkt dat een kernramp ook in Nederland kan plaatsvinden, terwijl slechts 16 procent gelooft dat Nederland goed op een ramp is voorbereid.

Morgen spreekt de Tweede Kamer over de voorwaarden voor een tweede kerncentrale. Uit het opinie-onderzoek, uitgevoerd onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, blijkt dat het aantal tegenstanders van een tweede kerncentrale groter is dan het aantal voorstanders. “De PVV luistert beter naar minister Verhagen dan naar haar eigen achterban. Amper eenderde van hun achterban ziet die nieuwe kerncentrale zitten”, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie. “Nederland wil geen kerncentrale, geen risico’s en geen kernafval. Laten we hopen dat onze volksvertegenwoordigers die boodschap morgen aan Verhagen overbrengen.”

Bron: Greenpeace

Lees ook:

Wat voor- en tegenstanders moeten weten over kernenergie

Gallery: 8 manieren waarop een kerncentrale wel veilig kan

Kernenergie houdt ons achterlijk

Advertisement

4 comments

  1. En dat terwijl het Sociaal en Cultureel Planbureau middels een enquete tot de conclusie is gekomen dat Nederlanders niet massaal tegen kernenergie zijn – http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/16/nederlanders-… – na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan. 46 Procent is tegen kernenergie. Nee, dat is niet massaal. Bijna de helft, maar niet massaal.

    Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws – zucht – en geeft tevens aan dat 67 procent van de ondervraagden niet bang is voor een kernramp.

    Natuurlijk is er ook de onvermijdelijke 14 procent van de ondervraagden, die met hun oogkleppen en oordoppen niet weten of voor of tegen kernenergie zijn. Ik vermoed dat je die mensen ook niet moet vragen of ze getrouwd zijn, want dan bellen ze naar huis om het te vragen.

    Hoeveel van die mensen zouden er nou eigenlijk op de PVV gestemd hebben? Iets voor een volgend onderzoek?

  2. Tegen! Niemand is voorbereid op een ramp bij een kerncentrale. Veiligheidseisen of niet. In principe is al één van die eisen verworpen en word daar vaak genoeg, zelfs al door Maxime Verhagen, omheen gepraat. Duurzaam en veilig verwerking van het door het bedrijf gemaakte afval.

    Letterlijk: 'We stoppen het in de grond en zand erover.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *