Nieuw: de biologische sigaret

Foto: Valentin Ottone, Flickr
De sigaretten van Lucky Strike zijn binnenkort ook verkrijgbaar in biologische variant, meldt De Pers vandaag. De sigaretten zijn vrij van toevoegingen zoals karamel, suiker of rozenolie en zitten in een bruine, deels gerecycleerde verpakking. Maar zijn ze ook gezonder?

Nee, niet echt. Want teer, nicotine en koolmonoxide zitten nog steeds in de sigaret. Volgens het moederbedrijf van Lucky Strike, British American Tobacco, komt het product voort uit de “groene biologische trend” en de wens van de consument naar een “oorspronkelijk product”.

Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging aan Maastricht University, ziet de introductie van de sigaret als een vooruitziend plan van de tabaksindustrie. De EU wil toevoegingen aan sigaretten verbieden, maar de tabaksindustrie wil alvast aantonen dat een sigaret zonder toevoegingen niet verkoopt, aldus Willemsen. Het wordt dan veel moeilijker voor de EU om toevoegingen te verbieden, ze zouden dan een hele bedrijfstak om zeep helpen. “De tabaksindustrie heeft jarenlang zoveel in die additieven geïnvesteerd om erachter te komen wat mensen wel en niet lekker vinden. Ze willen gewoon niet dat Brussel bepaalt wat ze wel en niet in producten mogen stoppen.”

Het hele artikel lees je in De Pers

Lees ook

De wereld zonder tarwe

Bamboe, zacht voor mannenbillen

Echt groen is je stroom met deze leveranciers

Advertisement

4 comments

  1. Ik dacht dat het hele idee van het verbieden van die additieven was, dat tabaksproducten dan minder verslavend worden. Logisch gevolg daarvan is dat ze dan minder verkocht worden. En ja, dan help je die bedrijfstak misschien wel om zeep. Prima, toch? De lichamelijke en psychische gezondheid van mensen is toch belangrijker dan de belangen van zo'n bedrijfstak?
    Geld dat mensen niet meer aan tabak uitgeven, wordt wel weer elders uitgegeven. Dat levert dus wel weer elders werkgelegenheid op. Geen probleem.
    Wat wel een probleem is, voor de overheid althans, is dat die overheid nogal veel inkomsten aan tabaksaccijnzen heeft. Daar is de overheid, als het ware, aan verslaaft. Als die inkomstenbron opdroogt, waar moet het geld dan vandaan komen?

    1. Uiteraard uit de maatschappelijke besparingen door minder roken. Die overtreffen de tabaksaccijnzen.

      Natuurlijke produkten kunnen heel verslavend, zoals alkohol. Vreemde gedachte dat voor verslaving toevoegingen noodzakelijk zijn. Zo zijn zwaar giftige stoffen ook uit de natuur afkomstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *