Honing, een nieuw wondermiddel tegen superbacteriën

Foto: Vibrant Spirit

Wetenschappers zoeken naar nieuwe manieren om resistente bacteriën te vermijden. Onlangs kwam het Maasstad ziekenhuis nog negatief in het nieuws omdat het moeite had om de Klebsiella bacterie te bestrijden. Deze is resistent tegen verschillende soorten antibiotica. Wetenschappers uit Wales van Cardiff University zoeken hun heil nu in de honing.

Het is al lang bekend dat honing bacteriën kan bestrijden, maar hoe en waarom is nog nauwelijks bekend. De onderzoekers vragen Britse bijenhouders om hen potjes honing te sturen. Deze worden getest op hun anti-bacteriële eigenschappen. De meest krachtige honingpotjes worden gebruikt voor verder onderzoek.

Het is de onderzoekers niet om de honing zelf te doen. Het gaat om de planten die de bijen bezocht hebben. Deze kunnen mogelijk gebruikt worden als geneesmiddel. Voorheen moesten wetenschappers in een laboratorium vele planten onderzoeken op hun geneeskrachtige eigenschappen. Het slimme plan van de onderzoekers uit Wales is om de bijen hiervoor in te zetten. “We laten de bijen het zware werk doen om ons te leiden naar planten die werken,” aldus professor Less Baillie, microbioloog van Cardiff University.

Bron: The Guardian

Lees ook

Test jouw “Dromen voor de Wereld van Morgen”-kennis

@derodecaravan: belevingsboerderij maakt mens en boer gelukkig

Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC en andere superbacteriën?


Advertisement

6 comments

  1. dit lijkt een beetje een vergezochte omweg; het is allang bekend welke planten antibacteriele eigenschappen hebben; als voorbeeld: de lavendelplanten in onze tuin worden druk bezocht door bijen; van lavendel is al eeuwen bekend dat het sterke ziektewerende/antibiacteriele eigenschappen heeft

  2. Zielig allemaal… de mensen laten de bijen loodzwaar werk doen alleen maar voor zichzelf dus de bijen moeten en voor zichzelf werken en ook nog voor de mens… en dan klagen de mensen al na een uur of 7 kantoor.., belachelijk! We gebruiken dieren gewoon als slaven! Ik vind het asociaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *