Waarheid over zonne-energie verborgen gehouden voor publiek

Foto: OregonDot, Flickr

“Het publiek wordt in het duister gehouden over de levensvatbaarheid van zonne-energie,” zeggen onderzoekers van de Canadese Queens University. Zonnepanelen leveren namelijk veel goedkoper elektriciteit dan in studies wordt aangenomen. Volgens Dr. Joshua Pearce wordt de efficiĆ«ntie van zonnepanelen berekend met verouderde gegevens die door de snelle ontwikkelingen in de zonne-energieindustrie ingehaald zijn. “Oude modellen zijn te conservatief,” aldus Pearce.

De prijs van zonne-energie wordt bepaald door de kosten van o.a. productie en installatie, opgewekte elektriciteit en levensduur. Op een aantal vlakken zijn grote vorderingen gemaakt:

  • Zonnepanelen zijn 70% goedkoper geworden sinds 2009, maar vaak worden de oude prijzen gebruikt.
  • In veel onderzoeken wordt uitgegaan dat zonnepanelen 20 jaar elektriciteit leveren. 30 jaar is echter een stuk realistischer, volgens de onderzoekers. Een paneel kan dus 33% langer elektriciteit leveren.
  • In studies houdt men rekening met een jaarlijks verlies van vermogen van 1%, maar het verlies is eerder rond de 0,1 en 0,2%

Volgens Pearce is zonne-energie op sommige locaties goedkoper dan energie van andere energiebronnen.

Bron: Cleantechnica, Queens University

Jij kan het ook

Advertisement

4 comments

  1. Kan zomaar kloppen, als bezitter van 10 panelen was ik ook al tot de conclusie gekomen dat ik, als het zo door gaat mijn investering er veel sneller dan de beoogde 10 jaar eruit heb. Grappig genoeg was dat niet eens mijn voornaamste reden maar ging het mij om CO2 reductie. Leuk dat idealen en " linkse hobby' s ook nog goed zijn voor je portemonnaie en geld opleveren.Dat kan je toch niet zeggen van kernenergie waarvan het afval alleen al nog tot in jaren voor financiële verantwoordelijkheid zal zorgen.

  2. Ik ben plaatser van zonnepanelen en ik durf gewoon mijn handen in het vuur te steken dat binnen 6 jaar de investeringen zijn terug verdient zelfs zonder de subsidie.
    voeg mij maar toe op face book als je meer wilt weten. Eddie Bronkhorst (Bergen op Zoom)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *