Vrijwilligers meten straling Fukushima

Foto: midorisyu, flickr
De Japanners zijn het zat. Als de overheid dan geen eerlijke duidelijke informatie geeft, dan zorgen ze er zelf wel voor. Aangezien de Japanse overheid, de nucleaire agentschappen en de eigenaar van de centrale, Tepco, verschillende, verwarrende en soms tegenstrijdige gegevens hebben gepubliceerd, hebben vijftig vrijwilligers besloten om zelf metingen uit te voeren en te publiceren.

De groep verdeelt mobiele detectoren en zet de uitkomsten van de metingen op het internet. De resultaten zijn schokkend, volgens Sean Bonner, een van de initiatiefnemers van het zogenaamde Safecast.

“Zondag ontdekten we in die zone een besmetting van 20.000 detecties per minuut (cpm),” zegt Bonner. “Het was 28 kilometer van de centrale. Er waren agenten die er de hele dag zonder beschermende kledij aanwezig waren om ervoor te zorgen dat niemand in de evacuatiezone binnen kon. Ze zeiden dat ze geen idee hadden van de straling, dat hen gewoon verteld was om daar post te vatten.”

Lees het hele verhaal op mo.be.

Lees ook:

Zo praat je mee over kernenergie

Advertisement

4 comments

  1. “Zondag ontdekten we in die zone een besmetting van 20.000 detecties per minuut (cpm),” zegt Bonner. “Het was 28 kilometer van de centrale. Er waren agenten die er de hele dag zonder beschermende kledij aanwezig waren om ervoor te zorgen dat niemand in de evacuatiezone binnen kon. Ze zeiden dat ze geen idee hadden van de straling, dat hen gewoon verteld was om daar post te vatten.”

    Hulde aan die vrijwilligers,controleren die overheids gegeven,want je wordt belazert waar je bij staat.

  2. Deze vrouw heeft haar leven toegewijd aan het bewust maken van de mensheid van de gevaren van nucleaire energie. Dit doet ze al ruim 30 jaar en daarmee mag je haar een expert noemen op dit gebied. Ik hoop dat ze hier overdrijft maar ik vermoed van niet. We zullen wel nooit te horen krijgen hoe erg Fukushima echt is geweest. Het is toch treurig dat het volk zelf moet gaan meten omdat het overduidelijk is dat de officiële overheids data van geen kant klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *