Zeven redenen om SLS te laten staan

Foto: stirwise via Flickr.com

Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger die onder meer wordt gebruikt in shampoos, handzeep, tandpasta, douchegel en ook in motorontvetter, autowasmiddel en garagevloerpoetsmiddel. Inderdaad, SLS: voor al uw grote schoonmaakklussen.

Sommige wetenschappers beweren dat SLS kankerverwekkend is, andere wetenschappers noemen dat weer onzin. Maar los van deze discussie staat SLS bekend als een agressief middel, waar je last van kúnt krijgen. Dit hoeft natuurlijk niet. Ieder mens is anders. Hieronder in ieder geval zeven redenen om SLS te laten staan.

  • SLS lost zoveel vet op dat het de natuurlijke beschermlaag van je huid kan aantasten.
  • Door SLS in tandpasta krijg je na het tandenpoetsen een andere smaaksensatie omdat het de smaakreceptoren onderdrukt.
  • Irriterend voor de ogen. Al helemaal niet aan te raden als kindershampoo.
  • Je huid kan ervan uitdrogen, geïrriteerd door raken of allergisch op reageren. Niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of hoofdhuid, bijvoorbeeld mensen met roosklachten.
  • Je kunt er haaruitval van krijgen.
  • Je kunt er een chronisch gevoelige huid door krijgen.
  • Het reinigt je huid, maar wordt ook vooral gebruikt als goedkope schuimer om je het idee te geven dat het goed reinigt. Een cheap oplossing, maar stiekem betaal je misschien wel de hoofdprijs voor een zogenaamd luxe product.

Het broertje van SLS is Sodium Laureth Sulfate, deze wordt door veel mensen wel goed verdragen. Het verschil zit ‘m in de ether. Deze reiniger ontstaat door Sodium Lauryl Sulfate te behandelen met het gas ethyleenoxide, waardoor het beter oplosbaar is in water en daardoor milder wordt. Toch reageren sommige mensen gevoelig op SLES. Als je weet dat je gevoelige (hoofd)huid hebt kun je ze beter allebei vermijden. Alternatieven zijn: Cocoamidopropyl Betaine, alhoewel sommigen door ook allergisch op reageren, Sodium of Disodium Cocoamphodiacetate, Coco glucoside, Decyl glucoside of Lauryl glucoside.

Bronnen:
Derozeorchidee
Cosmopinie
Wikipedia

Claudia Pietryga blogt onder meer over haar zoektocht naar duurzame cosmetica en andere mooie producten voor je lijf. Kijk voor meer foto’s, reviews en artikelen op Claudia’s eigen site: Mevrouw Minder.

Lees ook:
Review: rozemarijn shampoo en conditioner van Green People
How to: hoe vind je een diervriendelijk ei
Review: kattenbakvulling van Cats Best Okoplus

Advertisement

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *