Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces

Een prototype van de Waka Waka. Foto: Off Grid Solutions
Waka Waka betekent in het Swahili zoiets als “helder licht”. Het is ook de naam voor een nieuwe LED lamp op zonne-energie, die de huishoudens van 1,5 miljard mensen aan de onderkant van de samenleving moet gaan verlichten. Het Nederlandse bedrijf Off Grid Solutions wist in korte tijd genoeg geld te verzamelen om de eerste modellen te produceren en te testen in Kenia, Nigeria en Zuid Afrika.

Volgens het bedrijf gebruikt WakaWaka een gepatenteerde technologie die de lamp veel efficiënter maakt dan vergelijkbare lampen. De WakaWaka moet gevaarlijke kerosinelampen vervangen die in gebieden zonder elektriciteitsvoorziening vaak gebruikt worden. Deze zorgen voor ongelukken en een ongezond binnenklimaat. Het inademen van de roet van deze lampen is vergelijkbaar met het roken van 2 pakjes sigaretten per dag.

Off Grid Solutions wist een deel van de benodigde investeringsgelden op te halen via de twee crowdfundingsites kickstarter.com en symbid.nl. Zo’n 1.000 investeerders legden met relatief kleine bijdragen in korte tijd €85.000 neer. De WakaWaka was op beide sites een van de meest populaire projecten.

Bron: symbid, kickstarter, Voor de Wereld van Morgen

Lees ook

App meet prestaties van zonnepaneel

Londense relwijk wordt voorbeeldbuurt op zonne-energie

Eco-whizkid gelooft nog steeds in zonneboom

Advertisement

13 comments

 1. Een geweldig product!! Goed initiatief. Nu zou ik nog wel willen weten met 'hoeveel' (lumen) licht het produceert !
  Het zou helemaal mooi zijn indien ook warmte van de dag omgezet zou kunnen worden naar lichtenergie.
  Warmte is toch op te slaan?

 2. Dit heeft geen zin en is misschien zelfs contraproductief.
  http://logicfreezone.wordpress.com/2012/01/15/ont

  Het is onnozel -en ontluisterend- om te denken dat negers zo dom zijn dat ze zelf niet kunnen bedenken dat een led lampje op batterijen misschien wel handig is. Jammer en geeft precies aan waarom er 1.5 miljard mensen zijn die zo arm zijn dat ze hun kinderen zien verhongeren: Doordat wij onszelf voor de gek houden met dit soort spielerei terwijl we tegelijkertijd deze mensen economisch de strot dicht knijpen.

  Veel plezier met dat warme gevoel maar dit slaat nergens op.

  1. @Richard,
   Het is onnozel -en ontluisterend te denken: "help arme landen om de ergste uitwassen van corruptie en machtsmisbruik te voorkomen". Dat kunnen ze alleen zelf doen net als wij dat in het verleden deden.

   Waarom zijn goede kookspullen, verlichting e.d "soort spielerei"? Is dat onverschilligheid voor de huidige ongezonde verlichting, koken e.d. en moeten we dan ook niet bijdragen voor schoon drinkwater?

   1. Mark, Frissewind,

    Je hoeft negers niet te vertellen dat elke dag 3 uur hout sprokkelen veel werk is. Dat weten ze zelf ook wel. Je hoeft ze ook niet uit te leggen dat kerosine ongezond is. Weten ze ook. Zeker weten. Waarom denk je nou dat negers zo dom zijn dat ze dat niet door hebben? Neem van mij aan: Is niet zo, niet alle negers zijn dom.

    Uiteindelijk is het simpel: Bill Clinton heeft gelijk. "We actually know how to get people out of poverty". Het is geen geheim en het is al helemaal niet controversieel. Als je iets wil doen dan moet je de handelspolitiek van Europa proberen te beïnvloeden.

    Het is misschien moeilijk om te achterhalen waarom sommige landen rijk zijn maar niet waarom andere landen weer arm zijn. Daar zijn duidelijke redenen voor (property rights, rule of law, free markets, international trade). Je kunt wel een lampje gaan proberen te slijten, maar dat is niet de oorzaak, de kern. Uiteindelijk bereik je er niets mee.

    Behalve een warm onderbuikgevoel: 'Kijk mij eens sociaal zijn!'

    Tja.

    1. Mark, Frissewind,

     Ik ga nog even door. Ik zit jullie te beledigen ('Waarom denk je nou dat negers zo dom zijn') en dat doe ik expres. Excuus, want het gaat niet over het frustreren van de discussie.

     Deze discussie irriteert mij mateloos. Neem -zijstraat- Wilders die zegt: Ophouden met ontwikkelingshulp. Half goedbedoelend Nederland schiet in een stuip: Dat nooit!

     -*beetje overdrijven*-

     Stel je bent een arme negerboer ergens in droog Afrika. Komt een blanke Livingstone (incluis tropenhelm en landrover) langs: Hier is een led lampje. Fijn denk je dan, maar dat gaat 'm niet worden. Vorig jaar 3 kinders verloren door de droogte en dit jaar -goede oogst- krijg ik er niets voor omdat de hele streek een prima oogst heeft. M'n vrouw verkracht door de plaatselijke bende en m'n vee is gestolen door de stamoudste -degene waar deze Livingstone net mee heeft lopen smoezen. Cultuur weet je wel!

     Geef die man een kans!

     1. @Richard,
      Je blijft je punt herhalen.
      Omdat het vee gestolen wordt en de oogst mislukt, moeten de mensen ongezond blijven koken.

      Blijkbaar kan schoon water, schoon koken en schone verlichting pas nadat de machts- en handelsverhoudingen.veranderd zijn. Onbegrijpelijk.

 3. Begrijp niet helemaal waarom het een het ander uitsluit, Richard.

  Dat er al soortgelijke producten bestaan is een goed teken, de markt is er, en er wordt ontwikkeld voor de behoefte. Meer aanbod, is meer concurrentie, de mensen kunnen zelf het beste product kiezen.

  En natuurlijk moet er op overheidsniveau worden besloten dat arme landen toegang krijgen tot de rijke, Westerse markten, maar dat wordt bepaald op een heel ander niveau.

  Hier zijn mensen aan de slag die op hun eigen niveau in elk geval ook proberen te zorgen voor een oplossing. Wij juichen dergelijke initiatieven toe. Ze laten zien dat individuen niet machteloos staan tegen alle complexe internationale besluitvorming in.

 4. @Richard: veel tekst, maar volgens mij zijn het allemaal argumenten om zelf op de bank te kunnen blijven schreeuwen wat er allemaal anders moet.

  Dat mag hoor, geen bezwaar. Maar mijn bewondering gaat uit naar mensen die hun ondernemerschap aanwenden om de wereld mooier te maken. Stap voor stap. Kortom, de mensen die van de bank af komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *