Opwarmende aarde goed voor muggen, kwallen en orka’s

Foto: *christopher*, Flickr
De opwarmende aarde is niet alleen slecht voor dieren. Sommige soorten profiteren juist van warmere temperaturen. Volgens wetenschapsblad Scientific American gaan we richting een wereld waar er meer kwallen, muggen en andere vervelende insecten zijn, maar ook meer orka’s.

De Noordelijke Ijszee is een “gigantisch buffet” voor orka’s, aldus Scientific American. Vanwege het smeltende ijs hebben zeehonden, narwals en andere prooidieren minder mogelijkheden om zich te verstoppen op of onder het ijs. Doordat er meer voedsel is, groeit het aantal orka’s.

Mildere temperaturen maken ook de groei van het aantal insecten waarschijnlijker. Gedurende koude periodes in de winter gaan veel insecten dood. Zonder deze koude momenten zal een explosieve groei van muggen vaker voorkomen. “Ik verwacht dat de muggenproblemen die we normaliter meemaken veel intenser zullen zijn en eerder beginnen dan gebruikelijk als het weer mild blijft,” aldus Jody Gangloff-Kaufmann, een Amerikaanse hoogleraar.

Ook lijkt het aantal kwallen te groeien door de verzuring en opwarming van de zeeën. Sinds het begin van de Industriële Revolutie zijn de wereldzeeën 30% zuurder geworden. Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met grotere hoeveelheden CO2 in de lucht. Er worden groeiende hoeveelheden kwallen gerapporteerd. Sommigen twijfelen echter nog hoe accuraat die berichten zijn. Recent is er een Kwallendatabase opgericht, waar wereldwijde gegevens verzameld worden over kwallen om te kunnen uitpluizen of dit door klimaatproblemen wordt veroorzaakt of dat er andere oorzaken zijn.

Bron: Scientific American

Lees ook

Lek toont dubieuze financiering van klimaatskeptici

Een schone onderbroek is van bamboe

Plastic tasje bedreigt potvis

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *