WNF: regering wil duurzame energie, maar weet het zelf nog niet

Argonne national laboratory, Flickr

Zonnepanelen en windmolens passen veel beter bij de huidige regeringsplannen dan nieuwe kerncentrales. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.

Maxime Verhagen is als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor onze energiehuishouding. Verhagen wil graag meer geld verdienen aan elektriciteitsproductie, onafhankelijker worden van buitenlandse energieleveranciers en de Europese klimaatdoelstellingen halen. Hij wil deze doelen realiseren door een of twee kerncentrales te laten bouwen. Volgens het WNF is het echter veel verstandiger om in te zetten op duurzame energie. 

Het onderzoeksbureau heeft alle kosten van het bouwen van een nieuwe kerncentrales geanalyseerd, en komt tot de conclusie dat deze niet bijdragen aan de doelstellingen van het kabinet. Ze geven de volgende redenen:

 • Te hoge bouwkosten, met grote risico’s op kostenoverschrijdingen.
 • Hoge risicokosten die uiteindelijk de samenleving betaalt. Denk aan grote nucleaire incidenten.
 • Risicoberekeningen zijn waarschijnlijk te optimistisch. Van de huidige generatie kerncentrales werd het risico berekend op 1 groot incident per 100.000 jaar, maar in de praktijk hebben we in  40 jaar tijd al 3 meltdowns gehad.
 • Uranium is, net als olie en gas een eindige energiebron, te vinden in slechts beperkte hoeveelheid locaties. Een kerncentrale draagt dus niet bij aan energiezekerheid.
 • Een nieuwe kerncentrale creëert slechts enkele honderden banen en levert de Nederlandse economie weinig op.
 • Voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen (20% minder CO2 uitstoot in 2020) komt een kerncentrale te laat.

CE Delf concludeert dat als alle kosten voor het bouwen van nieuwe kerncentrales meegerekend worden, nucleaire energie meer kost dan elektriciteit afkomstig van conventionele, fossiele brandstoffen en wind op land: “Het lijkt erop dat hernieuwbare energiebronnen een betere optie zijn, in ieder geval wat betreft energiezekerheid en verdienpotentieel.”

Bron: CE Delft, Duurzaam Nieuws

Jij kan het ook

Advertisement

3 comments

 1. CE stelt dus vast dat zonn-pv en wind op zee duurder zijn dan kernenergie. Dat wind op land goedkoper zou zijn, heeft weinig betekenis nu plaatsing van windmolens nauwelijks mogelijk is. "Zonnepanelen en windmolens passen veel beter bij de huidige regeringsplannen dan nieuwe kerncentrales" is dus onjuist!

  Opmerkelijk is dat meestook van biomassa bij kolen ongewenst is, terwijl milieugroepen deze optie propageren!

 2. Windenergie op zee en zonne-energie zijn duurder dan fossiele brandstoffen, op dit moment. Of deze bronnen ook duurder zijn dan kernenergie vermeldt het rapport niet. Maar wel geldt dat wind en zon veel meer banen opleveren, geen grote bouwkosten vergen, weinig risico opleveren en flink wat minder CO2 kosten.

  Daarbij gaan de prijzen voor energie uit wind en zon omlaag, en fors ook. Dus de kans is groot dat over een tijdje een flinke markt is voor het bouwen van windmolens en zonnepanelen, waar het Nederlandse bedrijfsleven van kan profiteren. Voor kernenergie is dit precies andersom: de kosten zijn de afgelopen decennia flink gestegen en zullen dat wschlk blijven doen.

  Windmolens plaatsen op land is zeker wel mogelijk. Alleen vinden veel mensen dat niet prettig. De meeste mensen willen overigens ook geen kerncentrale in de achtertuin.

  Kortom: als de regering geld wil verdienen, banen wil creëren en energiezekerheid willen vergroten zijn zon en wind de beste opties. De conclusie blijft wat mij betreft gewoon staan.

 3. De regering wil alleen geld voor Griekenland en italie vandaar dat bijna alle subsidies de nek om worden gedraait om aan het handje van Brussel mee te mogen lopen. De kosten worden door geschoven naar de toekomst. Laat Nuon eerst alle windmolens die momenteel stil staan eens gaan repareren inplaats van subsidie op te strijken. voor mijn werk kom ik vaak door de polder het is verbasend hoeveel molens er domweg gewoon stilstaan wegens achterstallig onderhoud dan wel reparatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *