Duurzame dood: groei een boom op je as

Foto: j_silla (Flickr)

Het is een stuk troostrijker om een dierbare te herdenken naast een mooie boom dan bij een kille steen of urn. Het is mogelijk om op de as van een overleden dierbare een boom te laten groeien. Mooi en heel duurzaam: je geeft de voeding die het lichaam tijdens het leven van de natuur heeft gekregen weer terug aan de aarde.

Gewoon de as over je tuin uitstrooien is niet genoeg. Dan ben je de as bij de eerste de beste regenbui kwijt. Daarom heeft bedrijf Remember in Green een speciale methode voor een herinneringsboom ontwikkeld. De kluit van de boom groeit in een biologisch afbreekbare pot, die in een waterdichte bak staat. De grond rondom de kluit is arm, zodat de boom zijn voedingsstoffen wel uit de as moet halen. In de restanten van een mens zitten alle stoffen die een boom nodig heeft om te groeien, bevestigde onderzoek van TNO.

Je kunt zelf de soort boom uitkiezen die je vindt passen bij de overledene. Van kastanje tot Japanse sierkers. Zou iemand al een echte fruitboom aangedurfd hebben? Natuurmonumenten stelt natuurgebieden open voor herinneringsbomen, maar dan moet de soort wel in het landschap passen. Wellicht een idee om tijdens de volgende wandeling in je favoriete natuurgebied alvast te spotten welke boom jij straks wilt worden.

Bron: Trouw

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *