Eten maakt niet gelukkig. In vijf stappen stoppen met emotie-eten

ammgramm, Flickr.com
ammgramm, Flickr.com

Alleen eten als je honger hebt klinkt als een makkelijk advies, maar het blijkt voor veel mensen een bijna onmogelijke opgave te zijn. Zij eten namelijk niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze er blijer van worden. Het zijn emotie-eters. Eerder werd gedacht dat emotie-eten vooral voortkwam uit onzekerheid of een naar verleden. Fins onderzoek heeft echter aangetoond dat ook stress op het werk een belangrijke oorzaak van emotie-eten kan zijn. Sterker nog; vrouwen die in een burn-out terecht komen gaan niet alleen meer eten, maar kunnen hier ook niet mee stoppen tot ze weer helemaal gezond zijn. De stress weerhoudt hen ervan weer een gezond eetpatroon aan te nemen.

Emotie-eten herkennen
Niet alle emotie-eters hebben last van een burn-out; het komt veel vaker voor. Je bent een emotie-eter als je niet eet wanneer je honger hebt, maar wanneer je een andere – emotionele – behoefte probeert te vervullen. Emotie-eters hebben vaak trek in iets heel specifieks, ervaren hun ‘honger’ als dringend en eten onbewust. Omdat ze niet stoppen wanneer ze genoeg hebben gegeten, voelen ze zich na afloop vaak weer schuldig. Emotie-eten levert uiteindelijk dus eigenlijk helemaal geen beter gevoel op.

Stoppen in vijf stappen

1.    Ontdek waarom je eet en probeer achterliggende oorzaken of problemen op te lossen of hier anders mee om te gaan.
2.    Herken jouw signalen. Heb je ontzettend veel trek in een stuk kaas of een reep chocolade? Dan heb je geen honger, maar ga je emotie-eten.
3.    De meeste emotie-eters vallen steeds voor hetzelfde soort eten. Haal dat gewoon niet meer in huis, dan kun je het ook niet eten.
4.    Eet drie goede, gezonde maaltijden per dag. Dan is de kans op tussendoor snaaien kleiner.
5.    Zoek andere ‘troosters’. Ga niet eten, maar verwen jezelf met een vrije avond, een lekker bad of een bezoekje aan de schoonheidsspecialist.

Bronnen: Reuters, SoChicken

Lees ook:

Zes natuurlijke middelen om je gebit mee te verzorgen
Samen afvallen werkt beter
Stap virtueel in duurzaam Nederland

Advertisement

One comment

  1. Het is allemaal waar over 5 stappen plan maar werkt toch niet altijd. Wat misschien een tikje helpt is om in de koelkast kleine porties voorbereiden met gezonde dingen die je wel mag pakken op moment dat vreed bui jou weer te pakken krijgt. Dan kan jij snel uit de koelkast kante klare maaltijd pakken waar jij al eerder over nagedacht toen je nog je verstand niet verloren had door de vreedbui… Je moet dan snel wat pakken en als er niets klaar staat dan pak jij verkeerde dingen… Het is dan beter dan een reep chokola of iets anders maar uiteindelijk als nog geen oplossing. Wat ook heel goed helpt om porties met vies of vlees klaar hebben staan gestoofd, of gebaken op gezonde olijf(zonnenbloem) olie. Want van vies en vlees heb je uren lang ( bij mij 3-4 uur) het gevoel dat je genoeg gegeten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *