3 ‘gezonde’ gewoontes die meer kwaad dan goed doen

Foto: Jacob Hans (Flickr)
1. Intensief handen wassen met desinfecterende zeep

Je hoeft niet na elk contact met de buitenwereld je handen te wassen met desinfesterende zeep of gel. Alleen als je in een bacterierijke omgeving bent, zoals in een ziekenhuis. In veruit de meeste andere gevallen heb je genoeg aan water en zeep.

2. Tanden poetsen na elk maal

Het lijkt een geweldige manier om je gebit schoon te houden: poetsen na elke maaltijd. Experts raden het echter af. Voedsel kan zuren op je tanden achterlaten die het tandglazuur verzwakken. Door dan te gaan poetsen kun je het glazuur beschadigen of zelfs laten verdwijnen. ’s Morgens en ’s avonds tanden poetsen, de rest van je dag hoef je alleen je mond met water te spoelen. En als je poetst, beweeg je borstel dan in cirkels, dat verhoogt de kans op het verwijderen van schadelijke bacteriën tussen de tanden en het tandvlees.

3. Jezelf aftoppen met voedingssuplementen

Als het om vitaminen en mineralen gaat, lijkt het motto ‘meer is beter’ op te gaan. Maar zo simpel ligt het niet. Aangezien veel voedsel tegenwoordig verrijkt is, hebben weinigen onder ons grote tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. En wanneer je al genoeg binnen krijgt, is het best denkbare scenario dat supplementen geen enkel effect op je hebben. Maar erger is ook mogelijk: vitamine A in grote doses kan giftig zijn voor een foetus in de baarmoeder, teveel vitamine C kan maag- en darmproblemen veroorzaken en een overdaad aan vitamine B6 zenuwschade.

Bron: MNN.com

Advertisement

5 comments

  1. We zijn roependen in een woestijn van stommiteit, Roshana…

   Item 7 in het originele bericht:

   "7. Drinking only bottled water.
   By reaching for a bottle of H20 you may think you're doing your body some good by avoiding tap water, which can be filled with who-knows-what. But that's not the case. "Bottled water contains no fluoride, and we're seeing more and more adults suffer from a fluoride deficiency, which can lead to tooth decay," says Dr. Diamond. "Instead, fill your glass with water purified by a Brita or PUR water filtration system" which will keep your water free from impurities commonly found in tap water, but still allow you to reap the benefits of fluoride."

   De voordelen van fluoride… Jazeker!

   Zal ik het nog één keer uitleggen dan?

   Fluoride in kleine hoeveelheden lokaal toegepast doodt bacteriën, dus vandaar dat de mondhygienist(e) en de tandarts het gebruiken. De reden dat het in veel tandasta's zit is gewoon marketing, net als de mededeling dat je drie keer per dag moet poetsen. Anders doe je namelijk maanden met die tube en dat mag niet van Colgate et al.

   Fluoride in je lijf doodt meer dan je wilt… Geloof mij niet, zoek zelf maar de gegevens bij elkaar:
   http://www.youtube.com/watch?v=Q3y8uwtxrHo

   http://video.google.com/videoplay?docid=-79846698

   http://www.waterloowatch.com/Index_files/Fluoride

   http://drjaygordon.com/pediatricks/general/fluori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *