Ontgiften met groene alg Chlorella

Foto: Blumblaum, Flickr.com
Wie had ooit gedacht dat uitgerekend algen, die gewoonlijk met viezigheid geassocieerd worden, ons gezonder kunnen maken? Chlorella, een groene alg afkomstig uit het Midden Oosten is veelbelovend. Men claimt dat de alg het lichaam van giftige zware metalen kan ontdoen, en ook helpt bij een hoge bloeddruk en enkele chronische ziekten.

In onderzoek met ratten bleek dat Chlorella vulgaris, de soort die vaak in supplementen gebruikt wordt, apoptose (natuurlijke celdood) kon stimuleren en op die manier kankercellen kan bestrijden. Andere soorten van Chlorella, bleken ook zeer nuttig in het remmen van de groei van kankercellen of het stimuleren van het immuunsysteem. Onderzoekers hebben verder twee producten met de Pyrenoidosa-vorm van Chlorella ook getest op patiënten met fibromyalgie (een aandoening met chronische pijn), hoge bloeddruk en colitis ulcerosa (chronische ontsteking van het darmslijmvlies). Bij allen waren de resultaten bemoedigend, maar is verder onderzoek bij mensen nodig.

Zeer overtuigende wetenschappelijke bewijzen zijn echter gevonden voor de toepassing van Chlorella voor ontgiften.

Ontgifting

Door zijn unieke celwandstructuur kan het algje zware metalen uit het lichaam verwijderen. In die celwand zitten namelijk componenten die zich binden aan zware metalen als cadmium, lood en kwik. Zo verwijderen ze deze uit het lichaam. Ook versnelt Chlorella de uitscheiding van bepaalde schadelijke insecticiden. In een van de eerste onderzoeken kregen ratten, die eerst vergiftigd waren met chloordecon, de vorm Chlorella protothecoides te eten. Dat bleek het ontgiftingsproces significant te versnellen: de halfwaardetijd van het kankerverwekkende insecticide daalde van 40 naar 19 dagen.

Dioxinen

In een ander onderzoek kregen ratten zeer giftige dioxinen (industriële stoffen waar wij allemaal op grote schaal aan blootstaan) bij ofwel hun gewone voedingspatroon (controlegroep) ofwel bij een voedingspatroon met 10 procent Chlorella. Vervolgens werd gemeten hoeveel dioxinen de ratten uitscheidden. De ratten die de alg kregen, scheidden significant meer dioxinen uit dan de controlegroep. De Japanse onderzoekers concludeerden dat Chlorella niet alleen voorkomt dat de dioxinen in het lichaam opgenomen worden, maar ook bevordert dat dioxinen die reeds in de weefsels zijn opgenomen, worden uitgescheiden.

Dit is interessant voor vrouwen die borstvoeding geven, want bij een onderzoek in Japan bleek dat de vrouwen die Chlorella pyrenoidosa namen, een significant lager dioxinegehalte in de moedermelk hadden dan de controleproefpersonen. De onderzoekster concludeerde dat ‘de resultaten suggereren dat suppletie met Chlorella door de moeder kan leiden tot een verminderde overdracht van dioxinen op het kind via de moedermelk’. Dit onderzoek werd gedaan met 35 zwangere vrouwen.

Chlorella proberen

Joanna Evans stelt in Medisch Dossier dat er meer onderzoek nodig is voor er definitieve gezondheidsclaims gedaan kunnen worden. Wanneer je Chlorella wilt proberen, is het van belang dat je een kwalitatief hoogwaardig product kiest, aangezien er in het verleden zorgen geweest zijn over vervuiling van de alg met mogelijke zware metalen uit het water waarin hij groeit. Chlorella zelf blijkt niet toxisch te zijn, al zijn er lichte bijwerkingen gemeld, zoals diarree, maagkrampen en misselijkheid. Ook kan men er allergisch voor zijn, met reacties als ademhalingsproblemen, pijn op de borst of huiduitslag. Mensen die bloedverdunners gebruiken uit de groep coumarinederivaten (acenocoumarol of fenprocoumon/marcoumar) kunnen beter geen Chlorella gebruiken, aangezien de vitamine K in de alg het tegengestelde effect van coumarinederivaten heeft.

Bron: Medisch Dossier juli/augustus

Advertisement

5 comments

 1. Chlorella bevat heel erg veel van het bladgroen Chlorophyl. Dit heeft een zuiverende werking op de lucht (door de bladeren van de bomen), water (algen), en wanneer het door mens of dier wordt ingenomen heeft het een sterk ontgiftende en reinigende werking op het gehele lichaam.

  De huid, het bloed, vet en organen worden ontgift en gereinigd en de darmen worden op een natuurlijke manier ontslakt. Wanneer je chlorella slikt kan de ontlasting de eerste dagen zeer donker zijn doordat het de zware metalen uit je lichaam heeft gehaald.
  Na langer gebruik van chlorella ontgeurd het zelfs je lichaam: zweet, ontlasting, urine e.d. gaan minder stinken.
  Doordat het de huid van binnenuit reinigt is het beter om chlorella te gebruiken na het douchen en geen make-up e.d. te gebruiken. In het begin kun je wat last hebben van je huid omdat het je huid van binnenuit reinigt. Door de sterk reinigende en ontgiftende werking van chlorella kun je je ook wat loom gaan voelen of een beetje misselijk worden.

  Chlorella bevat naast Chlorofyl ook veel essentieele vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen. Het helpt daardoor ook wanneer je vermoeid bent en bevat ijzer wat helpt tegen bloedarmoede. Ook bevat het relatief veel eiwit, wat goed is voor sporters en is er veel zonne-energie opgeslagen in de alg. Chlorella bevat ook bestandelen die foutieve celdelingen (zoals bij tumoren) opeet en opruimt.

  Afvalstoffen worden vooral opgeslagen in het lichaamsvet en wanneer je afvalt komen die afvalstoffen dus vrij in je lichaam… Waardoor je erg vermoeid en zelfs ziek kunt worden. Het is dan belangrijk om veel groente en fruit e.d. binnen te krijgen die rijk zijn aan het bladgroen Chlorophyl. Veel groene thee drinken helpt dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *