Onderzoek: klimaatverandering schuld van wolken, niet van mensen

Foto: paul (dex), Flickr

Een voormalige NASA wetenschapper Dr. Roy Spencer concludeert op basis van satelliet gegevens dat de aarde lang niet zo snel opwarmt als de standaard klimaatmodellen voorspellen.Volgens hem is klimaatverandering een gevolg van een toevallige groei van de hoeveelheid wolken, niet veroorzaakt door mensen, maar door “chaos in het klimaatsysteem.”

Verschillende media springen op het nieuws (waaronder ook het Nederlandse MSN). Op verschillende fora wordt het onderzoek van Spencer echter bestreden. De klimatoloog Gavin Schmidt, nog wel in dienst van NASA, zegt getergd: “Als je een verhaal wilt, schrijf dan over het belachelijke feit dat mensen op elk toevallig persbericht springen.” Schmidt noemt de satteliet data waar Spencer zich op baseert “imperfect” en baseert zich liever op gegevens over het klimaat van de afgelopen duizenden jaren. Spencer daarentegen noemt Schmidt’s benadering “grijze wetenschap”.

Kortom, we hebben weer een verse klimaatcontroverse.

Bron: Forbes, drroyspencer.com, Faqt/msn.nl, livescience

Lees ook

Laat je inspireren door duurzame doeners

Tweet en win een stukje Vietnam

Verdien geld met oude mobieltjes (of maak een ander rijk)


Advertisement

3 comments

  1. Verbazingwekkend dat er nog steeds mensen bestaan die het elke keer dat pathologisch klimaatonkenner Roy Spencer weer zijn favoriete stokpaardje berijdt, dit opnieuw nieuwswaardig achten… http://t.co/IEPGFrt http://www.skepticalscience.com/Roy-Spencers-Greahttp://www.skepticalscience.com/Roy-Spencers-Greahttp://www.skepticalscience.com/Roy-Spencers-Greahttp://www.skepticalscience.com/spencer_ocean.htmhttp://www.skepticalscience.com/roy-spencers-latehttp://t.co/HPLTB0K http://t.co/Q9Cysn4

  2. Neen, zeker niet, doen we hierboven ook niet toch? Hier wordt melding gemaakt van een nieuwe klimaatcontroverse. Als grootste groene blog van Nederland maken wij uiteraard melding van een dergelijke ontwikkeling. Om ons publiek te informeren en mee te laten denken.

    Via Twitter werden we ook direct op de hoogte gebracht van enkele mooie links over dit onderwerp, waar bovenstaand onderzoek in een breder kader wordt geplaatst: http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/20
    http://thinkprogress.org/romm/2011/07/29/282584/c

    Het blog leidde ook tot een uitgebreide discussie op Nujij.nl http://www.nujij.nl/wetenschap/onderzoek-klimaatv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *