Walvis blijkt chemisch afval

Foto: David Paul Ohmer, Flickr

Dode beluga walvissen die gevonden worden bij de Saint Lawrence rivier in Canada worden verwerkt alsof het chemisch afval is. De hoeveelheid giftige stoffen in de dieren is zo hoog dat ze niet op gewone wijze verwerkt kunnen worden.

De witte walvissen die wel de “engelen van de zee” genoemd worden, krijgen via het zeewater grote hoeveelheden PCB’s en zware metalen binnen. Deze zijn onder andere afkomstig van oudere elektronische apparatuur die op een of andere manier in de zee terecht gekomen is. Wat de effecten van deze gifstoffen zijn op het functioneren van de dieren zelf is onbekend. De kans op hogere onvruchtbaarheid is groot.

Nieuws als dit herinnert er aan dat wij aan het begin staan van een keten van vervuiling waar Beluga walvissen, maar ook andere dieren zoals bijen uiteindelijk slachtoffer zijn. Het goede nieuws hier is dat je inzetten voor een schoner en groener milieu wel degelijk zinvol is: PCB’s en andere gifstoffen worden steeds meer uit elektronica gehaald. De Beluga bedankt je alvast voor je inzet!

Bron: oceanlink.info (via @slaskow)


Advertisement

3 comments

 1. Alle vis is tegenwoordig zwaar vervuild met Giftig Kwik, kankerverwekkende Dioxines en Arseen, schadelijke plastic deeltjes (PCB's) en andere zware metalen…

  Over kankerverwekkende Dioxines in Vis: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&…

  Kankerverwekkend Arseen in Vis: http://www.sdnl.nl/column14.htm

  Over Giftig Kwik in Vis en joge doses zeer toxische dioxinen, zware metalen zoals cadmium, lood, arsenicum, kwik, tributylin (uiterst giftige stof die in bootverf voorkomt), PCB's (polychloorbifenylen), PBB's, PBDE's, PBDD's, PBDF's , POP's, furans, de radioactieve stof strontium 90, bestrijdingsmiddelen zoals DDT en dieltrin, ja zelfs vlamvertragers worden aangetroffen in vissen. Vele van deze stoffen stapelen zich op in het omega-3 vet van de vis. Hoe groter de vis en hoe hoger in de voedselketen, hoe meer vervuild hij is. Zo zijn tonijn en zalm meestal zeer sterk vervuild.
  Deze cocktail van stoffen wordt bij het eten van vissen en visolie opgeslagen in ons lichaam (vaak in de vetdepots) en blijven daar opgeslagen voor de jaren die volgen. Deze gevaarlijke stoffen tasten in de loop van jaren onze hormoonhuishouding aan, kunnen kanker veroorzaken, onderdrukken ons afweersysteem, tasten onze lever aan, beschadigden onze hersenen, beschadigen onze nieren en verstoren de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen in ons lichaam maar we geven ze ook door aan onze baby's
  Bron: http://www.mare-nostrum.nl/index.php?option=com_c

  Zie ook: http://www.viswijzervisniet.nl/gezondheid/vis-is-

 2. Stoppen met vis eten is dus ook beter voor je eigen gezondheid…

  De essentieele Omega vetzuren (waarvoor het eten van vis wordt aangeraden) kun je bovendien uit plantaardige vetten halen, zoals:
  Lijnzaadolie( Omega 3 en 6)
  Kokosvet (Omega 3 en 6)
  Olijfolie (Omega 9)
  Koolzaadolie (Omega 3,6 en 9)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *