Nucleaire besmetting bedreigt burgers Fukushima-stad

Foto: dev null, Flickr

Negen maanden na de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima is de wijde omgeving nog steeds ernstig radioactief vervuild. In Fukushima stad, op 60 km afstand van de ontplofte kerncentrale Daichi, werden radioactieve hotspots gevonden van tientallen microSieverts per uur, meer dan honderd keer hoger dan de achtergrondstraling. Het stralingsniveau’s is op sommige plekken zo hoog dat inwoners van deze stad meer dan tien keer de jaarlijks toegestane dosis kunnen oplopen.

Dit meldt de Nederlande Greenpeace onderzoeker Ike Teuling. Zij deed de afgelopen dagen onderzoek in Fukushima. Volgens Teuling laat de Japanse overheid de burgers over aan hun lot. Zo worden de burgers zelf gevraagd om radioactieve besmetting op te ruimen en in de tuin te begraven.

Teuling vind het “onvoorstelbaar” dat in Nederland plannen bestaan voor nieuwe kerncentrales. “Bij een kernramp in Borssele zou mijn woonplaats Rotterdam net zo radioactief besmet kunnen raken als Fukushima-stad.”

Bron: Greenpeace

Jij kan het ook 

Advertisement

6 comments

 1. tja de kerncentrale lobby is zeer krachtig en heeft militaire tentakels, immers kan je van verarmd uranium prima mortiergranaten maken die door het pantser van tanks komen….Irak ligt dan ook bezaaid met een laag radioactief afval, in libie is dit ook gebruikt… zo kom je En van je afval af En van je vijanden (ook een vorm van afval(lige).) kortom eigenlijk draait het niet om het opwekken van energie( nuja, een bijproduct), (in nl leveren kerncentrales maar 4% van de electriciteit. > maar 1 zon centrlae heeft wel de potentie om een heel land te vernietigen!!! wanneer valt het kwartje nou, stelletje apen die dit nog bij willen bouwen, ohja die christenhond van een maxime verhagen die graag in de reet kruipt van volgevroten Amerikanen om GE te behagen. kortom Verhagen is geen volksvertegenwoordiger.) en please bespaar me dat trieste gezeik over dat ziekenhuizen het nodig hebben om mensen te bestralen. > wat ook kwakzalverij is (zie de film Burzyski 'cancer is serious buisines') en al zal een ziekenhuis het nodig hebben dan hebben we geen honderden centrales in de EU nodig. echt niet. en als dat wel zo is, dan kan je beter kijken hoe je kanker kan voorkomen…want dan moeten blijkbaar zoveel mensen bestraalt worden dat kanker een epidemie is…maar gek genoeg steken we daar voor liever onze kop in het zand, en ohja als je vitamine D3 slikt verklein je de kans op kanker, slik 20.000 IU per dag ipv die miezerige 250 iu dat geadviseerd wordt.

 2. "honderd keer de achtergrondstraling" "op sommige plekken tien keer de jaarlijks toegestane dosis" gelet op de strenge stralingsnorm niet echt indrukwekkend, immers op de meeste plekken wordt de jaarlijks toegestane dosis blijkbaar niet overschreden.
  Het woordgebruik van dodo verhult het gebrek aan argumenten, holle vaten klinken immers het hardst.

  Zeker de Japanse overheid blijkt niet in staat om de omvang van de vervuiling duidelijk te maken.
  Maar helaas ook Greenpeace weet die leemte niet te vullen!

 3. argument 1 : meerdere belangen zoals militaire doeleinden en ziekenhiuizen voorzien van verarmd uranium.
  argument2 : GE die politici inzetten om kerncentrales te promoten.
  dit zijn geen argumenten??
  en dan zelf met een non-argument aankomen over de 'strenge stralingsnorm'?? >>haha, Streng?? die norm werd pardoes verhoogt van voedsel van 250 mbeq naar 12.500 mbeq…. nou nou, is dat nou die strenge norm waar jij het over hebt??.

  mijn woordgebruik verhult mijn frustratie dat er genoeg leeghoofden zijn die er met open ogen intuinen. en de expert die bij pauw en witteman aanwezig was afgelopen maart om ons allen gerust te stellen dat het slechts om rontgenfotos hoeveelheden gaat….. zucht, het gaat om de 'hot particles' die je inademt.!!..het gaat niet om de straling….. (ben bang dat je zojuist het woord 'hot particle' voor het eerst leest. anders zou je suffe opmerking over straling niet maken en zou je door hebben dat de hoeveelheid straling ondergeschikt is aan de hot particles….

  Maar doe ons allen een plezier door te bewijzen dat het allemaal meevalt en ga er wonen. Gaan we de gezwellen tellen over 3 jaar in je lichaam….

 4. Dodo heeft gelijk, het inademen van 1 zo'n klein deeltje betekent een blijvende stralingsbron in je longen. Dit zorgt na verloop van tijd voor kanker, die vervolgens ook weer kan uitzaaien naar andere lichaamsdelen.

 5. "van 250 mbeq naar 12.500 mbeq" daarmee laat je zien dat 250 mbeq wel erg steng was.

  "het gaat om de 'hot particles' die je inademt.!!..niet om de straling"
  juist wel! Dat zijn stralende deeltjes (hot), zoals in sigarettenrook, waarin radioaktieve deeltjes zitten. Blijkbaar is die engelse term verwarrend voor je; je bent de enige niet. Gezien het aantal rokers valt het niet echt tegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *