Vijf middeltjes waarmee je jouw huis op een natuurlijke manier schoon krijgt

Foto: Chiot’s Run via Flickr.com

Staat jouw keukenkastje ook vol met tientallen schoonmaakmiddelen? Sommigen bevatten voor de huid irriterende stoffen zoals zoutzuur of oplosmiddelen die slecht zijn voor de organismen in het water. Met een paar simpele middeltjes krijg je hetzelfde effect. Beter voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee.

Azijn
Zuur uit schoonmaakazijn (of citroensap) lost zeepresten en kalk goed op. Maak bijvoorbeeld in een goed schoongemaakte spuitfles een mengsel van driekwart deel water en een kwart schoonmaakazijn. Of giet een flinke scheut in een emmer warm water en gebruik het op badkamertegels, het aanrecht of ramen en spiegels. Voor het schoonmaken van agressieve kalkaanslag kun je een met azijn doordrenkt toiletpapiertje of doekje op de plek leggen, laat het een uurtje weken en spoel het even na.

Koffie
Gemalen koffie of koffieprut is een prima middeltje om licht mee te schuren. Strooi een beetje koffie op een doekje en schuur er bijvoorbeeld je aanrecht mee. Bovendien werkt koffie tegen nare geurtjes, bijvoorbeeld in plastic bewaardozen waar na diverse kliekjes een typische geur in is gekomen.

Baking soda (natriumbicarbonaat)
Werkt goed tegen aanslag en geurtjes. Gebruik de combinatie baking soda en citroen voor het schoonmaken van het bad of gebruik het op een vochtig doekje om ongelukjes van het tapijt te poetsen. Je kunt het tapijt trouwens ook bestrooien met baking soda, een nachtje zo laten en opzuigen met de stofzuiger. Wel buiten bereik van kinderen en huisdieren houden. Lees hier wat je allemaal met baking soda kunt doen.

Teatree
Ruikt lekker fris, gaat schimmels tegen en is desinfecterend. Maak een sprayoplossing of voeg het toe aan de spray met azijn. Let op: was je handen wanneer je aanraking komt met een etherische olie.

Olijfolie
Olijfolie is een multifunctioneel product. Je kunt er niet alleen mee koken, maar het ook gebruiken om houten meubels en roestvrijstaal te polijsten. Ook kun je er schoenen mee poetsen of leren meubels een opfrisbeurt mee geven.

 

Advertisement

3 comments

  1. Ik vind het heel goed dat ik met baking soda mijn tapijt kan schoonmaken! Ook hartelijk bedankt voor de waarschuwing over de kinderen en huisdieren (wij hebben beide).Ik heb net een duur tapijt gekocht en het is van verschillende materialen gemaakt en als ik weet dat het echt moeilijk kan zijn om zo’n tapijt te reinigen. Daarom zal ik voor professionele hulp vragen bij een gespecialiseerde service. Op deze manier kan ik verzekeren dat mijn tapijt schoon en mooi zo lank mogelijk zal blijven.

  2. Ik had geen idee dat ik vlekjes op het tapijt met behulp van baking soda en citroen kan verwijderen! Mijn tapijt is heel oud, en er zijn veel wijn vlekken. Ik zal proberen op zo’n manier ze te verwijderen, maar ik heb geen idee wat ik met de rest van het huis zal doen. Ik heb altijd een hekel aan het schoonmaken gehad, dus ik huur liever iemand in om me te helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *