Een schone onderbroek is van bamboe


(Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Bamboodaddy)

Ondergoed van bamboe is milieuvriendelijker dan ondergoed van katoen en zit ook nog eens beter. Om die redenen verkoopt de webwinkel Bamboodaddy alleen nog boxershorts, sokken en T-shirts gemaakt van bamboe. Maar wat maakt bamboe nou zo bijzonder?

Bamboe heeft een mooie ronde vezel en is vele malen zachter dan katoen. Bamboe ondergoed zit daarom veel lekkerder dan ondergoed van katoen. Mensen die bamboetextiel voor het eerst voelen, verbazen zich over de zijdezachtheid van het materiaal.

En bamboe heeft nog meer gunstige eigenschappen voor gebruik in ondergoed: het ventileert beter en neemt veel sneller vocht op dan katoen. Dat is belangrijk omdat het ondergoed direct op je huid zit. De kwaliteit van bamboe ondergoed maakt dat je ook na een drukke dag je nog fris voelt.

Daarnaast is bamboe een milieuvriendelijke stof. Voor de teelt van bamboe hoeven geen insecticiden en pesticiden gebruikt te worden. Dat is bij katoen wel anders. Jaarlijks wordt er 200.000 ton gif over katoengewassen verspreid. Deze gifstoffen komen in de grond terecht en vaak blijft een residu over in de kleding.

Bamboe heeft geen kunstmest nodig om te groeien, gaat bodemerosie tegen en is zuinig met water. Maar waarom draagt niet iedereen bamboe? Omdat het pas sinds 2003 als textiel verkrijgbaar is. De vorige eeuw was voor katoen, onze eeuw is voor bamboe.

Greendaddy wil mensen helpen om van hun “katoenverslaving” af te komen en verkoopt daarom exclusief ondergoed van bamboetextiel voor mannen: boxershorts, sokken en t-shirts. In de webwinkel vind je het grootste assortiment van Nederland, inclusief producten van topmerken. hetkanWellers ontvangen 10% extra korting bovenop de prijzen die op de website staan. Gebruik daarvoor deze actiecode bij het bestelproces: hkw369.

Advertisement

11 comments

 1. z,n 15 a 20 jaar geleden heb ik ooit een kranteartikel gelezen vrouw koopt onbewoont eilandje om er vervolgens te gaan wonen in haar nakie bloot je vanwege een huidallergie
  volgens mijn herrinnering loopt ze inderdaad 7 dagen p week 24 uur bloot rond vanwege een stof / huid allergie ???
  is zij de enige op deze wereld ??? kleding gemaakt van bamboe mischien iets voor haar ???

 2. Ik heb onlangs gelezen dat er wel een (zeer) milieubelastend proces nodig is om een bamboeplant te bewerken tot textiel. Geen idee in hoeverre dat zo is en of dat opweegt tegen de voordelen. Weet iemand daar meer van?

  1. De stoffen die gebruikt worden bij het proces om van harde bamboe zachte bamboeviscose te maken zijn goedgekeurd door de Global Organic Textile Standard. Dit is een belangrijke norm waar allerhande milieuvriendelijke kleding aan moet voldoen. Ook bij de productie van biokatoen worden deze stoffen gebruikt.

   Of de gebruikte stoffen een negatieve invloed op het milieu hebben, hangt af hoe zorgvuldig de fabrikant met de stoffen omgaat. Als de stoffen niet in het milieu gedumpt worden bijvoorbeeld, is er niet veel aan de hand.

   Het Engelse wikipedia artikel over bamboe textiel is heel verhelderend, met veel bronverwijzingen: http://en.wikipedia.org/wiki/Bamboo_textiles.

 3. Dankjewel voor je vraag, Saskia. We hebben navraag gedaan bij Rik Vegter van Greendaddy en dit was, in het kort, zijnantwoord. We behandelen de feiten en cijfers van bamboe en katoen in een speciaal blog, later deze week.

  Rik Vegter: "Wij zijn groene ondernemers, die de milieuproblematiek op een praktische manier benaderen. Met andere woorden:
  – Waarmee kan in de werkelijkheid waarin wij leven, het grootst mogelijke positieve milieu-effect worden bereikt
  – We bekijken daarbij de totale textielketen, dus “van zaadje tot t-shirt of onderbroek”
   
  Zo bekeken, wint bamboe ruim van katoen als duurzame, draagbare en aantrekkelijke textiel.

  Katoen kent de volgende nadelen:
  – Per jaar wordt 200.000 ton pesticiden en insecticiden gebruikt;
  – Ruim meer dan 10.000 liter (schaars) irrigatie water per kilo katoen (= 1 spijkerbroek en 1 t-shirt);
  – Tussen 1 tot 5 miljoen vergiftigingen ieder jaar, wat resulteert in20.000 (gerapporteerde) doden (was 40.000, WHO 2002);
  – Zeer veel gebruik van kunstmest;
  – Gronderosie;
  – De jaarlijkse sterfte van ongeveer 67 miljoen vogels (door pesticiden);

  Bamboe groeit daarentegen 100% natuurlijk, zonder extra besproeiing, pesticiden, isencticiden of kunstmest. Het is 100% natuurlijk afbreekbaar, groeit razendsnel en bijna overal, ook op hellingen waar niets gedijt en het verbetert de vruchtbaarheid van de grond waarin het groeit.

  Het gaat verder de gronderosie tegen: de wortels blijven staan na het kappen waarna de bamboe opnieuw aangroeit.

  Wist je verder dat bamboe 35% meer CO2 opneemt dan andere planten? Door de snelgroeiende populariteit breidt de teelt van bamboe snel uit wat een effectief wapen tegen het broeikaseffect betekent.

  Kortom, als je de hele keten bekijkt, van zaadje tot textiel, levert bamboe beduidend minder schade op voor het milieu dan katoen. Het is bovendien door zijn zachtheid en frisheid ook in andere opzichten een heel goed alternatief voor katoen. Dat maakt het goed denkbaar dat consumenten bamboe verkiezen boven katoen, wat een zeer sterk milieu-effect zal hebben. Kwantiteit telt tenslotte zwaar mee als we de economie willen verduurzamen.

  Als pragmatische idealisten en ondernemers die een groot publiek willen bereiken, hebben wij daarom besloten om een duurzaam verschil te maken met bamboe-textiel.

  1. Niet helemaal een eerlijke vergelijking. Van de katoenproductie noem je alleen de nadelen, van bamboeproduductie alleen de voordelen. Allebei hebben ze voor- en nadelen. Je bent dus appels met peren aan het vegelijken en dat resulteert meteen in een mooi vekoopverhaal.
   Ik ben het trouwens wel met je eens dat bamboe milieuvriendelijker is hoor.

 4. Ik heb ca. 1 maand geleden bamboe sokken gekocht,toch wel enigzins achterdochtig,maar het tegendeel heeft zich bewezen.
  Ze dragen prettig ,zitten goed,zijn warm en op lage temperatuur wasbaar en,maardat kan inbeelding zijn,ze drogen zeer snel.
  Kortom toch wel een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *