27 miljoen slaven werken voor jou

Foto: Marissa Orton, Flickr

Je kunt nu uitrekenen hoeveel slaven aan de slag zijn voor jouw dagelijkse levensstijl. In navolging van andere voetafdruk sites waar je bijvoorbeeld je ecologische voetafdruk kunt testen, gaat slaveryfootprint.org na hoeveel mensen onder erbarmelijke omstandigheden voor jou aan de slag zijn.

Je moet eerst een uitgebreide vragenlijst invullen. Je locatie, de grootte van je huis, de hoeveelheid kleren die je hebt, je eetgewoontes, alles wordt gecheckt en berekend. En nee, je bent er niet als je alleen maar Tony Chocoloney chocolade koopt. Ook achter andere producten zit veel slavenargbeid, aldus slaveryfootprint: “Die smartphone, die t-shirt, computer, kop of koffie… dat is spul dat we kopen en het komt van slaven vandaan. Slavernij zit in de keten van bevoorrading. En die keten houdt meer mensen in slavernij dan ooit in de geschiedenis.” 27 miljoen slaven zouden er op de wereld zijn.

Het vervelende van de footprint is dat ze geen makkelijke tips geven om verkeerde producten te mijden. Volgens de site slavernij moeilijk zichtbaar te maken. Het gebeurt op de velden, de mijnen en achterbuurten waar het moeilijk is om controle te houden. Wat je wel kunt doen is navraag doen: vraag je favoriete shops en winkels waar hun materialen vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Met een speciale app voor Android en iPhone kun je dat gemakkelijk doen.

De site rept met geen woord over “fairtrade” producten. Hoewel ik niet weet of het fairtrade keurmerk 100% garantie tegen slavernij is, zijn spullen met dit keurmerk een goed begin om je afhankelijkheid van slaven te verminderen.

Lees ook

1000+ bezetters voor Beursplein 5

Makkelijk duurzaam winkelen met de shopgids

Zelfs baby’s weten het verschil tussen goed & fout

Advertisement

9 comments

 1. Voor mij aan het werk? Dus niet voor die vetbetaalde merk-eigenaar? Ik betaal een godsvermogen voor een nieuwe mobiele telefoon, terwijl zo'n 'werkslaaf' of kindarbeider een paar cent per dag krijgt. Waar blijft dat geld wat daar tussenin zit dan? En voor wie zijn die slaven nou zogenaamd aan het werk? Flikker toch op met dit soort loze artikelen. Alsof ik me schuldig moet voelen omdat het leven in dit schijtland zo godsgruwelijk duur is. Ik ben ook een werkslaaf, zodat politici lekker een Balkenende norm kunnen blijven verdienen, en zodat luie pestlijers lekker in hun nest kunnen blijven stinken, elke dag weer…

 2. Ja,ja, dat Anno 2011.De wereld leiders hebben helemaal niets geleerd, van de demonstratie, de slavernij afschaffing( vieringen) van verschillende volkeren die stil staan wat hun voorouders hebben mee gemaakt in de slavernij . Dit moet de zoveelste boodschap zijn wat er allemaal mis gaat in de wereld van toen en nu. Geld verdienen op de ruggen van kleine kinderen of ouderen die niet krachtig genoeg zijn om een prachtig bestaan te hebben over hun eigen leventje. En dat voor een paar centjes??? men leert het niet. hebzucht, baldadigheid, en haat naar andere volkeren enz enz.

  27 MILJOEN MENSENKINDEREN WERKEN VOOR MIJ????? Hoe kom je daar bij. Ik betaal er keihard voor, alleen zien die hardwerkende mensen kinderen daar niets van terug.
  SCHANDALIG

  laat me niet lachen.
  Ten 1e wordt niemand als SLAAF geboren, Je wordt een slaaf gemaakt ( leer het nu eens)

  fairtrade banaan
  fairtrade wijn
  fairtrade koffie

  stop fairtrade.nl met z'n allen. Waar zijn nu de echte LEIDERS???

 3. Rustig Denver,
  Het is maar een artikel
  Wat hiermee wordt bedoelt is dat het best mogelijk is om wat groener te kunnen leven,
  als je wat groener leeft, bespaar je geld en leef je met de mensen mee die jou
  producten produceren voor maar weinig. Het is niet letterlijk bedoelt dat je
  je mobiel niet mag gebruiken, dat je geen tv kunt kijken of iets dergelijks.
  Het is "Groener" leven.
  Het is niet alleen denken aan de mensen die voor jou werken, we werken allemaal voor elkaar.
  Het gaat ook om de aarde, waar je dus op woont, dat is dus ook een beetje denken aan jezelf.

 4. zijn westerlingen die slavernij hebben verzonnen en zo ook de roem en zelfverheerlijking. erg niet als je een spiegel voor je kop krijgt. En mensen je betaald helemaal niets en denk je dat je weet wat hard werken is ? hahaa tjaaa denk maar zo gij hebt een rijk leven en niet klagen of toch wel hmm zit in ons bloed van hollanders. dus morgen lekker opstaan en beginnen met Klagen !

  1. Eigenlijk is slavernij helemaal geen westers fenomeen van origine, noch roem, noch zelfverheerlijking. Denk dat Alexander de Grote godencultus rondom het koningschap uit het oosten heeft afgekeken, zover je Alexander al westers zou kunnen noemen. En zover dit voorbeeld ook maar enigszins relevant is trouwens.
   Ik ben het deels eens met de kritiek dat consumenten niet de gewetensvraag moet worden voorgeschoteld wanneer bedrijven voor grotere marges zich vestigen in lageloonlanden. Waarom kan het IMF en de wereldbank wel zo rigureus optreden in Griekenland, maar niet in landen die worden leeggeroofd? In het verleden heeft het beleid van het IMF deze roof zelfs alleen maar bevordert door leningen en onnatuurlijke herstructurering van de economie

 5. Ja…ja.. Nu ik hoef alleen maar in dit geheel er aan tedenken dat er in Nederland nog steeds mensen zijn die op het CDA stemmen om dat ze doof, blind en dom zijn,immers die partij brengt bestuurders voort die ons toeroepen:"waar is dat VOC. gevoel"nu als je de geschiedenis van dat fenomeen kent dan weet je precies wat en welke mentaliteit men wil dat wij bezitten, en dus geven we die knakker ook nog ff een professoraat, zo dat ie de komende generatie's kan indoctrineren hoe te roven en te stelen en slavendrijver te spelen, nu naar mijn mening moeten wij eerst al die z.g.n. volks vertegen woordigers de nek om draaien,want dat zijn de grootste graaiers die de 1% van de bevolking die almeer dan genoeg materiële zaken bezitten heel zorgvuldig beschermen, dus wil je verandering dan hier in dit land beginnen, weg met het z.g.n. poldermodel want dat maakt ons allen mond dood, en kunnen die hebberts hun gang gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *