Met je eigen dak geld verdienen aan wind

Foto: Alex E. Proimos, flickr

Terwijl er bij huishoudens veel vraag is naar zonnepanelen op een dak, denkt vrijwel niemand aan windenergie. Alexander Suma bedacht dat een manier om een windturbine te integreren in het dak. ‘Want niemand wil natuurlijk een molen op zijn dak.’

In zijn ontwerp zuigt het dak een luchtstroom aan in de ruimte tussen het zolderplafond en de dakhuid. Een kanalensysteem versnelt de windstroom, die uiteindelijk een turbine in huis aandrijft. De turbine met een verticale as kan wind uit alle richtingen in energie omzetten.

‘Zo’n turbine kun je voor pakweg tienduizend euro kopen. Als je al je stroom zo kunt opwekken, heb je die investering dus snel terugverdiend.’ Volgens Suma’s berekeningen wekt het dak zelfs midden in de stad meer dan genoeg energie op om een huishouden van voldoende stroom te voorzien.

Samen met bouwkundigen van de universiteit van Eindhoven, gaat hij nu onderzoeken of het dak technisch en commercieel haalbaar is.

Bron: Technisch weekblad

Lees ook:
Zon en wind halen kernenergie in

Een zonnepaneel op je dak

Energie besparen, geld verdienen

Advertisement

8 comments

 1. "denkt vrijwel niemand aan windenergie" blijkbaar nooit van windverenigingen / coorperaties gehoord.
  "gaat hij nu onderzoeken of het technisch en commercieel haalbaar is" Dus de kop is nogal voorbarig.

 2. Hoi Roland, windverenigingen zijn zeker goede initiatieven die steeds meer bekendheid krijgen. Er is net weer een nieuwe opgestart: http://www.windcentrale.nl. Bij dit soort verenigingen gaat het niet om een molen op je eigen dak maar om het investeren in of kopen van een deel de leverde stroom van een windmolen die ergens in het land wordt geplaatst. Het ontwerp van Suma daarentegen zal op je eigen dak zijn.

  1. Hoi Femke,
   Mijn grootste bezwaar tegen het Suma ontwerp, dat ik vermoed dat de molen meer energie kost, dan deze oplevert. Of zou het een heel geweldig ontwerp zijn? Voeg daarbij de overlast van zo'n molen in de stad.

   Waarom een nieuwe klub begonnen, naast de bestaande windverenigingen en hun koepel? Temeer daar per molen "door de Windcentrale een coöperatie wordt opgericht". Niet echt doorzichtig.

   1. HET probleem van de windverenigingen is niet geld, maar een plek voor een molen. Dat lossen jullie niet op, temeer daar jullie niet lokaal gebonden zijn. Het verhaal over de bankkosten vind ik eenzijdig

    "De kosten per kWh van een moderne windturbine zijn nagenoeg gelijk aan een kolencentrale" ONJUIST!
    "Windenergie kan dan gemakkelijk zonder subsidie concurreren" ONJUIST zeker voor zeewind, maar ook voor landwind. Met de variabele levering blijf je afhankelijk van opslag en verdeling door het net en de daarbij behorende kosten. "De kosten van een molen staan vooraf vast" Hoe zijn de onderhoudskosten en de levensduur tevoren zekergesteld?

    "Het aantal winddelen dat iemand kan kopen is gemaximeerd op het eigen verbruik… kan worden besloten om het aantal winddelen per deelnemer te beperken" Voor mij is duurzaamheid ook het ontmoedigen van overmatig gebruik, maar mogelijk wordt dat als een afwijking gezien; het zij zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *