Zeven tips om je huis te verwarmen en daarmee te besparen

Foto: adem80 via Flickr.com

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie geef ik per categorie zeven tips die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips om je huis optimaal te verwarmen.

 

 

 

  • Een open haard is romantisch, maar wist je dat er ook veel warmte door kan verdwijnen? Sluit de afvoer af met een dik prop papier wanneer je niet stookt.
  • Vloer-of muurverwarming is een investering maar ook efficiënt en ruimtebesparend. De gevoelstemperatuur van vloer- of muurverwarming is hoger, gelijkmatiger en constant omdat een groot oppervlakte wordt verwarmd. Dit betekent dat je de thermosstaat lager kunt zetten en op die manier kunt besparen.
  • Zet geen bank en hang geen gordijnen over de radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmte blijft hangen in plaats van te verspreiden. Nog een truc om de warmte optimaal te verspreiden: hang radiatorfolie tussen de verwarming en de muur.
  • Een hoge rendementscombiketel (HR-ketel) verbruikt minder gas, waardoor je flink bespaart, maar zijn ondanks dat je ze binnen een paar jaar hebt terugverdiend wel duur in aanschaf. Niet veel of tijdelijk niet veel te besteden? Je kunt ze ook huren!
  • Woon je klein en kun je geen grote ketel kwijt? Denk dan na over de volume van de boiler of geiser. Alles wat je meer verwarmt dan je gebruikt kost onnodig geld. Let er ook op dat je de temperatuurt niet te hoog instelt. Als het water dat uit de kraan komt te heet is en je het moet vermengen met koud water is het te warm. Dit stoken kosten natuurlijk onnodig meer.
  • Heb je een boiler? Misschien kun je een zonneboiler overwegen. Hiermee kun je de helft  van gasverbruik voor warm water besparen.
  • Neem een slimme thermostaat die anticipeert om de temperatuur in huis. Zorg er trouwens voor dat een thermostaat de omgevingsruimte goed kan waarnemen om de temperatuur goed te regelen. Hang ‘m dus niet bij een radiator of koude gang. Geen slimme thermostaat? Zet ‘m dan voordat je gaat slapen op vijftien graden. Dit heeft vooral effect wanneer je in een oud minder goed geïsoleerd huis woont.

Bronnen: E-On

 

Advertisement

3 comments

  1. Je bespaart veel energie als je in de ruimtes die je niet gebruikt, in de raamkozijnen de ramen van 4 a 5 cm harde isolatieplaten voorziet. Harde isolatieplaten, eventueel 'B' keuze zijn makkelijk met de hand te zagen. Wel goed pas zagen en zorg ervoor dat het vlamdovend materiaal is.
    Zelfs de koudste kamer wordt behaaglijker door de ramen 'tijdelijk' te isoleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *