50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12de

Kikkerdril, welk kind weet dat nog te vinden? Foto: Mark Robinson, Flick

De National Trust, de Britse variant van Natuurmonumenten, heeft een lijst samengesteld met dingen die eigenlijk gedaan moet hebben voordat je 12 (of preciezer: 11 3/4) wordt. De Trust wil dat kinderen meer buiten spelen en waarschuwt voor overbezorgde ouders.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Bacteriën maken kinderen gezond
VN verkiest Bruto Nationaal Geluk boven BNP

De Volkskrant bericht vandaag over het initiatief van de Trust. Het speelterrein van kinderen is de afgelopen decennia met 90% gekrompen. Ouders zetten hun kinderen liever voor een DVD, uit angst voor ongelukken. Die angst is niet terecht, volgens de National Trust, er vallen immers meer kinderen uit hun bed, dan uit een boom”.

De organisatie zet vrijwilligers in om kinderen te leren om een hut te bouwen, insecten te vangen of andere speelvaardigheden op te doen.

De Volkskrant vertaalde de eerste 30 items op de lijst van de National Trust:

1. In een boom klimmen
2. Van een heuvel rollen
3. Wildkamperen
4. Een hutje bouwen in het bos
5. Een steen over het water ketsen
6. Rennen in de regen
7. Vliegeren
8. Vissen met een net
9. Een appel van de boom eten
10.Spelen met kastanjes
11.Sneeuwballen gooien
12.Schatgraven op het strand
13. Moddertaartjes bakken
14. Een dammetje aanleggen
15. Sleeën
16. Iemand ingraven in het zand
17. Een slakkenrace houden
18. Over een omgevallen boom lopen
19. Touwslingeren
20. In de modder rollen
21. Bramen plukken
22. In een boom kijken
23. Naar een eiland gaan
24. ‘Vliegen’ in de wind
25. Een grasfluitje maken
26. Fossielen en botten zoeken
27. De zon zien opgaan
28. Een flinke heuvel beklimmen
29. Achter een waterval kruipen
30. Een vogel uit je hand voeren

De Telegraph noemt ook nog de volgende 20:

31. Insecten jagen
32. Kikkerdril vinden
33. Een vlinder vangen in een net
34. Wilde dieren opsporen
35. Ontdekken wat er in een meertje zit
36. Een uil roepen
37. De opmerkelijke diertjes in een strandpoel bekijken
38. Een vlinder grootbrengen
39. Een krab vangen
40. Een natuurwandeling maken in de nacht
41. Plant het, laat het groeien, eet het
42. Wildzwemmen
43. Raften
44. Een vuur maken zonder lucifers
45. Je weg vinden met kaart en kompast
46. Rotsklimmen
47. Koken op een kampvuur
48. Abseilen proberen
49. Een geocache vinden
50. Kanovaren op een rivier

Mis jij nog dingen in de lijst? Deel ze hieronder in de reacties

Advertisement

23 comments

 1. Als het inderdaad zo is dat de meeste kinderen deze dingen niet gedaan kan hebben, is er wel veel veranderd in de maatschappij sinds wij onze kinderen grootbrachten ( 10 jaar geleden )

 2. Achter duiven aanrennen, lieveheerstbeestjes en andere insecten vangen in een pot met een blaadje erin, spinnenwebben om een takje draaien, door een mais- of korenveld lopen lange grastakken in je mond stoppen en erop kauwen, naar de wolken kijken en proberen er dieren in te ontdekken etc. etc.

 3. in regenplassen stampen, een enorme bos wilde bloemen plukken, een bloemenkroon maken, een manshoge sneeuwpop maken, hout snijden, brooddeeg bakken om geschilde takken boven open vuur

 4. Als kinderen, buitenaf wonend met een bos naast en een zandheuvel achter ons huis, was het meeste voor ons iedere dag te doen. Voor onze kinderen, wonend aan de rand van het dorp gold dat ook nog. De kindertjes van nu wens ik evenveel buitenspeel-plezier toe:)

 5. Wormen pot maken en kijken hoe een worm zijn gangen maakt. Kikkervisjes laten opgroeien tot kikker en daarna weer loslaten op de plek waar je ze gevangen hebt. Insecten hotel maken is ook erg leuk!!

 6. Hee wat leuk! Sommige dingen van de lijst doe ik nog steeds en ik ben echt allang 12+. Wat ik nog mis is? Nou, zelf parfum maken. Hiervoor rozenblaadjes plukken en in water doen. Dit een dag en nacht laten staan in de vensterbank in de zon. Blaadjes eruit zeven en klaar is de parfum. 🙂

 7. " Moeten" is hier de fout in de tekst.. Er zijn zelfs al kinderen die hier gaan schrijven over wat ze nog "moeten" gaan doen. Het moet niet! Het mag! Ook wel grappig dat blijkbaar iedereen die wat schrijft achter de PC zit om berichtjes te plaatsen en spelletjes te doen, in plaats van buiten te zijn en die dingen te doen die in het bericht staan. Bijna alle mensen willen gewoon een huis, een auto, goedbetaalde baan, een PC en vaak op vakantie. Ondanks de goede gedachten en bedoelingen van een paar anderen. Hebzucht regeert. Het is de mens eigen. Accepteer dat of wees ongelukkig, vecht heel je leven en ga dood zonder ooit wat bereikt te hebben. Want iedereen die wel dingen doet uit de lijst, doet dat maar 1 keer. En duikt vervolgens weer achter de PC of in zijn/haar auto. Ja kinderen: Ook jou vader en moeder. Let er maar eens op. Snelweg, aangelegd fietspad,internet, McDonalds, RTL4,plofkip, megastal, koophuisje met heavy hypotheek. Dus wie doet nou wat en wie wil nou anders of weer terug naar het hutje op de heide? Maar de intentie is ongetwijfeld goed…

 8. Sleeën achter aan de auto van m'n vader op een stil landweggetje, met mn broer op het dak van ons huis klimmen ( mn moeder vond dat niet erg want ze deed het als kind ook), een fluit maken van de steel van fluitenkruid, s'nacht in mn pyjama op het platte dak naar de sterren kijken, s'morgens heel vroeg met m'n vader naar herten gaan kijken, grasspriet tussen je duimen en er op fluiten, in een kastanje boom klimmen en over het dorp uitkijken.

 9. Een iglo bouwen met sneeuw, in hopen verdroogde herfstbladeren springen, allerlei soorten moddermengsels maken, proberen om in het bos van punt a naar punt b te raken zonder de grond te raken, …

 10. Dit deden wij in de afgelopen weken:
  – Op een zomerse dag in alle vroegte de zon zien opgaan én 's avonds laat weer zien ondergaan. Al zwemmend in maanlicht vervolgens het wonder van zeevonk ervaren.
  – Een griezelige spokentocht in het bos rond middernacht in het pikkedonker. Elkaars handen vasthouden en af en toe gillen mag. 🙂
  – Een nachtelijke uitje van geheel andere aard: Op een open plek (in ons geval de Soesterduinen), liggend op je rug en de blik gericht op de onbewolkte hemel boven je, kijken naar een oneindige reeks vallende sterren. En passant zagen we de maan ook nog opkomen boven een duintopje.
  Dit laatste deden we vannacht (12/13 augustus) en het was een onvergetelijke ervaring voor ons allemaal!

 11. belletje trekken ik doe het zelf ik ben 11 en niet voor de lol even maar 100 keer per dag niet ergens verstoppen of wegrennen maar weg LOPEN en soms komen ze met golfsticks fietsen en camera,s naar buiten

 12. Ik mis een aantal zintuiglijke ervaringen zoals Chinees leren breien, een 9 volts batterij tegen je tong houden, aan een potje vissenvoer ruiken, met een hamer op je duim slaan, een kroon op je hoofd dragen, cola drinken met je neus, met vloeipapier en een kam een mondharmonica maken, met je handen aan de andere kant van het stuur fietsen, je schoen kwijt raken in een modderpoel, bij een paddenstoel zoeken naar een kabouter…… En inderdaad, heel veel van deze ervaringen maak je vaak maar 1 keer mee, maar het blijft wel ergens in je geheugen zweven en dat is nou net het leuke. En heel soms lik je weer eens aan een batterij omdat je vergeten was wat er dan ook weer gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *