Reclame Code Commissie: paling wordt groen gewassen

Bron: Wikimedia Commons
In de brochure ‘de Palingwijzer’ staan 10 redenen om te kiezen voor paling. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft nu geoordeeld dat 2 claims hiervan onjuist en misleidend zijn. De Stichting Duurzame Palingsector (DUPAN) stelt in de Palingwijzer dat er ‘duurzame paling’ zou bestaan die je kunt herkennen aan een speciaal logo van het Duurzaam Paling Fonds. Ook beweert DUPAN dat stoppen met visserij en handel géén optie is voor het redden van deze ernstige bedreigde diersoort . De RCC concludeert dat beide teksten, die bewuste consumenten kunnen overtuigen paling te kopen, misleidend en oneerlijk zijn. Ook DUPAN erkent dit nu. De term ‘duurzame paling’ is uit de palingwijzer verwijderd en de tweede claim zal in de toekomst niet meer worden gebruikt.
 
Rond 80% van de Europese visbestanden verkeert in slechte staat. Bijna eenderde van deze bestanden, waaronder de paling, is zo uitgeput dat ze mogelijk niet meer kunnen herstellen. Alle grote supermarkten van Nederland zijn inmiddels gestopt met de verkoop van deze paling, behalve Dekamarkt.

Volgens Greenpeace kunnen we de paling overigens alleen van de ondergang redden door te stoppen met vissen en het opkweken van paling voor consumptie, de natuurlijke migratieroutes te herstellen en te zorgen voor schone zeeën en rivieren.

Lees ook:

Als we 4% van de oceanen beschermen, redden we de walvissen en ijsberen

Wat jij kunt doen voor een schonere zee

4 mythes over plastic die je zullen verbazen

Advertisement

5 comments

 1. Alle vis is tegenwoordig zwaar vervuild met Giftig Kwik, kankerverwekkende Dioxines en Arseen en schadelijke plastic deeltjes en andere zware metalen…

  Stoppen met vis eten is dus zowiezo beter voor je eigen gezondheid.
  De essentieele Omega vetzuren (waarvoor het eten van vis wordt aangeraden) kun je bovendien uit plantaardige vetten halen, zoals:
  Lijnzaadolie( Omega 3 en 6)
  Kokosvet (Omega 3 en 6)
  Olijfolie (Omega 9)
  Koolzaadolie (Omega 3,6 en 9)

  1. Over kankerverwekkende Dioxines in Vis: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&…

   Kankerverwekkend Arseen in Vis: http://www.sdnl.nl/column14.htm

   Schadelijke Plastic deeltjes in Vis: http://www.mare-nostrum.nl/index.php?option=com_c

   Over Giftig Kwik in Vis en joge doses zeer toxische dioxinen, zware metalen zoals cadmium, lood, arsenicum, kwik, tributylin (uiterst giftige stof die in bootverf voorkomt), PCB's (polychloorbifenylen), PBB's, PBDE's, PBDD's, PBDF's , POP's, furans, de radioactieve stof strontium 90, bestrijdingsmiddelen zoals DDT en dieltrin, ja zelfs vlamvertragers worden aangetroffen in vissen. Vele van deze stoffen stapelen zich op in het omega-3 vet van de vis. Hoe groter de vis en hoe hoger in de voedselketen, hoe meer vervuild hij is. Zo zijn tonijn en zalm meestal zeer sterk vervuild.
   Deze cocktail van stoffen wordt bij het eten van vissen en visolie opgeslagen in ons lichaam (vaak in de vetdepots) en blijven daar opgeslagen voor de jaren die volgen. Deze gevaarlijke stoffen tasten in de loop van jaren onze hormoonhuishouding aan, kunnen kanker veroorzaken, onderdrukken ons afweersysteem, tasten onze lever aan, beschadigden onze hersenen, beschadigen onze nieren en verstoren de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen in ons lichaam maar we geven ze ook door aan onze baby's

   Zie ook: http://www.viswijzervisniet.nl/gezondheid/vis-is-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *