Zes tips voor eco-verantwoorde zonwering en raamdecoratie

Foto: monster town via Flickr.com

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen is het een optie om duurzame materialen te nemen. In een korte serie kijk ik naar facetten die daarbij komen kijken zoals het kiezen van een vloer, behang en verf. In dit artikel ga ik in op raamdecoratie.

Gordijnen, luxaflex of paneelgordijnen? De keuzes voor raamdecoratie zijn eindeloos. Welke soorten raamdecoratie kun je het beste kiezen wanneer je voor ‘groen’ gaat?

Hieronder enkele richtlijnen:

 • Voor de productie van ‘gewoon’ katoen worden veel bestrijdingsmiddelen en water gebruikt. Wel is het een natuurlijke stof, dus minder schadelijk dan synthetische stoffen zoals polyester.
 • Nog beter kun je kiezen voor ecologisch katoen, wol, linnen, washi papier en jute.
 • Kies liever voor bamboe luxaflex dan aluminium. Vermijd plastic lamellen.
 • Kijk op Marktplaats of ga langs een tweedehands winkel. Wanneer je veel ramen hebt zal het misschien moeilijker worden om dezelfde stof te vinden, maar voor een kleine kamer slaag je al snel.
 • Wil je meteen besparen op je energierekening? Kies voor dikke gordijnen die tocht tegen hangen en hang ze niet voor de verwarming.
 • Gordijnen zat? Niet weggooien, maar naar de kringloop of wanneer je handig bent een nieuw kledingstuk van naaien.


Advertisement

3 comments

 1. Ook raambekleding van aluminium kan eco-verantwoord zijn. Wanneer je kiest voor gerecyclede materialen is de belasting van het milieu zoveel mogelijk beperkt. Door oude raambekleding in te zamelen en te verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten, werkt Luxaflex zoveel mogelijk via dit principe. Wanneer je op zoek bent naar eco-vriendelijke raambekleding hoef je dus niet automatisch andere materialen uit te sluiten. Laat je goed informeren over de achtergrond van het product.

  Behalve dikke gordijnen zijn er ook ander soorten raambekleding die energiebesparend werken. De toepassing van raambekleding met een honingraatstructuur levert bijvoorbeeld een besparing op van maar liefst 10% op de energierekening. Door de dubbele laag gevouwen stof ontstaat een laag stilstaande lucht die goed isolerend werkt. Daardoor kan energieverlies bij ramen met wel 46% verminderen.

  Laat je allereerst goed informeren bij een speciaalzaak. Daar kun je vrijblijvend een professioneel advies inwinnen en op basis van goede informatie een weloverwogen keuze maken voor eco-verantwoorde raambekleding.

  Alexandra Lingen, Kwaliteits-en Milieumanager Luxaflex Nederland

 2. (deze reactie kreeg ik via de mail, omdat op de site reageren niet lukte – St. Maarten)

  Voor meer info over energiebesparende raambekleding kun je ook even kijken op: http://www.milieucentraal.nl/raambekleding

  De energie besparing is natuurlijk afhankelijk van het huis en de beglazing, maar je kunt tot wel 18% besparen op de energie rekening voor verwarming met Luxaflex® Duette® Shades (met de honingraat structuur waar Alexandra het over heeft).

  Houten jaloezieën zijn weer helemaal hip. Daarom is het voor consumenten nu extra belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van het hout. Controleer of het hout gecertificeerd is door FSC® of Rainforest Alliance, dan weet je zeker dat het hout is verkregen op een duurzame manier. Helaas wordt er nog steeds heel veel illegaal hout gebruikt voor de vervaardiging van meubelen.

  Er staat trouwens niet zo veel informatie over de Luxaflex® GreenScreens® (van gerecyclede of renewable resources) op de website. Maar je kunt altijd contact opnemen met mij of Alexandra, of een dealer bezoeken als je vragen hebt.

  J.Koevoet, Marketing Support Manager Luxaflex® Europe
  https://twitter.com/#!/Jaleez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *