Hoe diervriendelijk is jouw paasei?

Bron: Samdogs (Flickr.com)
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), Belgische dierenrechtenorganisatie Bite Back en winkelketen Lush werken samen aan een betere wereld voor de haan. Het blijkt dat er jaarlijks miljoenen mannelijke kuikens in Nederland onnodig worden gedood. Met de actie ‘Waardeloze Haantjes’ hopen ze aandacht te krijgen voor dit nog onbekende probleem. Daphne Wessel, woordvoerder van de campagne: “”Consumenten blijken vaak niet op de hoogte te zijn van een aantal zeer dieronvriendelijke standaardpraktijken in de eierindustrie. Zo worden in Nederland jaarlijks 30 miljoen pasgeboren kuikentjes levend versnipperd of vergast.”

Eivervangers
Volgens de NVV is overstappen op biologische eieren niet genoeg: “Dit geldt voor alle eieren, dus zowel uit de bio-industrie als uit de biologische eiersector,” stelt Daphne. De mascotte van ‘Waardeloze Haantjes’, Daantje het Haantje, vraagt in aanloop naar Pasen aandacht voor zijn broertjes. Hij bezoekt diverse steden en informeert mensen over het leed achter de eieren en de haantjes. Daantje wil dat mensen geen eieren meer eten, maar overschakelen op eivervangers.

Stichting Wakker Dier
Maar de NVV is niet de enige organisatie die aandacht vraagt voor de pasgeboren haantjes. Ook Stichting Wakker Dier wil dat het doden van haantjes stopt. De organisatie roept niet op om te stoppen met het eten van eieren. Wel pleit de stichting voor betere omstandigheden voor kippen, zoals goede voorzieningen met voldoende strooisel en uitloop naar buiten voor alle kippen.

Bron: waardelozehaantjes.nl, veganisme.org, Stichting Wakker Dier

Lees ook
Met forse bezuinigingen beter onderwijs en meer stufi
Pittig eten houdt hart gezond
Vuile scooter inruilen voor een schone

Advertisement

10 comments

 1. Daantje wil dat mensen geen eieren meer eten, maar overschakelen op eivervangers. > Maar Daantje vindt het niet nodig om te zeggen wat die 'ei-vervangers' zijn, ….typisch riooljournialistiek van MSN zoals we dat eigenlijk altijd wel van ze gewend zijn.

  kortom, we moeten weer van alles…. koop dit , koop dat, pas op voor dit en dat, verzeker nu voor later….oversluit dit, leen dat, en nu moeten we aan de ei-vervangers….. zucht…. terwijl als we nou gewoon dieren netjes behandelen zoals je ook je eigen familie behandelt dan hoeft er helemaal niks vervavngen te worden, en kunnen we gewoon kwaliteits voedsel eten dat pas echt goed voor ons is, bomvol voedingswaarden !

  Ei vervangers? die weer vol met chemische meuk zitten, net als die vlees vervangers.???… mensen hou het eten simpel, wij komen uit de natuur, dus het enige wat je lichaam herkent is iets dat uit die natuur komt…. Als wij 'geboren' zouden zijn in fabrieken, dan was waarschijnlijk 'ei-vervanger' beter voor ons, maar we komen niet uit fabrieken…. het is allemaal zo simpel , eet echt voedsel , daar kan je lichaam wat mee….je lichaam kan niks met 'vervangers' > de naam zegt het toch al?

 2. Fijn dat jullie aandacht schenken aan de 30 miljoen kuikentjes die jaarlijks worden gedood voor de eierproductie!
  Dodo, wij zijn van mening dat het gebruik van dierlijke producten niet op diervriendelijke wijze kan, en bovendien is het ook niet nodig.
  Het gebruik van dierlijke producten heeft enorm veel nadelen voor gezondheid, dieren, medemens en milieu.
  Wanneer je geeft om "echt" voedsel, zoals wij, dan is het juist logisch om dierlijke producten uit dierenfabrieken weg te laten uit je eetpatroon. Er is niks "natuurlijks" aan de wijze waarop dieren worden gehouden en er is ook niks natuurlijks aan de producten die voortkomen uit de veehouderijen. Ze zitten vol antibiotica, groeihormoon, pesticiden, bacteriën en inderdaad chemicaliën.
  Zie vb. http://www.dailymail.co.uk/news/article-50995/Can….
  Wij adviseren een eetpatroon op basis van groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, essentiële oliën aangevuld met een bron van vitamine B12.

  De eivervangers die wij voorstellen zijn overigens niet chemisch, integendeel.
  Voor meer informatie kan men terecht op http://www.veganisme.org en http://www.waardelozehaantjes,nl

 3. Dodo is een beetje dom. In plaats van dat die eerst kijkt op de website om eens te zien wat die eivervangers zijn doet die het maar weer af als chemische meuk… tsja.. beter eerst even informeren voor reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *