De ongemakkelijke waarheid over suiker

Foto: sugarstacks.com

Na 6 klontjes suiker zit je al weer aan je dagelijkse tax aan suiker. Tenminste als je een vrouw bent. Als man mag je iets meer eten: 9 klontjes. Meer is niet gezond, aldus de Amerikaanse Hartstichting: overgewicht, diabetes en hartproblemen liggen op de loer.

Nu lijkt 6 of 9 klontjes best veel, maar in de praktijk heb je die zo achter de kiezen.

6 klontjes (zo’n 24 gram) heb je namelijk al binnen na het nuttigen van:

 • 3/4 blikje cola, of
 • een ontbijt metĀ  cruesli en een kop koffie en 1 schep suiker, of
 • een halve Starbucks Mocha Frappucino Grande

Volgens de Hartstichting zijn met name toegevoegde suikers boosdoeners. Natuurlijke suikers in fruit vinden zij niet zo’n probleem. De stichting geeft verschillende tips om suiker te minderen:

 • Verminder je suikergebruik in dingen die je regelmatig drinkt of eet, zoals thee. Je kunt eerst de helft gebruiken, en van daar verder naar beneden gaan.
 • Koop vers fruit als alternatief voor zoete snacks. Als je ingeblikt fruit neemt, kies dan voor fruit in water, niet in siroop.
 • In plaats suiker toe te voegen aan je cruesli, voeg vers (bananen, kersen, aardbeien) of gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen) toe.
 • Bakrecepten voor koekjes, brownies of taarten smaken met minder suiker vaak net zo lekker. Je kunt vaak een derde tot de helft minder gebruiken dan in het recept aangegeven staat.
 • Ter vervanging van suiker kun je ook extracten gebruiken bijvoorbeeld van vanille, sinaasappel of citroen.
 • Verbeter de smaak van gerechten met kruiden zoals gember, kaneel of nootmuskaat.

De hartstichting adviseert ook om “met mate” suikervervangers te gebruiken zoalsĀ aspartaam, sucralose or saccharine. Daar zullen niet alle kritische lezers even blij mee zijn, omdat deze stoffen je misschien niet dik maken, maar om andere redenen mogelijk schadelijk zijn.

Bron: heart.org, Yahoo Green, Sugarstacks.com

Lees ook

Zo krijg je kinderen aan de groente

Gezond en lekker eten

Natuurlijk middel uit bloemen doodt tumoren

Advertisement

5 comments

 1. @ joop: Nou, dat zou ik nu niet direct wetenschappelijk bewijs noemen. Ga er maar vanuit dat cola verboden zou worden als er écht kankerverwekkende ingrediënten in zitten. Niet alles geloven wat je op internet leest.

  1. Haha, die Fred, die gelooft nog echt in de wetenschap… Fred, jongen, sinds er bakken met geld omgaan in de "wetenschap", willen ze niet zo veel meer "weten"… Wie wil er nou bijvoorbeeld echt een oplossing voor kanker vinden als je daarna je onderzoekstent moet sluiten en niet al die miljoenen subsidie meer binnenkrijgt? Niemand toch? En juist het Internet is de wetenschap een doorn in het oog omdat er zoveel waars op te vinden is dat niemand in de doofpot kan stoppen… Maar in 1 ding heb je gelijk, er staat ook een hoop onzin op het Net….

 2. @Fred:
  Beter lezen. Er staat:

  “In tegenstelling tot de karamel die je thuis zou maken door suiker te smelten, ontstaat de kunstmatige kleurstof in cola’s en andere producten door suikers te laten reageren met ammoniak en sulfieten onder hoge druk en hoge temperaturen. Hierdoor ontstaan de twee stoffen 2-MI en 4-MI, uit onderzoek van de Amerikaanse overheid blijkt dat dit leukemie, long-, lever- of schildklierkanker veroorzaakt bij laboratoriumratten of -muizen. bron:dewerelddraaftdoor

  Dus toch bewijs? In ieder geval is de gebruikte karamel kankerverwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *