Mobiele telefoon toch niet kankerverwekkend

Foto: eljee cuizon, Flickr

Al lange tijd denken mensen dat straling uit mobiele telefoons slechte effecten op de gezondheid heeft, met name op de hersenen. Mobiele telefoons en mogelijk andere producten zoals wifi routers zouden kanker veroorzaken. Maar volgens  een rapport van wetenschappers uit Zweden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is er steeds meer bewijs dat mobiele telefoons géén tumoren in de hersenen veroorzaken.

Een comité van experts onderzocht de bestaande wetenschappelijke studies over mobiele telefonie . 20 jaar na de introductie van de mobiele telefoon blijkt een verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en de groei van hersen tumoren niet te ontdekken. Bovendien konden de experts geen biologisch proces vinden dat de groei van tumoren door straling zou kunnen verklaren.

Volgens David Spiegelhalter, een Engelse expert op het gebied van publieke risico’s, laat het rapport zien dat het risico op schadelijke effecten van straling zeer klein is. “Het valt bijna niet te ontdekken, zelfs in de massa mensen die tegenwoordig mobiele telefoons gebruiken.”

Bron: Reuters

Lees ook

Wetenschappers bezorgd over schadelijke effecten wifi-straling

Laat je inspireren door duurzame doeners en win € 10.000

Lekker dik smeren: roomboter gezonder dan je denkt

Al lange tijd denken mensen dat straling uit mobiele telefoons slechte effecten op de gezondheid heeft, met name op de hersenen. Mobiele telefoons en mogelijk andere producten zoals wifi routers zouden kanker veroorzaken. Maar volgens een rapport van wetenschappers uit Zweden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is er steeds meer bewijs dat mobiele telefoons géén tumoren in de hersenen veroorzaken.

Een comité van experts onderzocht de bestaande wetenschappelijke studies over mobiele telefonie . 20 jaar na de introductie van de mobiele telefoon blijkt een verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en de groei van hersen tumoren niet te ontdekken. Bovendien konden de experts geen biologisch proces vinden dat de groei van tumoren door straling zou kunnen verklaren.

Volgens David Spiegelhalter, een Engelse expert op het gebied van publieke risico’s, laat het rapport zien dat het risico op schadelijke effecten van straling zeer klein is. “Het valt bijna niet te ontdekken, zelfs in de massa mensen die tegenwoordig mobiele telefoons gebruiken.”

Bron: Reuters

Lees ook

Wetenschappers bezorgd over schadelijke effecten wifi-straling

Laat je inspireren door duurzame doeners en win € 10.000

Lekker dik smeren: roomboter gezonder dan je denkt

Advertisement

14 comments

 1. Grappig, het onderzoeksteam die ditzelfde onderzoek deed beweert juist dat ze WEL een verband hebben ontdekt.

  Zo zie je maar weer, er zijn altijd figuren die gewoon het tegenovergestelde roepen in de hoop dat mensen het geloven.

 2. Bij elke nieuwe technologie duiken spookverhalen op over gezondheidsrisico's. En tja, degenen die daarin geloven zijn met geen geweld op andere gedachten te brengen. De angst voor technologie zit daarvoor bij hen te diep; het is een soort religie geworden. Best wel eng eigenlijk.

 3. De WHO meldt dat mensen die vaak gebruik maken van een mobiele telefoon een 40% verhoogde kans hebben op hersentumoren!
  Bron: http://nos.nl/audio/245048-who-straling-telefoon-

  “WHO: “gsm-gebruik kan kankerverwekkend zijn”
  Het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker is vandaag tot de conclusie gekomen dat het gebruik van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend” kan zijn voor de mens.
  Een 31-koppige expertengroep van het agentschap wisselde in Lyon een week lang informatie uit over de mogelijke carcinogene effecten van gsm-gebruik en kwam tot de slotsom dat gsm-gebruik mogelijk kankerverwekkend is.
  De experts verwijzen volgens voorzitter Jonathan Samet van de werkgroep naar studies die aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.
  “Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten”, reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken.
  Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm’s uit scholen te weren.”
  Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/arti

 4. Laboratorium onderzoek: Ratten die aan gsm-, antenne- en wifi-straling worden blootgesteld blijken dubbel zo vaak te sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling.
  Wetenschappelijk onderzoek aan de Katholieke Universiteit van Leuven toonde aan dat Ratten die aan WiFi-, GSM- en antenne-straling worden blootgesteld dubbel zo vaak sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling. 60 procent van de ratten die werden blootgesteld aan de straling stierven een vroegtijdige dood. 16 van de 17 Ratten waarop autopsie werd gepleegd bleek te zijn gestorven aan een tumor. Het genetisch erfgoed van ratten zou voor 90 procent overeen komen met dat van mensen…

 5. "Recent Amerikaanse onderzoek waarschuwt voor plaatselijke hersenschade. Vijftig minuten ongestoord bellen blijkt voldoende om het hersengebied dat in directe verbinding staat met de elektromagnetische straling blijvend te beschadigen.
  Het meest verontrustend zijn de mogelijke kankercellen in de hersenen die blijken te worden geactiveerd door de schadelijke stralingen. Dat veelvuldig mobiel telefoneren dus kan leiden tot hersenschade is- volgens de onderzoekers- bij deze bewezen."
  Bron: http://spanje.blog.nl/noticias/2011/02/24/mobiel-

  Onafhankelijk tijdschrift Medisch Dossier berichtte over een overzichtsonderzoek met de resultaten van 23 studies naar de relatie tussen mobiel bellen en kanker. Diepgaande observatie van alle studies leidde tot de ontdekking van een patroon: onafhankelijke onderzoeken, met een betrouwbaarder onderzoeksopzet, vonden telkens zorgwekkender resultaten dan de studies waarbij de telecom-industrie betrokken was.
  En hoewel gesponsorde en onafhankelijke onderzoeken elkaar meestal tegenspreken, zijn ze het wel eens over het volgende: meer dan 10 jaar gebruik gebruik van een mobiele of draadloze telefoon verhoogt het risico op een hersentumor significant, volgens een onderzoek zelfs met 280%. Bovendien begint het risico al bij zeer kleine hoeveelheden, per 100 uur blootstelling aan straling stijgt het risico met 5%. Bij kinderen wordt een groter risico op hersenkanker gevonden dan bij volwassenen.
  Bronnen: https://www.hetkanwel.net/2010/03/25/zo-voorkom-jehttp://www.medischdossier.org/archief/jaargang_12

 6. De elektromagnetische straling van mobiele telefoons is bovendien gepulste straling!
  Bij gepulste elektromagnetische straling wordt er een niet constant signaal verzonden op verschillende soorten frequenties. Dit soort gepulste elektro-magnetische straling komt in de natuur niet voor! Waardoor zelfs de bomen tumoren krijgen!: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s… Digitale vormen van straling zijn meestal gepulst, zoals bij: GSM, DECT, Babyfoon, CT2, UMTS, WiFi/WLAN, HSDPA/HSUPA USB-Dongel, Bluetooth, GPRS/EDGE, WiMAX, C2000, P2000 en Radar.

 7. Prof. Dr. Stefaan van Gool, oncoloog, gespecialiseerd in hersentumoren en verbonden aan de Universiteit Leuven, volgt de stralings-problematiek al jaren op de voet. Hij raadt in deze nieuwsuitzending het gebruik van draadloze apparatuur dan ook af: "Niet alles hoeft per se draadloos te zijn, de dag van vandaag". http://youtu.be/TAAd-x7dqAo

 8. BSc PhD. Andrew Goldsworthy, Ere-docent Biologie aan het Imperial College in London, onderzoekt al meer dan 30 jaar de biologische effecten van elektromagnetische velden. Hij was een van de sprekers op het eerste symposium over 'Het effect van elektromagnetische straling op bomen' en zegt hierover het volgende: "Het is al aangetoond dan DNA van dierlijk weefsel na een paar uur blootstelling aan straling van mobiele telefonie, in stukjes uiteenvalt. Wat leidt tot mutaties, verlies van celfuncties en mogelijk celdood."
  Bron: http://www.youtube.com/watch?v=LIXwsAFvFDQ&fe

  Deze schade aan het DNA kan ook de versnelde/ foutieve celdeling veroorzaken die tumoren vormen bij mens en dier en bastknobbels bij bomen… http://repub.eur.nl/res/pub/20780/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *