Zonnecel bootst plant na en maakt waterstof en zuurstof

“Wat de natuur kan, dat kunnen wij ook,” vond een team van de Amerikaanse technische universiteit MIT. Ze produceerden een kunstmatig blad dat met water en zonlicht waterstof en zuurstof produceert. Het blaadje hoef je alleen maar in een glas water in de zon te zetten en het water begint meteen te bubbelen. Het MIT probeert zo een belangrijk probleem van zonne-energie op te lossen. Het geleverde waterstof werkt als opslagmedium, waardoor je ook ’s nachts met een brandstofcel elektriciteit kunt produceren.

Het systeem is volgens de onderzoekers “werkelijk mobiel”: je kan het overal en altijd inzetten. Je hebt geen draden nodig, geen dure en giftige batterijen en je hoeft niet aangesloten te zijn op een elektriciteitsnetwerk. Het MIT heeft de natuur als inspiratiebron gebruikt. Echte planten zetten ook water om in zuurstof en waterstof met behulp van zonlicht. Dit proces wordt fotosynthese genoemd.

Er moet nog het nodige onderzoek gedaan worden voordat de zonnecel daadwerkelijk in productie genomen kan worden. De efficiëntie van de zonnecel is daarbij het belangrijkste probleem.

Bron: Cleantechnica en Boston Globe

Lees ook

Geld verdienen met zonne-energie

Waarom moet je belasting betalen over stroom van eigen molen

Je eigen kleine windmolen op je eigen dak

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *