25 jaar na Tsjernobyl: hoeveel slachtoffers herdenken we nu eigenlijk?

Foto: Martijn Munneke, Flickr
De schattingen van het aantal slachtoffers door de Tsjernobyl-ramp lopen nogal uiteen. Fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Japsers spreekt in de Volkskrant van 18 maart over enkele tientallen mensen die zijn overleden door de ramp. De Pers voegt daar aan toe dat er volgens de Wereld Gezondheids Organisatie nog eens ongeveer 4000 mensen overlijden als gevolg van blootstelling aan straling. En Duurzaam Nieuws meldt dat er volgens Oekraïnse onderzoekers 2,254,000 mensen als gevolg van de ramp medische hulp nodig hebben.

Maar volgens stralingexpert, professor Gerard Wagemaker, was de straling geen probleem. Juist de massale evacuatie zorgde voor meer problemen dan de straling. Als medicus reisde hij begin jaren negentig naar het rampgebied om een inschatting te maken van de hulp die Nederland eventueel zou kunnen geven aan de Sovjetunie. ‘Wij troffen geen enkele aanwijzing dat er meer kinderen met aangeboren afwijkingen geboren werden in het gebied. Ook het aantal kankerpatiënten was hetzelfde als elders in de wereld.”

Als je het spoor bijster raakt over kernenergie, kun je in ons dossier lezen wat voor- en tegenstanders moeten weten over kernenergie.

Advertisement

One comment

  1. Uit de genoemde getallen blijkt steeds opnieuw dat onderzoeksresultaten afhankelijk zijn van een veelheid aan factoren. Wie was de opdrachtgever, hoe kwamen de onderzoekers aan hun data en door wie werd die data aangeleverd?

    Vooral de laatste vraag is in het geval van Oekraïne niet onbelangrijk, als men bedenkt dat de eerste meldingen van een ongeluk met de centrale van Tsjernobyl van de Zweedse autoriteiten afkomstig was. Bij de kerncentrale bij Forsmark had een routine controle extreem hoge waarden radioactieve neerslag opgeleverd. De autoriteiten van de USSR, waar Oekraïne destijds deel van uitmaakte (onafhankelijkheid in 1991), meldden pas op 29 april officieel dat er een ongeluk met een kerncentrale in de Oekraïne was gebeurd.

    Tijdens gesprekken die ik, in 2006 en 2007, voerde met een Oekraïense oncologe, die in het gebied woonde en werkte, is mij duidelijk geworden dat de autoriteiten stelselmatig het cijfermateriaal manipuleerden en slachtoffers buiten het zicht van onderzoekers van de WHO (World Health Organization) hielden.

    Zoals Timothy Leary zei in 'How to operate your brain':
    Throughout human history, as our species has faced the frightening, terrorizing fact that we do not know who we are, or where we are going in this ocean of chaos, it has been the authorities — the political, the religious, the educational authorities — who attempted to comfort us by giving us order, rules, regulations, informing — forming in our minds — their view of reality. To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable open-mindedness, chaotic, confused vulnerability to inform yourself. (http://www.youtube.com/watch?v=SQq_XmhBTgg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *