Zonnecellen in wegen: 137.000 km energie opwekken

Praat mee op Twitter! Gebruik #zonneweg in je tweet.

Fietsen over gehard glas met zonnecellen eronder. Het klinkt als een idee uit een sciencefictionfilm, maar vanaf de zomer van 2013 is het mogelijk. In NoordHolland ligt dan een honderd meter lange testweg. De potentie van de zogeheten SolaRoad is groot, want alleen al in Nederland ligt maar liefst 137.000 kilometer asfalt.

De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowatt uur aan elektriciteit en heeft dus slechts 70 vierkante meter nodig. Bij succes is het een goudmijn, maar ook een deel van de oplossing van het energievraagstuk. SolaRoad wordt ontwikkeld door onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met bouwbedrijf Ooms Avenhorn Groep, technisch dienstverlener Imtech en de Provincie NoordHolland.

Het idee voor SolaRoad ontstond een paar jaar geleden. ‘Ik zag een droom voor me van asfalt dat elektriciteit opwekt en via oplaadpunten elektrische auto’s aandrijft’, zegt Sten de Wit, technisch natuurkundige bij de Technische Universiteit Eindhoven en bij TNO leider van het onderzoek naar SolaRoad. ‘Bij zonnecellen willen we zo veel mogelijk oppervlakte benutten die er is’, zegt hij. ‘Dat kan bij daken, waar al steeds vaker zonnepanelen op liggen. Maar wegen liggen er al en zijn dus een interessante plek.’ Samen met zijn team ontwikkelde hij SolaRoad, de toekomstige zonneweg.
Het licht dat op de zonnecellen valt, wordt geclusterd. ‘We gebruiken speciale lenzen die het zonlicht vangen en op een bepaalde plek concentreren waar de zonnecellen liggen.’

De vraag is nog wel: hoe houd je een zonneweg schoon en voorkom je algenvorming tijdens regen? Onder meer dankzij de testweg in Krommenie moet daar een antwoord op komen. TNO streeft ernaar SolaRoad in 2015 voor fietspaden op de markt te brengen. De volgende stap is een pilotproject om een weg in een woonwijk tot zonneweg te maken. Als dat lukt, liggen er alleen al in Nederland tienduizenden kilometers asfalt klaar om vervangen te worden en auto’s van elektriciteit te voorzien.

Foto: TNO

Meer lezen?

De wereld wordt blauw

Bhutan: waar geld blauw is

Q&A met econoom Jeremy Rifkin

 

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Advertisement

5 comments

 1. Weer zo'n schijnbericht.
  De meeste wegen liggen in stedelijk gebied, dus vaak in de schaduw van bomen, gebouwen e.d. Met een opbrengst van 50 kWh/m2/jaar, mee een schoon wegdek, levert een zonnepaneel op een dak veel meer.
  Hoe en wanneer voorzien we al die wegen van zon-pv en hoe slaan we de opbrengst op voor de winter?

 2. Mark, we worden niet moe je het te vertellen: we signaleren op hetkanWel trends. Een test van serieuze instanties met de SolaRoad berichten we dus graag over.

  Je mag daar alle plussen en minnen bijzetten die je kunt verzinnen, maar ons betichten van "schijnberichten" is onzin.

  1. @stmaarten,
   Het doorgeven van een "trend" ofwel gunstige resultaten van onderzoek/proeven is heel mooi. Dit bericht is afkomstig van een gretige bestuurder, die graag in de kijker wil en helaas TNO leent zich hiervoor.
   De 137.000 km weg is geplukt uit de statistiek. Niet onderzocht is welk deel geschikt kan zijn voor deze energie opwekking. Als een fietspad getest wordt, waarom dan niet vergeleken met (een deel van) alle fietspaden? Hoewel de "zonneweg" nog niet getest wordt, heet het nu al een "goudmijn", puur schijn dus.

   Kosten / opbrengsten zijn onbekend. Noch hoeveel auto's daarmee van elektriciteit kunnen worden voorzien en alleen in de zomer of ook in de winter en hoe? Van de gewone lezer mag niet verwacht worden dat deze beweringen kan toetsen. Voorheen had je daar journalisten voor die het kaf van het koren scheidden. Nu mag de lezer het zelf uitzoeken.

 3. Mark, het nieuws hier is dat TNO dit project zo veelbelovend vindt dat ze een stukje proefweg gaan bouwen. Niemand beweert dat de zonneweg nu al een goudmijn is. Dat is alleen het geval "bij succes", zoals ook in het stuk staat.

  Het nieuws is afkomstig van TNO, een gerespecteerd onderzoeksinstituut. Degene die we citeren is geen bestuurder, maar een onderzoeksleider.

 4. NIEUW? Zoals het bericht meldt is een jaar geleden dit prov. plan naar buiten gebracht. Een verschil met nu zie ik niet. Kosten en baten worden niet vermeld, dus voor een mogelijke "goudmijn" is geen grond.
  Feitelijk is het een herhaling, zoals vaker bij reklame. Wat heeft TNO in al die maanden gedaan?
  Waarom proberen ze geen weg, maar een fietspad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *