Mobiele telefoon veroorzaakt geen kanker

Foto: Jenny Downing, Flickr

Deense onderzoekers concluderen dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker niet vergroot. Ze doen dit op basis van een langdurig onderzoek onder 350.000 Denen. Zelfs mensen die 13 jaar of langere een mobiele telefoon hadden kregen niet meer kanker dan gemiddeld.

Er leven bij veel mensen zorgen over de schadelijkheid van elektromagnetische straling die onder andere door mobiele telefoons uitgezonden worden. Het tegen je hoofd houden van een mobiele telefoon zou schadelijk zijn voor je gezondheid. 

De Deense wetenschappers hebben deze link niet kunnen vinden. “Deze resultaten zijn het sterkste bewijs tot nu toe dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker in de hersenen of het centraal zenuwsysteem bij volwassenen niet lijkt te verhogen”, aldus Hazel Nunn, hoofd van een Britse onderzoekscentrum naar kanker.

De onderzoekers merken op dat meer onderzoek nodig blijft. Het is niet duidelijk wat de effecten van mobiele telefonie op kinderen zijn of bij intensief gebruik gedurende een lange periode.

Ook zijn er de afgelopen jaren andere onderzoeken gepubliceerd die wel wijzen op schadelijke effecten van straling.

Bron: BBC, Medisch Dossier

Lees ook

Zo voorkom je schadelijke GSM-straling

Duurzaam ondernemen, dat levert op

Mobiele telefoon toch niet kankerverwekkend

 

Advertisement

6 comments

 1. "Zendmasten voor mobiele telefonie zijn kankerverwekkend, zo concluderen Braziliaanse onderzoekers. Ze onderzochtensterfgevallen door tumoren in de gemeente Belo Horizonte, Brazilië, van 1996 tot 2006. Vooral in de binnenstad is sprake van een grote concentratie van mobiele telefoon zenders. Binnen de gemeentegrenzen staan 856 zendmasten. Tussen 1996 en 2006 vielen in een straal van 500 rond deze masten 7191 doden door gezwellen, het sterftecijfer was 34,76 per 10.000 inwoners.
  Buiten de directe omgeving van zendmasten lag het sterftecijfer vaak veel lager, gemiddeld werden 25 doden door een tumor per 10.000 inwoners gemeten.´
  Bron: Metronieuws.nl
  Ook een eerdere Epidemiologische studie over (GSM) zendmasten toonde het verhoogde risico voor de gezondheid aan. Zie het artikel op beperkdestraling.org

  Doordat gepulste elektromagnetische straling het DNA van Mens, Dier en Natuur kapot maakt, kan het niet alleen kanker, maar ook allerlei andere ziektes en fysieke klachten veroorzaken!

  Digitale vormen van straling zijn meestal gepulst, zoals bij: GSM, DECT, Babyfoon, CT2, UMTS, WiFi/WLAN, HSDPA/HSUPA USB-Dongel, Bluetooth, GPRS/EDGE, WiMAX, C2000, P2000 en Radar.

  Meer over de schadelijkheid van gepulste elektromagnetische straling kun je lezen in het artikel 'Dectatuur', dat in het Maandblad Spiegelbeeld verscheen, en geschreven is door de auteurs van het boek 'Onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk'…

  Veel informatie over wetenschappelijk onderzoek naar de schadelijkheid van mobiele telefoons e.d. vind je in de hernieuwde uitgave van het Boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc.

 2. Van gepulste elektromagnetische straling door mobiele telefoons, draadloos internet (WiFi) en UMTS-zendmasten e.d. is inmiddels al ontelbare malen aangetoond dat het kankerverwekkend is doordat het DNA kapot maakt!

  Bij gepulste elektromagnetische straling wordt er een niet constant signaal verzonden op verschillende soorten frequenties. Dit soort gepulste straling komt in de natuur niet voor.
  Het is ook al wetenschappelijk aangetoond dat deze gepulste straling schadelijk is voor de Natuur en Dieren zoals Bomen Gewassen en Bijen. Zie het artikel 'WiFi en GSM-straling schadelijk voor Bomen, Gewassen en Bijen' dat ik schreef voor Maandblad Spiegelbeeld, door op mijn naam te klikken…

  BSc PhD. Andrew Goldsworthy, ere-docent Biologie aan het Imperial College in London, onderzoekt al meer dan 30 jaar de biologische effecten van elektromagnetische velden. Hij was een van de sprekers op het eerste symposium over ‘Het effect van elektromagnetische straling op bomen’ en zegt hierover het volgende: “Het is al aangetoond dan DNA van dierlijk weefsel na een paar uur blootstelling aan straling van mobiele telefonie, in stukjes uiteenvalt. Dit leidt tot mutaties, verlies van celfuncties en mogelijk celdood.”
  Deze schade aan het DNA kan ook de versnelde/ foutieve celdeling veroorzaken die tumoren vormen bij mens en dier en bastknobbels bij bomen…

 3. Wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Leuven toonde ook al aan dat ratten die aan WiFi-, GSM- en antenne-straling worden blootgesteld, dubbel zo vaak sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling. 60 procent van de ratten die werden blootgesteld aan de straling stierven een vroegtijdige dood en 16 van de 17 ratten waarop vervolgens autopsie werd gepleegd, bleek te zijn gestorven aan een tumor. Het genetisch erfgoed van ratten zou voor 90 procent overeenkomen met dat van mensen…

 4. Prof. Dr. Stefaan van Gool, oncoloog, gespecialiseerd in hersentumoren en verbonden aan de Universiteit Leuven, volgt de stralings-problematiek al jaren op de voet. Hij raadt in deze VRT- nieuwsuitzending het gebruik van draadloze apparatuur dan ook af: "Niet alles hoeft per se draadloos te zijn, de dag van vandaag".

  En de WHO bracht onlangs voor het eerst naar buiten dat de straling van mobiele telefoons kankerverwekkend kan zijn en vraagt iedereen dan ook om het gebruik van mobiele telefoons te minderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *