Waarom de 1% ons bankroet heeft gemaakt

“Als rijkdom het onontkombare gevolg was van hard werken en ondernemingszin, zou elke vrouw in Afrika een miljonair zijn. […] Veel van de mensen die tegenwoordig rijk zijn, kwamen daar omdat ze erin slaagden bepaalde banen te bemachtigen. Dit heeft minder te maken met talent en intelligentie dan met een combinatie van medogenloze exploitatie van andere en puur toeval.”

Dit zegt George Monbiot, commentator van The Guardian, in een pittig opiniestuk over waarom het de 1% gelukt is om de 99% te overheersen. Zijn beweringen zijn niet alleen opinie. Hij haalt ook onderzoeken aan, die aantoonden dat veel van de meest succesvolle leiders van bedrijven meer psychopatische kenmerken hebben dan criminelen. Hun gebrek aan empathie en egocentrisme zijn juist de reden dat ze bovenaan een bedrijf terecht komen. Geen wonder dus dat we een financiële crisis hebben, aldus Monbiot.

Of je het er mee eens bent, of niet: het is interessant leesvoer. En bonus: in zijn laatste paragraaf geeft hij aan hoe het wel En daar houden wij natuurlijk van. Hier vind je het artikel.

Advertisement

4 comments

  1. Douwe,
   ik heb een gedeelte van je verhaal gelezen, maar de titel zegt mij al voldoende over het onrecht wat de 99% wordt aangedaan.
   Mijn vraag is, of het erin verwerkt is weet ik dus niet, wat kunnen wij als 99% doen om de 1% eens een poepie te laten ruiken en hen NIET meer onderhouden??
   Naar mijn gevoel kloppen de "wetten" en "regels" in eerste instantie al niet. Het is nooit democratisch, DOOR HET VOLK, goedgekeurd. Dan is mijn vraag waarom weigeren wij niet gewoon om rente en belasting te betalen.
   Denkend aan Libië; Gaddafi (op div. manieren te schrijven lijkt het wel) was een GOED mens voor het libische volk (denk ik) gezien Het groene boek (3 delen). Gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg en daarbij voor ieder pas getrouwd stel een huis ZONDER hypotheek. HIJ heeft zijn land RIJK gemaakt en wilde een EIGEN munt introduceren "gebacked" met goud. Dat wilde de Rothchild-familie NIET. Dat is, volgens mijn gevoel, de WARE reden dat Libië is aangevallen. Wat zijn de mogelijkheden voor de nederlandse burgers om onder dit juk uit te komen???
   Namasté (ik groet het Goddelijke in jou), Bertina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *