Review: amandelmelk van EcoMil

Foto: Claudia Pietryga

Na mijn toch ietwat teleurstellende ervaring met de zelfgemaakte amandelmelk, wist ik maar één ding zeker: ik moest die uit de winkel proberen. Eindelijk slaagde ik bij Ekoplaza.

Ik had nog mazzel ook, want het was het laatste pak. Amandelmelk blijkt een populair drankje. Ik heb inmiddels soja-, haver- en rijstemelk geprobeerd en ik vind ze niet lekker genoeg om ‘on the rocks’ te drinken. Hoe zit het met amandelmelk?

Amandelmelk heeft een volle smaak en je proeft amandel, maar niet op een overdreven aanwezige manier. Eigenlijk precies goed zo. Ik heb wel de met agave gezoete versie geprobeerd, dus ik weet niet hoe de ongezoete versie smaakt. Ook moet je goed schudden, want er zitten subtiele korreltjes in, waarschijnlijk vezels. Tenslotte is hij een stuk romiger dan de amandelmelk die ik zelf heb gemaakt waardoor het lekker wegdrinkt.

Nasmaak
Dit is een drankje dat ik zo zou kunnen drinken. In alle eerlijkheid vind ik het wel minder lekker in de havermout. Ik vind havermelk qua smaak beter passen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Amandelmelk wordt ook veel gebruikt in de bereiding van bijvoorbeeld bakgerechten en koekjes, omdat sojamelk een typische (na)smaak heeft.

Amandelmelk is volledig plantaardig, heeft een laag cholesterolgehalte, is gluten- en natuurlijk ook lactosevrij. Ook is het rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine B1, B2, B6 en E, calcium, ijzer, fosfor, kalium en magnesium. De amandelmelk van EcoMil is tenslotte biologisch. Wel een beetje aan de prijs. Je betaalt tussen de 3,00 en 3,50 euro voor een literpak. Om die reden blijf ik ook lekker experimenteren om zelf amandelmelk te maken. Scheelt ook nog eens afval!

 

 

 

Advertisement

2 comments

  1. Mij lukt het ondertussen om prima amandelmelk te maken: ik laat 100 ml amandelen een nachtje weken, daarna goed afspoelen en in blender doen met nieuw water, ik vul de blender met de amandelen tot 800 ml. Vervolgens blenderen (niet te kort) en daarna zeven. Ik gebruik wel gefilterd water. Je kan evt daarna de amandelmelk nog mengen met een beetje agave en/of vanille extract. Ik gebruik het zelf niet om gewoon zo te drinken, maar in de havermout… Voor een zak amandelen betaal ik €3,50 (zak van geloof ik 400 gr weet niet zeker) en daar haal ik heel wat liters amandelmelk uit, scheelt dus een boel geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *