Onderzoek: oerdieet gezonder dan Voedingscentrumadviezen

We zouden moeten eten zoals Oost-Afrikaanse vrouwen. Foto: David Dennis, Flickr
Terugkeren naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Dit stelt Remko Kuiper op basis van een onderzoek waar hij maandag 26 maart a.s. op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn conclusies gaan lijnrecht in tegen de adviezen van het Voedingscentrum

Kuipers bestudeerde de voedingspatronen bij onze verre voorouders en bij traditioneel levende Afrikaanse vrouwen in Oost-Afrika. Hij stelt dat het menselijke lichaam is afgesteld op een voedingspatroon dat in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevat.

Een opmerkelijke conclusie van Kuipers onderzoek is dat verzadigde vetten lang niet zo slecht zijn als gedacht. In veel producten (met name light producten) worden verzadigde vetten vervangen door koolhydraten, maar volgens Kuipers verhogen juist deze koolhydraten de kans op hart -en vaatziekten. Ook het vervangen van verzadigde vetten door linoolzuur blijkt niet slim. Linoolzuur verkleint de opname van Omega-3 vetten, waardoor het lichaam minder goed in staat is om ontstekingsreacties te onderdrukken. Deze ontstekingsreacties zouden een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziektes zijn.

Het onderzoek van Kuipers gaat lijnrecht in tegen adviezen van het Voedingscentrum. Dit expertisecentrum prijst bijvoorbeeld linoolzuur aan omdat het veel Omega-6 vetten bevat, en wijst op de schadelijke gezondheidseffecten van verzadigd vet. Precies andersom dus dan wat Kuipers concludeert.

Bron: RUG

Lees ook

Makkelijke zelfmaakzuurkool zit bomvol goede bacteriƫn

Schijf van Vijf is achterhaald

De wereld zonder tarwe

Advertisement

10 comments

 1. Yes, krijgt dr Atkins, en dr Pennington na al die jaren van verguisd te zijn geweest toch nog gelijk, ik volg het Atkins dieet al 15 jaar, en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld
  Ellen

  1. idd het atkins dieet helpt echter zodra ik weer andere producten eet zoals 2 sneetjes brood of een aardapel dan b
   en ik gewoon weer dik. Wat kun je dan nog eten, ik hoor het graag van U.
   dank U

    1. Zoetstof zou verboden moeten worden. Het is het slechtste dat je je lichaam kan geven.

     En dan heb ik het niet over de mogelijke kankerverwekkende bijwerkingen en andere vage claims die nooit echt bewezen zijn.

     Je lichaam heeft een erg delicate pH balans. Ideaal is een klimaat met een pH van 7,35 (als ik het mij goed herinner uit het hoofd) de kleinste schommelingen hierin en je bent ziek. Zoetstoffen, cola en suiker zijn zo ongeveer de slechtste dingen die je je lichaam kan geven aangezien ze ontzettend zuur-vormend zijn. Je lichaam moet vervolgens kei hard werken om de balans weer te herstellen. Alle energie die hieraan verloren gaat kan vervolgens niet worden benut voor het verteren van voedsel, het verslaan van virussen en bacterieën en… voor leven! en hoe meer energie je hebt om te werken, te leren, te sporten, reizen, shoppen, borrelen etc. hoe leuker het leven, lijkt mij zo?

     Met vriendelijke groet,
     Marijn

 2. Het verzadigde vetzuur laurinezuur, wat volgens het Voedingscentrum dus slecht zou zijn, zit zelfs in moedermelk. Na omzetting in het lichaam heeft het antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het verbetert ook de cholesterol:HDL-ratio, dus is juist níet slecht voor je cholestorol.
  Kokosolie bestaat voor ongeveer de helft uit laurinezuur. Je kunt er prima in bakken en het zelfs op je brood smeren. Het is verkrijgbaar in geurloze en ongeraffineerde vorm, bij toko's en natuurwinkels.

  1. Nog even een aanvulling op de kokosolie; je kunt er heel goed in bakken omdat er geen eiwit in zit. Eiwitten verbranden als je het verhit en is daardoor erg slecht voor de gezondheid. Kokosolie maar ook ghi en gekarnde boter hebben deze zeer gunstige eigenschappen. Gekarnde boter is gemakkelijk zelf te maken. Verwarm de roomboter en schep steeds het eiwit wat boven komt drijven eraf totdat er een heldere vloeistof overblijft. Het kan wel even duren voordat het helemaal klaar is maar dan heb je ook wat. Super geschikt om in te frituren en goed betaalbaar.

 3. Het boek van Weston A. Price is van 1939. Er is in de laatste 73 veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Weston A Price's wetenschappelijke methodiek is al achterhaald. Duik in de wetenschappelijke literatuur en je zult zeer veel tegenstrijdigheden vinden omtrent dit onderwerp. Toch zijn er ''talloze'' onderzoeken gedaan naar de relatie tussen teveel verzadigd vet hartproblemen en dergelijke. Zet dat maar tegenover dit onderzoek!. Daarnaast is het grootste onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid verricht in China, een twintigjarig onderzoek dat heeft aangetoond dat koolhydraten in hun onbewerkte (niet geraffineerd) vorm, mits goed bereid (gefermenteerd, geweekt), de bulk horen uit te maken van je dieet. Daarnaast kwam er ook uit dat de mens een minimum aan dierlijke producten dient te consumeren. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat geraffineerde koolhydraten ongezond zijn. Daartegenover zou je ook volkoren zuurdesembrood kunnen nemen zoals men dat altijd heeft gedaan (voordat men massaal over is gegaan op gist). Granen werden altijd al gefermenteerd om anti-nutriënten weg te werken en de verteerbaarheid te verbeteren. Longitudinale onderzoeken tonen aan dat over de hele wereld, de langst levende en meest vitale mensen, degenen zijn die zich beperken tot het eten van vlees of juist vegetarisch zijn en voornamelijk leven van niet geraffineerde koolhydraten. Daarnaast is het nog wel leuk om te zeggen dat Weston A. Price uiteindelijk een vegetarisch dieet propageerde als beste dieet.

 4. Ik moet zeggen dat mijn ouders en overleden grootouders de hongerwinter voor hun kiezen hebben gekregen en de 2e wereldoorlog en de magere jaren erna. Allen, zowel van moeders dan wel vaders kant zijn (of zijn nog) in de 90 geworden. Dit kan ook genetisch bepaald zijn, maar ze hebben wel vet gegeten (kaantjes op brood enz.). Ik denk, gezien het feit dat we steeds meer zitten (werk, computer, tv) en daarentegen meer eten dan vroeger, afgezien van meer vlees ook snacks, chips etc. dat dat een grotere boosdoener is dan al het geneuzel wat nou wel of niet gezond is. Zo langamerhand hoort iedereen nou toch wel eens te weten dat teveel eten ongezond is. Als je eet naar beweegt, is een afslankkuur nooit nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *