Schimmel uit Amazone eet niet-afbreekbaar plastic

Foto: International Center for Tropical Agriculture, Flickr
Een groep studenten op onderzoek in het Amazone oerwoud heeft een schimmel gevonden die plastic kan afbreken. De schimmel Pestalotiopsis microspora beschouwt de plastic polyurethaan als een lekkere snack, die het zelfs zonder zuurstof kan verorberen.

De studenten trokken het oerwoud in als onderdeel van een cursus van de Amerikaanse Yale Universiteit. Een van de schimmels die ze uit de Amazone meenamen, bleek na enkele tests een ongekend succes. Pestalotiopsis microspora slaagde erin om het zeer sterke polyurethaan volledig af te breken.

Polyurethaan is een plastic dat in veel toepassingen gebruikt wordt: van schuimisolatie tot auto-onderdelen tot schoenen. Het is een sterke, flexibele stof die lang mee gaat. Te lang zelfs: er waren tot voor kort geen manieren bekend om dit type plastic op een natuurlijke manier af te breken. In vuilnisbelten kan polyurethaan tot in de eeuwigheid blijven liggen. Bij verbranding van de stof komen schadelijke stoffen vrij.

De schimmel Pestalotiopsis microspora komt dus als geroepen. Er waren al wel schimmels bekend die polyurethaan deels konden afbreken, maar alleen Pestalotiopsis slaagt erin polyurethaan volledig te verwerken. Daarbij kan de schimmel polyurethaan ook afbreken zonder zuurstof. Dat is belangrijk, omdat de Pestalotiopsis dan toegepast kan worden diep in vuilnisbelten waar weinig tot geen zuurstof aanwezig is.

De studenten en hun professor publiceerden hun bevindingen in het vakblad Applied and Environmental Microbiology.

Bron: Physorg

Lees ook

Plastic afval omgezet in olie

Bamboe ondergoed houdt je langer fris

Opmerkelijke kunst gemaakt van afval en schaduwen

Advertisement

4 comments

  1. Nu maar hopen dat die schimmel niet te pas en te onpas wordt gebruikt om rotzooi die we gewoon zelf moeten opruimen voor ons op te ruimen. Wetenschappers moeten voorkomen dat we met het verspreiden van die schimmel geen 'Paard van Troje' binnenhalen.

  2. Dit is een hoopvol artikel. Maar we moeten niet denken dat hierdoor onze problemen met plastic en de Plastic Soep zijn opgelost. De schimmel leeft op (en van) het plastic (PUR). Maar we moeten het een beetje zien als een korstmos op een steen. Ooit een korstmos een steen zien afbreken?
    Het gaat dus even duren voordat een schimmel de miljarden kilo's plastic in de oceanen heeft afgebroken…. (als deze schimmel al tegen zoutwater bestand is natuurlijk).

    Opgeruimde groet,
    Peter Smith (van Klean)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *