Broers geven mannenbillen iets goeds: bamboe ondergoed

bamboe ondergoed
De broers Rik en Cees Vegter wisten één ding zeker: ze wilden ‘iets’ doen met duurzaamheid en internet. Ze kochten elk eco-product dat ze konden vinden, en één stal hun hart: bamboe ondergoed. Dat besloten ze te verkopen via hun webshop bamboodaddy.nl. “Als je bamboe ondergoed in je handen hebt gehad, wil je niet meer anders,” aldus Rik Vegter. “Alleen met bamboe overtuig je de massa en maak je een gigantische stap vooruit voor de planeet.” hetkanWel interviewde deze opmerkelijke ondernemer met een missie.

Rik Vegter is jurist en voormalig advocaat, “maar ik ben vooral ondernemer”. “Ik zei tegen mijn broer Cees: we kunnen met dat internet iets doen waar we een goed gevoel bij hebben. Dat was het geval met bamboe. Vanaf het eerste moment dat ik het ging dragen, wilde ik niet meer anders. Ik haalde mijn bamboe ondergoed continu uit de wasmand, terwijl ik bijna alleen maar katoenen boxershorts, t-shirts en sokken had.”

(advertentie)
Ook benieuwd of bamboetextiel de ontdekking van de eeuw is? In de webshop van Bamboodaddy vind je een uitgebreid assortiment boxershorts, t-shirts en sokken. hetkanWellers ontvangen 10% extra korting bovenop de prijzen die op de website staan. Gebruik daarvoor deze actiecode bij het bestelproces: hkw369.

“Het ging ons om de vraag: wat geeft nou het meest positieve effect op het milieu? Het enige wat ons betreft dan telt is: het grote publiek. Als die een bepaalde kant op gaat, dan ga je grote milieueffecten bereiken. Toen wij bamboe in handen hadden, dachten we: dit is een product waarvoor het grote publiek bereid is om de stap te zetten, weg van katoen.”

Bamboe boxershort van bamboodaddy.nl

Wat is er zo bijzonder aan bamboe ondergoed?

“Als mensen bamboe voelen dan zijn ze verkocht, zo zacht is het. Het blijft langer fris, dat merk je vooral bij sokken. Ik vraag me soms af: heb ik deze sokken al vier dagen aan? Kan dat wel? Met katoen kan dat echt niet. Onze grootste uitdaging met Bamboodaddy is nu: mensen tevreden houden die hun producten nog niet hebben gekregen. Het wordt bijna uit onze handen gegrist. Ik vind het de ontdekking van de eeuw.”

Is bamboe ondergoed beter dan bio-katoen?

“Het grote publiek wil wel bamboe ondergoed kopen, omdat het zo goed is. Tussen bio-katoen en katoen voel je geen verschil. En wat je voelt en hoe je het draagt, dat is waar de consument op let. En de consument is de groep die bepaalt wat er geproduceerd wordt.”

“Katoen blijft katoen. Voor 1 kilo bio-katoen – dat is een t-shirt en een spijkerbroek – heb je nog steeds 10.000 liter water nodig. Dat water moet toch ergens vandaan komen. Daarbij is de opbrengst van bamboe vele malen hoger dan katoen. Ik zou liever zien dat katoenboeren overgaan op bamboe.”

Ben je met Bamboodaddy gestart omdat je een groen hart hebt of omdat je ondernemer bent?

“In eerste instantie als ondernemer. Ik geloof er heilig in dat je als ondernemer de wereld kan veranderen. Ondernemers kunnen veel waarde toevoegen aan maatschappelijke issues waar mensen zich druk over maken. Omdat wij dingen op een heel andere, pragmatische manier benaderen: wat geeft nou de grootste milieu-opbrengst? Bij bamboe viel alles op z’n plek: het is én duurzaam én beter.”

Er is ook kritiek op bamboetextiel: er worden chemicaliën gebruikt om viscose te maken van bamboe. En als het eenmaal viscose is, weet je ook niet meer zeker of het wel van bamboe komt. Het kan ook synthetisch gemaakt worden.

“Wij doen alleen maar zaken met leveranciers die een naam te verliezen hebben. Als Calvin Klein geen bamboe in zijn producten stopt… We gaan de gangen na van de leveranciers, voor zover dat kan. De herkomst is soms heel erg moeilijk om te herleiden. Daar zitten meer retailorganisaties mee. Steeds meer onderdelen van het uiteindelijke productieproces van bamboetextiel voldoen aan de Global Organic Textile Standards (GOTS), een heel belangrijke norm. Er is één fabriek in China die patent heeft op de productie van bamboetextiel. Die wordt zeer streng gecontroleerd. Vrijwel alle leveranciers halen daar hun bamboetextiel vandaan, dat Öko-tex100 gecertificeerd is.”

“Maar onze belangrijkste vraag is: wat heeft het allergrootste positieve effect? En dat is als het grote publiek bamboe ondergoed omarmt en afstapt van conventioneel katoen. Want er is niets zo slecht als conventioneel katoen. Wij willen graag een paar volle emmers op de gloeiende plaat gooien.”

“Ons gaat het om de nieuwe duurzaamheid: dat het grote publiek overstapt op duurzame producten en zich daarbij niet richt op labels. Het interesseert me niet of mensen duurzaam willen doen. Als ze maar duurzaam kopen. Het gaat niet om certificaten. Waar het om gaat is de toekomst en onze kinderen. Dat klinkt een beetje poëtisch, maar dat wordt soms wel een beetje vergeten.”

Gaan jullie naast de verkoop van bamboe ondergoed ook kleding voor vrouwen verkopen?

“Ja. Ik heb net de opdracht gegeven om die te laten bouwen. Het wordt trouwens bamboomommy.nl. Die vraag is heel veel gesteld.”

Lees ook:

Een schone onderbroek is van bamboe
Interesse in bamboe ondergoed groeit

Advertisement

42 comments

 1. De Öko-tex100 certificering (www.oeko-tex.com) zegt alleen iets over de veiligheid van het textiel zelf, dat er geen schadelijke hoeveelheden giftige stoffen in zijn achtergebleven, en dus niets over een mogelijk milieu-vervuilend productieproces.
  Volgens Wikipedia is het productieproces van viscose (bijvoorbeeld van bamboevezels) milieuvervuilend vanwege het gebruikte koolstofdisulfide en de bijproducten. Niet zo groen dus.
  Ik zou graag horen wat de mensen van Greendaddy hierover te zeggen hebben. Zij claimen immers "groen" te zijn.

 2. Dankjewel voor je vraag, Ewald. We hebben navraag gedaan bij Rik Vegter van Greendaddy en dit was, in het kort, zijn antwoord. We behandelen de feiten en cijfers van bamboe en katoen in een speciaal blog, later deze week.

  Rik Vegter: "Wij zijn groene ondernemers, die de milieuproblematiek op een praktische manier benaderen. Met andere woorden:
  – Waarmee kan in de werkelijkheid waarin wij leven, het grootst mogelijke positieve milieu-effect worden bereikt
  – We bekijken daarbij de totale textielketen, dus “van zaadje tot t-shirt of onderbroek”

  Zo bekeken, wint bamboe ruim van katoen als duurzame, draagbare en aantrekkelijke textiel.

  Katoen kent de volgende nadelen:
  – Per jaar wordt 200.000 ton pesticiden en insecticiden gebruikt;
  – Ruim meer dan 10.000 liter (schaars) irrigatie water per kilo katoen (= 1 spijkerbroek en 1 t-shirt);
  – Tussen 1 tot 5 miljoen vergiftigingen ieder jaar, wat resulteert in20.000 (gerapporteerde) doden (was 40.000, WHO 2002);
  – Zeer veel gebruik van kunstmest;
  – Gronderosie;
  – De jaarlijkse sterfte van ongeveer 67 miljoen vogels (door pesticiden);

  Bamboe groeit daarentegen 100% natuurlijk, zonder extra besproeiing, pesticiden, isencticiden of kunstmest. Het is 100% natuurlijk afbreekbaar, groeit razendsnel en bijna overal, ook op hellingen waar niets gedijt en het verbetert de vruchtbaarheid van de grond waarin het groeit.

  Het gaat verder de gronderosie tegen: de wortels blijven staan na het kappen waarna de bamboe opnieuw aangroeit.

  Wist je verder dat bamboe 35% meer CO2 opneemt dan andere planten? Door de snelgroeiende populariteit breidt de teelt van bamboe snel uit wat een effectief wapen tegen het broeikaseffect betekent.

  Kortom, als je de hele keten bekijkt, van zaadje tot textiel, levert bamboe beduidend minder schade op voor het milieu dan katoen. Het is bovendien door zijn zachtheid en frisheid ook in andere opzichten een heel goed alternatief voor katoen. Dat maakt het goed denkbaar dat consumenten bamboe verkiezen boven katoen, wat een zeer sterk milieu-effect zal hebben. Kwantiteit telt tenslotte zwaar mee als we de economie willen verduurzamen.

  Als pragmatische idealisten en ondernemers die een groot publiek willen bereiken, hebben wij daarom besloten om een duurzaam verschil te maken met bamboe-textiel.

  1. Dank voor het doorgeven van mijn vraag, Frissewind.
   "Kortom, als je de hele keten bekijkt, van zaadje tot textiel…"
   Helaas wordt er toch niet op mijn specifieke vraag in gegaan.
   Ik wil best geloven dat het kweken van bamboe groener kan zijn dan dat van katoen. Maar, zoals in het artikel wordt aangegeven, worden er geen bamboevezels gebruikt uiteindelijk, zoals er met katoen katoenvezels gebruikt worden, maar wordt de bamboe omgezet in viscose. De informatie die ik daarover op Wikipedia vindt, is dat dit een zo milieuvervuilend proces is, dat het in Europa nauwelijks nog toegepast wordt.
   Ik krijg een beetje het idee dat Greendaddy dit gegeven onder de tafel probeert te vegen. Ze krijgen een specifieke vraag, beweren dat ze hem helemaal beantwoord hebben met de opmerking "Kortom, als je de hele keten bekijkt, van zaadje tot textiel…", maar hebben dat dan toch niet gedaan. Ze hebben het ook continu over bamboe, suggererend dat de textiel van bamboevezel gemaakt is, wat dan toch niet het geval blijkt te zijn, want de bamboe is slechts grondstof voor viscose, dat trouwens ook nog eens met een extra chemisch proces omgezet moet worden in vezels.

   1. Beste Ewald,

    De stoffen die gebruikt worden bij het proces om van harde bamboe zachte bamboeviscose te maken zijn goedgekeurd door de Global Organic Textile Standard. Dit is een belangrijke norm waar allerhande milieuvriendelijke kleding aan moet voldoen. Ook bij de productie van biokatoen worden deze stoffen gebruikt.

    Het Engelse wikipedia artikel over bamboe textiel is heel verhelderend, met veel bronverwijzingen: http://en.wikipedia.org/wiki/Bamboo_textiles.

    Waar greendaddy verder terecht op wijst is dat om de milieuvriendelijkheid van een product te bepalen je naar de hele keten moet kijken. Wat dat betreft heeft bamboe al een flinke voorsprong. Dan is het onterecht om op grond van één ding bamboe af te wijzen en gewoon door te gaan met het gebruiken van katoen dat op veel meer vlakken milieuvervuiling veroorzaakt.

    1. Beste Maarten,
     Zeker wijst Greendaddy er terecht op dat je naar de hele keten moet kijken. Daarom is het zo vreemd dat ze nauwelijks ingaan op het specifieke productieproces dat bamboe omzet in viscose.
     China is natuurlijk niet een land wat een reputatie van milieuvriendelijkheid heeft, en dan wordt ik wantrouwig door de dingen die er wel over gezegd worden: "De herkomst is soms heel erg moeilijk om te herleiden" en "_Steeds_meer_ onderdelen van het uiteindelijke productieproces van bamboetextiel voldoen aan de Global Organic Textile Standards (GOTS)", met andere woorden "niet alles".

    2. A huge benefit of using bamboo as the organic base for textile fibres is that there is no need for pesticides or fertilisers when growing bamboo. However, herbicide and fertilizer applications are common in some places to encourage edible shoot growth.
     Heel opmerkelijk het verschil tussen wens en werkelijkheid, maar dat lezen we niet!

     1. Dat het veel voorkomt dat er toch onkruidverdelgers en kunstmest gebruikt worden voor bamboe. Je kunt er dus niet zeker van zijn dat bamboe zonder chemicaliën gekweekt is.

     2. @Ewald en @Mark. "edible" betekent eetbaar. "To encourage edible shoot growth", betekent volgens mij "om de groei van eetbare scheuten te bemoedigen/mogelijk te maken". Sommige bamboe soorten (van de duizenden soorten bamboe die bestaan) worden namelijk ook gegeten. Wij richten ons op de bamboe voor kleding, niet de "edible" bamboe. De bamboeplantage van de Hebei Jigao Chemical Fiber Company groeit in overeenstemming met de "international organic standard van OCIA/IFOAM en het USDA National Organic Program", om te verzekeren dat de bamboe 100% natuurlijk groeit, zonder enige chemische pesticiden. Zie hetzelfde artikel op Wikipedia. Vriendelijke groet, Rik

     3. @Mark, ja, kennelijk. Herbicide is een gewasbeschermingsmiddel, en die worden ook in Nederland in de land en tuinbouw overal nog veel gebruikt lees ik op "Compendium voor de Leefomgeving", maar het gebruik is sinds 1985 wel gehalveerd.

     4. nee je bent niet gek, ik heb om zeker te weten in mijn engels woordenboek gekeken het blijkt dat je beide woorden kan gebruiken

 3. Deze bamboe is gewoon viscose, en viscose wordt van houtvezels gemaakt. En voor ieder hout worden sowieso weinig chemicalieen en kunstmest toegepast, daarin onderscheidt bamboe zich niet bijzonder. Voor de processen om het hout om te zetten naar textiel worden de nodige chemicalien gebruikt. Reden voor de milieuexperts van Made By om bamboe in de laagste milieuklasse in te delen. http://made-by.org/content/environmental-benchmar

 4. Dank voor je feedback, Niels.

  Bamboe is in elk geval een stuk beter dan katoen, zoals hierboven beschreven. Vanwege de schone productie van die 'grondstof'. Tegelijkertijd is het wel duidelijk dat bamboe niet 100% duurzaam is. Een Toyota Prius ook niet, maar desondanks is het wel een groenere auto.

  Zo kun je het toch ook zien met dit ondergoed? 100% is het niet, er is terecht ruimte voor verbetering gesignaleerd, maar op zich zelf is het een verbetering bij de bestaande situatie.

  Het Made-By rapport is interessant: heb jij dat al eens mogen inzien?
  Alleen leden mogen dat, en verder zijn alleen de conclusies openbaar. Weet jij waarom dat is? Klinkt mij niet zo transparant in de oren.

  1. hi Matthijs, je maakt hier een denkfout. We hebben het over de textielvezel gemaakt van bamboe, niet over de bamboeplant alleen. De vezel kun je vergelijken met de katoenvezel en daarbij verschillende milieuaspecten in beschouwing nemen. Dat heeft Made By laten doen. Zowel katoen als bamboe staan beiden in de laagste milieuklasse. Dat geeft op zijn minst te denken, en op zijn laatst aanleiding om te te zeggen dat bamboe kleding 'in elk geval' beter is dan katoen. Dat is het opgeteld dus blijkbaar niet.

   Hier de methodologie: http://www.made-by.org/sites/default/files/benchm

   1. Niels, de criteria van dit rapport zijn buitengewoon vaag, en het rapport beslaat slechts 7 pagina's, zonder verantwoording hoe ze tot hun classificatie zijn gekomen. Een zin als deze vind ik typerend: "When no alternative existed, Brown and Wilmanns created an estimate based on their expert judgment extrapolated from their experiences with similar situations." Oftewel: als er geen data was, verzonnen ze de data… Dit rapport kan dus zeker geen definitief antwoord geven.

    Daarbij: bij de uiteindelijke bepaling of iets milieuvriendelijk is, hangt het af van de details. Als de fabriek waar bamboe tot textiel gemaakt wordt, alle gebruikte chemicaliën in de plaatselijke rivier dumpt, is het een drama. Als gebruikte chemicaliën op een verantwoordelijke manier gerecycleerd worden, is er niet zoveel aan de hand. Het rapport houdt daar geen rekening mee. Dat lijkt mij een cruciale omissie.

 5. Volgens mij gaat het om het hele proces, van zaadje tot textiel. Voor zover ik in dit buitengewoon magere rapport kan zien, wordt er nergens rekening gehouden met de hoeveelheid gif die er nodig is om gespoten te worden voor katoen. Het lijkt er op dat Made By vooral heeft gekeken naar het proces van vezel tot textiel.

  Het deel van zaadje tot vezel is buiten beschouwing gelaten, terwijl bamboe daar, zoals hierboven uitgelegd, veel milieuvriendelijker is.

  1. De zwakste schakel bij bamboe is de vezelproduktie, net als bij papier. Ook daar gaat het niet om de bomen, maar de omzetting van houtachtig materiaal in papiervezels. Een buitengewoon ongezonde/vuile omzetting voor mens en milieu, totdat strikte regelgeving dat verbeterde en dan alleen in landen, waar die regelgeving ook nageleefd wordt. Bij bamboe wordt daar luchtig aan voorbij gegaan.
   Deugdelijke, onafhankelijke informatie is gewenst, niet van die van de slager die zijn eigen vlees keurt.

    1. Overigens ben ik het volkomen eens met de stelling dat deugdelijke, onafhankelijke informatie gewenst is. Bij bamboe valt dat nog niet mee, het Made By rapport is het in elk geval niet, wat mij betreft. St. Maarten legt hierboven duidelijk uit waarom.

 6. Goed, het is duidelijk dat viscose geen groen proces is, maar desondanks noemt ook eco webshop van het jaar WatMooi bamboe-textiel duurzaam, zie http://wiki.watmooi.nl/pages/Bamboe. Categorie: niet perfect maar wel beter.

  "Bamboeviscose is dus niet altijd goed voor het milieu. Er wordt hard gewerkt aan meer milieuvriendelijke technieken. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met gesloten systemen, zodat de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terecht komen in het milieu. Ook gebeurt het oplossen in sommige fabrieken met natuurlijke enzymen zodat er veel minder gevaarlijke chemicaliën nodig zijn.
  Bamboe laat zich makkelijk verven, waardoor er weer minder chemicaliën en water nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen. Let bij de aankoop van bamboetextiel op de Keurmerken.

  Volgens de National Geografic blijft bamboe milieu vriendelijker dan katoen en de uit aardolie verkregen nylon en polyester kunststofverzels. Dhr. P. van der Lugt, onderzoeker duurzaamheid bamboe bij de TU te Delft, vindt dat de de snelle groei bamboe duurzaam maakt. Mosobamboe groeit twee tot drie maal zo snel op duurzaam beheerde plantages als hoogwaardige houtsoorten teak en eiken. Dit is een niet te onderschatten milieu voordeel."

  1. Pabo van der Lugt zegt daarover:
   – Bij gebruik in West-Europa scoren bamboematerialen qua milieu-impact slechter dan lokaal verbouwde houtsoorten – vanwege het lijmverbruik en de transportafstand – maar beter dan tropisch hardhout. Het positieve verschil ten opzichte van tropisch hardhout zit ’m vooral in hoe het wordt geoogst.
   – Bij bamboe is dit niet het geval aangezien bijna alle industriële bamboematerialen zijn gemaakt van reuzenbamboestammen afkomstig uit duurzaam beheerde plantages. In het geval van tropisch hardhout afkomstig van FSC-gecertificeerde plantages is de milieu-impact ongeveer even groot als voor bamboematerialen.
   Dus ook hier is herkomst en verwerkingwijze maatgevend!

 7. Bamboe biedt “sustainable growth” en scoort op bijna alle schakels van de keten vele malen beter dan katoen (http://www.greendaddy.nl/over-bamboe). Op bijna alle, want er is nog 1 laatste schakel die nog kan en moet verbeteren, en dat is de viscosefase. Maar ook daar worden grote stappen gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de sodium hydroxide toepassing. Dat wordt naast bamboe tevens vaak gebruikt bij de verwerking van organisch katoen in vezels en is goedgekeurd door GOTS (Global Organic Textile Standards), die duurzaamheidseisen stelt aan een chemische verwerking van textiel. De Chinese fabriek die vrijwel alle bamboevezel produceert, staat onder streng toezicht.

  Greendaddy is geen kledingmerk maar een wederverkoper van andere merken. Wij doen continu ons uiterste best om te achterhalen hoe onze leveranciers met zaken als milieu en arbeidsomstandigheden omgaan. Met name de kleinere merken hebben onze aandacht, de grote merken hebben immers een naam te verliezen, en die kan je snel kwijt zijn. Daar waar mogelijk spreken wij de eigenaren of directie rechtstreeks aan. Net als bij organisch/bio katoen is het voor iedereen lastig om alle stappen in de keten te kennen (zie recente artikel in NRC van 3 februari jl.). Zelfs voor grote organisaties als H&M en C&A is dat lastig. Maar zij doen hun best, en ik ben van mening dat dat moet worden aangemoedigd, want zo zetten we telkens stappen in de goede richting. Dat geldt ook voor textiel van bamboe. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te zien dat met bamboetextiel nu al een enorme stap voorwaarts wordt gezet, zelfs inclusief de viscosefase. Als we wachten tot ook die laatste schakel naar volle 100% tevredenheid van iedereen functioneert, gaat in de tussentijd de productie en verspreiding van honderdduizenden tonnen gif gewoon door. Worden honderden miljoenen liters water nog steeds onttrokken van de omgeving, etc., etc. Daarom hebben wij besloten om te beginnen. Als wij af en toe teveel overkomen als evangelisten, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan, vooral omdat juist wij van mening zijn dat je met drammen niets bereikt, wel door mensen met goede producten te overtuigen.

  Met vriendelijke groet, Rik, Greendaddy

  P.S.: ik zou erg graag het volledige MADE-BY rapport willen hebben. Kan iemand daar aan komen? Ik heb nu de zgn. "condensed version" die je via de website kan bemachtigen.

  1. "Tegenwoordig wordt biologisch ofwel organisch katoen vervaardigd. De opbrengst is echter wereldwijd nog minder dan 1% van de totale katoenproductie. Dat zal niet snel stijgen in vergelijking met bamboetextiel, omdat de opbrengst per hectare bij bamboe veel groter is" Op deze wijze is het blijkbaar nodig om ecokatoen af te doen want "het mooie van bamboe is dat het van zichzelf eco is" en "katoen wordt nooit zo goed als bamboe, dat zit nou eenmaal in het verschil tussen de planten".
   Over natriumhydroxide: "de sodium hydroxide toepassing is goedgekeurd door GOTS (Global Organic Textile Standards)" en dan is het ongevaarlijk?

   Bamboe is gewoon beter, dus waarom nog onderzoek? Een groot verschil deze verkooppraat met de resultaten van Pablo van der Lugt, die Bamboe vergelijkbaar acht met FSC hout.

 8. Go Greendaddy! Goede discussie. Bamboe is duidelijk de fase voorbij dat de herkomst niet te traceren was. En nog een toevoeging aan de discussie: zolang er in de reguliere katoenindustrie nog dagelijks boeren zelfmoord plegen vanwege de kosten van pesticiden, is bamboe een grote stap vooruit.

  1. @Paul, dat FSC label is hier al eerder genoemd met het werk van Pablo van der Lugt.
   Het punt is dat voorstanders van bamboetextiel blijkbaar een keurmerk overbodig vinden, immers het is beter dan katoen en ecokatoen stelt niets voor, dus daarmee mag je het niet vergelijken!

   Overigens zijn dat bamboe toepassingen, waar de lokale bevolking niet wijzer van wordt. Verantwoord bamboe gebruik voor koken i.p.v kaalkap voor brandhout lijkt mij duurzamer, zeker met een goede verbranding zonder ongezonde rook. Maar dit gaat te ver voor deze site, het moet wel leuk blijven.

 9. Zo, lucht het op, Mark?

  Wij hechten veel waarde aan keurmerken, en aan degelijke en goede informatie, op basis van sterke rapporten. Daarom diepen we juist het onderwerp bamboe uit, en krijgen jij en andere criticasters alle gelegenheid om je kritiek te uiten.

  Wij hechten inderdaad ook aan volume, want daarmee maak je het grootste duurzame verschil. De beste oplossingen zijn oplossingen die groener, eerlijker én leuker zijn.

  Of je het nou leuk vindt of niet.

  1. "Wij hechten inderdaad ook aan volume" Dat dacht de (EU)regering ook met de verplichte bijmenging van biobrandstof. Terecht telt dat "volume" nu minder zwaar, het was een voorbeeld van 1 stap vooruit, twee terug.

   "De beste oplossingen zijn oplossingen die groener, eerlijker én leuker zijn"
   Natuurlijk alles tegelijk, dat lucht op zonder lastige keuzen.

 10. Wow, wat een discussie! Alleen maar prima, zo houden we elkaar scherp. Ik denk dat het goed is dat er wordt gekeken naar alternatieven voor katoen. Bamboe is vooralsnog een betere keuze vanwege minder waterverbruik, maar dat betekent natuurlijk niet dat we er al zijn. Het is een beetje zoals met de elektrische auto. Niet perfect, maar het is (in mijn ogen) vooruitgang. Het is dus belangrijk om te blijven kijken naar betere manieren van verwerking van bamboe. Of misschien vermenging met andere stoffen? Hennep en brandnetels zijn ook duurzame opties 🙂

  Een tip voor de initiatiefnemers van GreenDaddy die mogelijk ook een GreenMommy op de markt willen brengen: mochten jullie ook bovenstukjes of bh's gaan produceren, focus je dan ook op de wat grotere cupmaten. Veel eco-lingeriemerken gaan tot cup C, een enkele keer D. Maar vrouwen met een rijk gevulde boezem willen natuurlijk ook wel eens een groen(er) setje kopen!

  1. Een alternatief voor katoen is biokatoen; de vergelijking daarmee ontbreekt. Ook geen vergelijking van het watergebruik over de hele keten. "bamboe is een stuk beter dan katoen" is wel erg gemakkelijk.

   Vergelijk de elektrische auto. Hoeveel beter die is wordt betwist, maar vooralsnog zijn de aantallen zo klein dat geringe verbetering bij de diesel/benzine auto meer effekt heeft. Een zuiniger auto is minder flitsend dan een e-auto; lastig want het moet vooral leuk zijn.

 11. Sorry niet goed op
  gelet, maar blijkt al aantal jaar geleden deze discussie. Heb daarom de website even bekeken en ja damesondergoed is er inmiddels. Wat ik mis zijn boxershorts met gewone elastische band omdat mijn ervaring is dat kant elastiek erg snel stuk gaat en bovendien houdt ik van stoerder ondergoed zonder poespas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *