Zonnepanelen vergiftigen Chinese stad

Foto: twicepix, Flickr

Zonne-energie blijkt niet altijd schoon. Dat ontdekten bewoners van de Chinese plaats Haining toen daar een fabriek voor zonnepanelen van JinkoSolar werd gebouwd. Afgelopen donderdag kwamen de bewoners in opstand en protesteerden tegen de fabriek. De Chinese overheid besloot daarop de productie in de fabriek tijdelijk te stoppen.

De bewoners klaagden al langer over giftige rookpluimen. Ook zou vis in de plaatselijke wateren sterven en leefden er vermoedens dat het aantal gevallen van kanker flink gestegen was.

De Chinese overheid bevestigt dat een kanaal in de omgeving 10 keer meer fluoride bevatte dan acceptabel is. Dit zou door hevige regenval komen waarbij een opvangbassin voor afvalwater bij de fabriek is overstroomd. De vermoedens over toename van kankergevallen werd “overdreven” genoemd.

Bron: NY Times

Lees ook

Plastic cel maakt fabrieken en huizen tot energiecentrales

Nieuwe centrale Fukushima ontploft niet. Echt niet

Met je eigen dak geld verdienen aan de wind

Advertisement

3 comments

  1. Even bij http://www.jinkosolar.com kijken. "We have a wide customer base in more than 10 countries, including Germany, Belgium, Spain, Italy, France, the Czech Republic, Israel, the United States, Japan, Australia and China"

    "door hevige regenval" lijkt een nodgeval, maar Trouw meldt: "Het fabrieksafval komt al sinds april niet door tests voor milieuvervuiling, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten, is de situatie nog niet verbeterd."
    Dat geeft een heel ander beeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *