Eet als een holbewoner: vermijd tarwe

Bron: Dag Endresen (Flickr.com)
Steeds weer komen er nieuwe trends in voeding en diëet. Het ene moment mijden we vetten en het volgende moeten we vet spek eten om af te slanken. Op dit moment is er een discussie gaande over de effecten van tarwe. We zouden er teveel van eten en ons lichaam kan daar niet tegen. “Je moet niet vergeten dat de holbewoner ook geen tarwe at,” aldus Dr. Nick Avery, voormalig huisarts en adviseur voor Boots over homeopathie. “Onze lichamen krijgen een overdosis aan tarwe. Ons ontbijt, lunch en diner bestaat uit toast, sandwiches en pizza. Het is gewoon te veel.”

Er zijn nog niet genoeg wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar die kunnen aantonen of tarwe echt zo slecht is, maar veel mensen zweren bij de effecten van een tarweloos dieet. Het was al bekend dat tarwe coeliakie veroorzaakt, maar het zou ook effect hebben op de psychische gesteldheid. Maar net als de holbewoner tarwe uit ons voedingspatroon weren, lijkt meer voordelen te hebben.

Meer energie
Veel mensen denken dat tarwe hen een vermoeid gevoel geeft. Veel alternatieve hulpverleners zijn van mening dat tarwe een disbalans in het lichaam een tekort aan magnesium kan creërt, die resulteert in vermoeidheid. Het vermijden van tarwe kan dus meer energie opleveren.

Geen schadelijke verwerkingsmiddelen
Tarwe wordt vaak verwerkt met bleekmiddel, conserveringsmiddelen en tal van andere additieven en veel van de voedingsstoffen en vezels gaan verloren tijdens de verwerking. Zelfs als de verpakking ons beloofd dat het ‘100% volkoren’ is.

Reiniging van lichaam
Door het (tijdelijk) mijden van tarwe, krijgen de spijsverteringorganen rust. Ook als je niet allergisch bent, kan een interne lichaamsreiniging geen kwaad. Fruit, noten, zaden, bonen en cafeïnevrije thee kunnen ons hierbij helpen.

Vermindering depressieve gevoelens
Als je last hebt van tarwe-intoleratie, kun je daar depressief van worden. Dr Mark Hyman uit Massachusetts zei hierover: “De dader en de remedie voor de meeste psychische stoornissen liggen in de darm. Deze worden veroorzaakt door ons voedsel.”

Bron: Planet Green, Caveman Conditioning

Lees ook:
Groen rijden al bij 13000 km goedkoper
Lage bijtelling voor groene auto’s blijft
Kathedraal van karton moet aardbeving herdenken

Advertisement

4 comments

 1. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Het is goed minder granen te eten, je kunt in plaats van gistbrood met tarwe ook desembrood met spelt kopen. Te vinden in de natuurvoedingswinkel! Spelt is dus een goede vervanger voor tarwe als je nog wel iets aan granen wil blijven eten. Wat dat met een holbewoner te maken heeft weet ik niet, test gewoon voor jezelf uit wat het met je doet.
  En vaak komen psychische stoornissen inderdaad tot uiting in de darmen, daar verteer je je voeding maar ook alles wat je binnen krijgt aan emoties, gebeurtenissen e.d. Kun je je voeding goed verteren dan kun je meestal ook het even goed verteren. Heb je darmproblemen (zoals ikzelf) ga dan op zoek naar jou persoonlijke voedingspatroon. Persoonlijk, want we zijn allemaal uniek en wat voor de 1 fantastisch werkt zorgt bij de ander alleen maar voor klachten. Heb ook plezier in het eten en het klaarmaken ervan, vermijd suiker, drink minder koffie en werk op alle gebieden en vooral ook aan je emoties en innerlijke groei. Alleen tijdelijk jezelf dwingen bepaalde voedingsmiddelen te vermijden geeft alleen maar meer stress!

  1. Interessante site, zag ook twee interessante recepten.

   Zelf eet ik fruit alleen een half uur voor de maaltijd en nooit gecombineerd. Soms even lastig met de planning en bij het uit eten gaan ook lastig, verder thuis goed te regelen en bevalt qua vertering ook goed!

   Het raadzaam de suiker te beperken dan wel helemaal te schrappen en de tarwe regelmatig te vervangen door andere granen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *