Zeven tips om energiezuinig te studeren

Foto: jez` via Flickr.com

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie geef ik per categorie zeven tips die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips voor in de studeerkamer.

 

 

 

 

 

 • Richt je werk- of studeerkamer zó in dat je voldoende natuurlijk licht hebt. Dit scheelt verlichting. Neem voor de lampen die je gebruikt led of spaarlampen.
 • Zet computers en printers na gebruik écht uit, dus niet op stand-by. Sluit apparaten bij voorkeur op een stekkerbak met een aan-en-uit-schakelaar aan.
 • Een te warme kamer is niet bevorderlijk voor werk of studie. Zet de thermostaat in de studeerkamer daarom niet te hoog.
 • Neem een laptop in plaats van een desktop. Dit scheelt al snel tachtig procent energie. Moet je lang achter je computer werken? Dan is een laptop vanwege een verhoogde kans op RSI een minder goed idee. Kies in dat geval voor een LCD of led-computerscherm. Of sluit je laptop aan op een plat scherm.
 • De helderheid aanpassen wanneer er veel daglicht in de werkkamer is, een blanco schermbeveiliging en de energiezuinige modus op je computer zijn eenvoudige manieren om energie te besparen.
 • Koop liever een injektprinter dan laserprinter en neem er eentje die energiezuinig is én dubbelzijdig kan printen. Print tenslotte alleen als het nodig is en bij voorkeur op gerecycled papier.
 • Werk je als zelfstandige thuis? Wanneer je voor een goed geïsoleerd huis zorgt heb je in Nederland eigenlijk geen energieverslindende airco nodig. Koop een stijlvolle ventilator voor extra koeling op hete dagen.

Bron: eon.nl

Advertisement

One comment

 1. – Led lampen bevatten schadelijke stoffen (voor het milieu)… Evenals de spaarlampen (Kwik)!

  In het boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc. kun je lezen dat spaarlampen geen energie besparen, schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en milieu (door schadelijke straling en schadelijke, giftige stoffen) en dat er geen betere, gezondere, veiligere lamp bestaat dan de gloeilamp! De Gloeilamp levert bovendien het meest natuurlijke (en dus positieve en gezonde) licht…

  -Alleen door de stekker van apparatuur uit het stopcontact te trekken voorkom je dat er onnodig stroom wordt verbruikt! (Ook dat wordt goed uitgelegd in bovengenoemd boek).

  -'energiezuinige modus' op je computer verminderd de prestaties van je pc en kan er ook voor zorgen dat het beeld minder vaak wordt vernieuwd, waardoor je snel last krijgt van vermoeide ogen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *