We willen een schone planeet voor de beste prijs

Foto: Iseemodernbritain, flickr
Bedrijven als Unilever, maar ook bewindlieden als Verhagen wijzen er graag op dat consumenten de sleutel in handen hebben bij het streven naar een schone economie. Zij verbruiken immers de energie en zij kopen de vuile producten. Op zich is dat terecht, en veel consumenten willen ook best kiezen voor een duurzaam alternatief. Maar niet voor de hoofdprijs. Het heersende gevoel: ‘Ja, ik gun mijn kind een schone planeet, maar hij moet nu ook nieuwe voetbalschoenen.’

De echte duurzame doorbraak zit daarom in oplossingen die groene innovaties, niet alleen gewild maar ook betaalbaar maken voor een breed publiek. Dat wordt bijvoorbeeld bevestigd door recent onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Grail. Hieruit bleek dat 69% van de Amerikaanse burgers groene voorkeuren heeft, maar dé reden om af te zien van een duurzaam product is de hoogte van de prijs. Die vinden ze het aanbod simpelweg niet waard. Onze ervaringen bij hetkanWel bevestigen dit beeld voor de Nederlandse consument.

Wij zijn gelukkig niet de enigen die signaleren dat de duurzame doorbraak wordt gerealiseerd op de “p” van prijs. Het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen is bijvoorbeeld al een trend. Samen inkopen maakt zonne-energie veel sneller rendabel. Ander interessant initiatief is de groene groupon van Strawberry Earth: hier kun je elke twee weken duurzame producten kopen tegen kennismakingsprijzen met kortingen van 30-40%. Pijnpunt hier is wel dat het slechts twee producten per 14 dagen betreft. Geen schaalbaar model voor de massa, die een duurzame doorbraak moet veroorzaken.

En dan is er ook nog de groene marktplaats. Al zijn de prijzen daar bepaald niet concurrerend met de échte marktplaats.

Interessant concept zou tenslotte nog kunnen zijn: een groene variant op het extreem succesvolle VakantieVeilingen.nl. Producten worden ter veiling aangeboden en bewuste consumenten bepalen zelf wat ze willen betalen.

Te verwachten valt in elk geval dat de volgende duurzame doorbraak een online dienst is die vraag en aanbod betaalbaar en schaalbaar matcht, en daarbij gebruik maakt van de sociale kracht van het internet.

Jij kan het ook: Grootschalig zonnepanelen inkopen

Advertisement

2 comments

  1. wat een klinklare onzin staat er op deze site, en hoe is het mogelijk dat mensen steeds in een kringentje blijven ronddraaien eerst onder de naam van de godsdienst, dan de politiek en nu plotsklaps de groene vrede om de aarde te redden. Ik haal je uit je droom wereld, dat is gewoon onmogelijk, omdat die bevolkt wordt door de mensen, en die kun je niet veranderen, want ze gaan hun eigen weg. Lees de geschiedenis en je weet de waarheid. Het zou simple zijn deze aarde te verbeteren, maar zelfs dat is onmogelijk immers de mens werkt aan zijn verdere ontwikkeling. Als je eenvoudig kunt denken weet je de waarheid, maar de verlossing zal zekert niet gebracht worden door de groene vrede, want dat is gewoon als de politiek, veel subsidie, veel geld jatten van de arme, en een goede baan, die veel opbrengt. Alleen een ding staat vast de leugen blijft niet eeuwig en je valt door de mand als je in een sprookjeswereld blijft leven.

    1. Sorry maar om nou te suggereren dat er alleen maar onzin hier te vinden is.
      Ik bewonder mensen die positief durven te denken, dat is haast on-nederlands.
      Er staat veel in geschiedenis boeken, maar niet de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *