Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken


(Advertorial. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kitchenhugs.)

Waarom zou je in de keuken nog plastic gebruiken? Plastic vervuilt het milieu en brengt jou en je gezin in contact met giftige stoffen zoals BPA en ftalaten. De webshop Kitchenhugs verkoopt mooie, natuurlijke keukenartikelen van bamboe , kurk of staal die ook jouw keuken een veiligere en gezondere plek maken.

De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw, en dat terwijl er goede alternatieven zijn. Dat is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Veel plastic producten lekken namelijk schadelijke chemicaliën.

De 600 miljoen kleine kunststof flesjes die jaarlijks op de markt komen,  kunnen gemakkelijk vervangen worden door herbruikbare flessen, bijvoorbeeld van Earthlust. Deze roestvrijstalen designflessen zijn ideaal voor water of andere koude dranken. Ze zijn van hoge kwaliteit en worden op verantwoorde wijze geproduceerd. De dop heeft een goede lekvrije rubberen afsluiting. De flessen zijn vrij van BPA, PVC en andere chemische stoffen en zijn verder uitgerust met een handige karabijnsluiting waarmee de fles bijvoorbeeld aan een rugzak of riem bevestigd kan worden. Ook voor baby’s en peuters heeft Earthlust multifunctionele flessen die lang meegaan.

Als je niet wilt dat jouw keukenschalen bijdragen aan de 4,7 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in zee terecht komt, zijn de bamboe schalen iets voor jou. Deze schalen zijn handgemaakt van duurzaam bamboe. Ze zijn van goede kwaliteit met een voedselveilige en krasbestendige laklaag. De gebruikte natuurlijke lak komt van de cashewnotenboom.

De vrolijke lunch- of boterhamzakjes van Keep Leaf vormen een goed en voordelig alternatief voor plastic zakjes. Ze zijn eenvoudig te wassen in de wasmachine of vaatwasser en zijn gemaakt van katoen met een waterafstotende nylon binnenkant. Ook na langdurig gebruik en vaak uitwassen blijven de zakjes fris ruiken. De lunchzakjes bevatten geen BPA of andere dubieuze chemicaliën. Het merk If You Care heeft ook duurzame papieren boterhamzakjes voor eenmalig gebruik. Het papier is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Zweden.

Een snijplank van bamboe en kurk maakt je plastic-vrije keuken compleet. De bovenkant wordt gevormd door een harde duurzame laag van bamboe. De onderzijde bestaat uit kurk van een hoge dichtheid. De stroeve kurklaag is waterdicht, neemt geen geurtjes op en zorgt ervoor dat de snijplank niet weg kan glijden op een glad oppervlak.

Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?

Advertisement

33 comments

 1. "Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?"
  Nou, omdat het helemaal niet bewezen is dat plastic in die opzichten minder zou zijn dan de hier aanbevolen (of is het "geadverteerde"?) producten. Ik wil eerst wel eens onderzoeksrapporten in die richting zien, ketenonderzoek, e.d. Te vaak wordt op oppervlakkige gronden plastic afgewezen, terwijl diepergravend onderzoek aantoont dat het toch beter is (bijv. in het geval van wegwerp plastic boodschappentassen vs. papieren, die winkels voor een klein bedrag aanbieden).

 2. Dat plastic giftige stoffen zoals weekmakers bevat is ruimschoots bewezen. Diverse onderzoeken o.a. uit Amerika wijzen uit dat de BPA in lage concentraties al gezondheidklachten kan opleveren. Bij vrijwel de meeste Amerikanen die hierop onderzocht werden werd de stof Bisphenol A in het bloed teruggevonden. Dat Bisphenol A zeer omstreden is mag ook blijken uit de website Pubmed.gov
  Als je daar zoekt op wetenschappelijke studies naar Bisphenol A krijg je al ruim 5000 resultaten.
  Zie verder:
  Leef Bewust http://www.leefbewust.com/themas/bisphenol_a.html
  Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A http://www.bisphenol-a.org/

  Ook het feit dat plastic niet echt afbreekt maar in het milieu achterblijft, en daar enorm veel schade aanricht is ruimschoots gedocumenteerd. Zie bijvoorbeeld: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/

  met vriendelijke groet

  1. Ik weet niet wat jij met plastic afval doet, maar ik doe het naar de plastic recycling (www.plastic-heroes.nl). Verder zulks afval wordt in Nederland normaalgesproken op redelijk milieuvriendelijke wijze verbrand.

 3. Beste Ewald,
  Net als jij lever ik ook mijn plastic keurig in (ik wil je vriendelijk verzoeken de discussie om de feiten te laten draaien en niet om de persoon) : Het hergebruik percentage van plastic lag in 2010 echter nog maar op 38%, voor 2012 streeft men naar een percentage van 42%. Met het afschaffen van het statiegeld systeem voor PET flessen, zal dit percentage zeer waarschijnlijk echter weer omlaag duikelen.
  Qua verbranding zijn de verbrandingsovens in Nederland misschien wel schoner dan in andere landen, maar er komen nog steeds kankerverwekkende stoffen vrij bij verbranding. Tijdens gebruik zijn er verder nog steeds de effecten van de weekmakers.
  Daarnaast is er nog het feit dat plastic grotendeels op basis van petrochemische stoffen (olie) wordt gemaakt, zo'n 8% van de jaarlijkse productie gaat hier in om. Olie is geen hernieuwbare bron en daarmee is plastic wat mij betreft een ongewenste grondstof voor producten. Voor bioplastics gelden andere feiten, dat verband wel vrijwel schoon, maar kan bv beter niet gecomposteerd worden vanwege de vrijkomende broeikasgassen. In dit materiaal zie ik wel potentie. Ook volledig recyclebare en BPA-vrije plastics die 100% ingezameld kunnen worden zijn wat mij betreft best een optie, maar wanneer ik de feiten (anno 2012) naast elkaar leg gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar biologisch afbreekbare producten.
  Het onderzoek naar zgn 'milieuvriendelijker produceren' van plastic waar jij (naar ik vermoed) overigens naar verwijst, betrof een onderzoek waar alleen koffiebekers werden vergeleken, en dat alleen naar het aspect energieverbruik heeft gekeken. Het ging dus niet in op zaken als grondstoffenschaarste, giftigheid e.d.
  met vriendelijke groet
  Christi

 4. Weer zo'n bekende Ster-spot die aanprijst om op staalprodukten over te gaan. Staal wordt gemaakt met kolen. De schadelijkheid van kolenverbruik is aanzienlijk. Ook opmerkelijk dat hier katoen en nylon wordt aangeprezen.

  Waarom zorgt deze site niet voor een duidelijke scheiding tussen nieuwsberichten en verkoopberichten, zodat deze sluipreklame verdwijnt?

 5. Wat een onwerkelijke discussie over iets wat heel ingewikkeld maar tevens enorm simpel is.

  En tuurlijk is dit reclame voor Kitchenhugs: en terecht.

  Misschien dat jullie de redactie van hetkanwel kunnen vragen alle mogelijke merk en bedrijf vermeldingen te verwijderen. Mochten jullie dan wel ergens in geïnteresseerd zijn, ga je lekker ergens anders een zoektocht beginnen waar je het kan krijgen, terwijl je dat nu al weet. Of je ook daadwerkelijk iets koopt bij kitchenhugs kan je toch hopelijk wel zelf bepalen of niet?

  1. "heel ingewikkeld maar tevens enorm simpel is" bij gebrek aan argumenten?
   Wat is er mis met een duidelijke scheiding tussen nieuws en reklame, zijn de media dat dat heel gewoon vinden vreemd bezig?

   1. Waarom maak je je in vredesnaam hier zo druk om? Er staat duidelijk 'in samenwerking met' bovenaan het artikel, wat heel helder is. Het lijkt me ook aan de makers van de website voorbehouden hoe zij e.e.a vormgeven. Als je het zelf beter kan maak dan je eigen website, ben benieuwd hoe ver je komt zonder de steun van adverteerders en sponsoren….Je reacties bij andere artikelen doen ook vermoeden dat je iets tegen kleine ondernemers hebt die duurzaamheid naar de markt proberen te brengen?
    Het is een goede zaak dat er duurzamere alternatieven op de markt beschikbaar komen. En het is logisch dat nieuwe producten nog niet 100% duurzaam zijn, je kunt overal wel een zwak punt bij vinden. Het is vooral van belang dat de ontwikkeling in duurzame artikelen doorgaat en het meer mainstream wordt, anders blijft het zwaartepunt liggen bij traditioneel ingestelde en vervuilende industrieeen.

    1. Waar kan ik hier lezen dat "bureau Cambium" bij "Kitchenhugs" hoort en waarom omschrijven ze hun spullen zo gretig met "gezond", "veilig"?
     Dan probeer je toch vooral de bestaande produkten zwart te maken, zonder duidelijk te maken waarom je produkt beter is, als dat al zo is. Ook "traditionele" produkten verbeteren en gelet op de omvang is dat veel effektiever voor de duurzaamheid.

 6. @Bas, @Ewald, @Mark, @Arie

  Dank voor de goede discussie en opmerkingen. We willen absoluut transparant zijn over de bronnen en de afzender van de berichten. Vandaar dat we vandaag ook "advertorial" bij het stuk hebben gevoegd. Voortaan zullen we dat bij volgende advertorials ook doen.

 7. De producten die ik bij Kitchenhugs heb gekocht zijn vervaardigd door eerlijke arbeid en bestaan (nagenoeg allemaal) uit natuurlijke materialen. Ik wil niet echt ingaan op de discussies die hiervoor worden gevoerd, maar dat lijkt me altijd winst. Hoe minder kunststof er op de markt komt, des te liever het mij is.
  Er zijn wat mij betreft nog te weinig aanbieders van milieuvriendelijke alternatieven en Kitchenhugs is een verfrissend initiatief.

 8. Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van @Mark. Volgens mij is de opzet van deze site (hetkanwel) duidelijk en transparant, of je het er nou mee eens bent of niet. Bevalt dat niet dan zijn er genoeg andere sites die waarschijnlijk beter aan jou (@Bas) wens voldoen.

  NB. Bureau Cambium werkt samen met Kitchenhugs, inderdaad. Maar daar zit voor Bureau Cambium nagenoeg geen financieel belang bij in de verkoop van de producten, enkel onkosten vergoeding. Wij vinden de producten en missie van Kitchenhugs wel interessant en promoten daarom het product assortiment. En inderdaad zijn er bij elk product wel kant tekeningen te zetten. Maar het gaat wel om de juiste stappen in de goed richting. Verdiep je maar een s in de Bambu producten en merk, dan zal je zien dat daar wel degelijk nagedacht wordt over een duurzame productie van producten.

 9. @Mark ik vindt het erg jammer dat je ervoor kiest om mensen hier op anonieme wijze te bekritiseren. Zelf sta ik hier met naam en toe naam op de site en doe ik veel moeite op je ongenuanceerde opmerkingen en aannames in te gaan met zelfs referenties naar wetenschappelijke artikelen. Daar ga je vervolgens niet op in… ..wel richt je je pijlen vervolgens op mensen die een positieve opmerking maken over mijn bedrijf.

  Ik en ook de andere mensen die hier onder hun eigen naam staan, stellen zich kwetsbaar op, dat jij je achter een voornaam verschuilt en de openheid van anderen afstraft zegt uiteindelijk alleen een hele hoop over jou zelf.

  Duurzaamheid is ook transparantie, samenwerking, en vooral vernieuwing. Ik ben er trots op startend onderneemster te zijn, heb goed onderzoek gedaan naar mijn producten en sta volledig achter mijn assortiment; juist omdat ik ook naar het totaalpakket kijk inclusief grondstoffenschaarste, gifvrije producten en eerlijke lonen. Jouw negatieve opmerkingen ten spijt zal ik me verder blijven inzetten voor duurzame ontwikkeling en transitie, samen met andere duurzame ondernemingen zoals Bureau Cambium.

  Je zou me erg verrassen met een positieve afsluiting van deze 'discussie', maar dat zal wel niet gebeuren.

 10. @Cristi …? …,
  Bij gebrek aan inhoud wordt er op de persoon gespeeld. Inderdaad ik heb een hekel aan reklame termen als "natuurlijke", "veilige", "gezonde" dat wekt zonder enig bewijs de indruk dat andere produkten ongezond, onveilig en onnatuurlijk zijn. Wat zegt dat, zelfs aan water kun je je dooddrinken zoals sommige pubers hebben aangetoond. Is daarmee water dodelijk?
  De meest giftige stoffen zijn natuurlijke stoffen, daar de mens niet in staat is dergelijke krachtige giften te maken.

  In bepaald opzicht zijn de Kichenhugs spullen best duurzaam, ze zijn duur en dat weerhoudt de koper om andere spullen aan te schaffen en niets zo duurzaam als konsuminderen.

 11. gaan we weer. ik maak er geen enkel geheim van dat ik de onderneemster achter KitchenHugs ben. In tegenstelling tot jouw continue anonieme posts zet ik er netjes een website bij, en ook hier op hetkanwel.net sta ik vermeld met mijn achternaam. Ik heb niets te verbergen. Jij duidelijk wel….
  En als jij liever producten koopt die vol met BPA zitten en door kinderen zijn gemaakt dan doe je dat toch lekker? Het is mij wel duidelijk dat je bewust niet naar de extra geboden informatie kijkt die ik hier neergezet hebt, omdat het kennelijk niet in jouw straatje past.

  1. ik heb de hele thread gelezen en lees pas hier wie je bent, en nog steeds net zo min een achternaam als mark. ik klikte op het onderwerp: alternatieven voor plastic in de keuken. hier zijn er een paar (gratis).
   -aardewerk
   -water uit de kraan
   -verpakkingsmaterialen hergebruiken – bv. je broodzak
   -glazen flessen met statiegeld
   met echt duurzaam leven verdient niemand geld aan anderen, maar bespaar je wel op je eigen uitgaven!

   1. Beste Wieke, als je op mijn naam klikt in de threads wordt je direct naar mijn site doorgelinkt. Die staat er al de gehele discussie bij. Er staat bovendien een uitgebreid interview op de site.

    Je stelling dat niemand aan duurzaamheid zou mogen verdienen vind ik uitermate vreemd. Want hoe veranderd er anders iets? Ik werk momenteel nog in loondienst, en bouw daarnaast KitchenHugs op om op een zinvolle wijze mijn brood uiteindelijk te kunnen verdienen, en daarmee een kleine positieve verandering te bewerkstelligen.
    Waarom zou iemand die minder duurzame of zelfs vervuilende artikelen verkoopt hier wel aan mogen verdienen, en iemand die fairtrade producten (met veel lagere marges) en duurzame alternatieven niet?
    Veel alternatieven voor het milieu en de grondstoffenschaarste zijn in eerste instantie duurder dan bestaande alternatieven, en het lijkt mij een goede zaak dat ondernemers ondanks een tegenzittende markt (en de wetenschap hier in eerste instantie niets op te verdienen) zich toch blijven inzetten voor marktintroductie van duurzame artikelen.

 12. Producten die je een kans geven om te consuminderen omdat ze langer meegaan, het zijn vaak toch de plastic onderdelen die kapot gaan bij mij…

  Producten waarbij open en eerlijk van te vinden is hoe, waar en op wat voor een manier ze geproduceerd worden geeft je wel de kans om een keuze als consument te maken. Tuurlijk er is altijd wel iets in het voordeel of in het nadeel van bepaalde producten en een goede duurzaamheidsmeter om alle alternatieve op een eerlijke manier door te rekenen en te vergelijken is er nog niet op dit moment. Dat het voor een groot gedeelte anders moet met de huidige consumptie maatschappij lijkt me een niet erg omstreden uitspraak. Dat meer producenten van gebruiksgoederen zich daar voor gaan inzetten en tenminste aan het zoeken zijn naar oplossingen tja dan geef je verandering een kans…

  1. Over de mate van duurzaamheid of de levensduur lees ik niets en ook niet in vergelijk met andere produkten. Wat betekent "eerlijk", dat andere produkten "oneerlijk" zijn of "oneerlijk" gemaakt worden
   en waar blijkt dat uit?

   Blijkbaar is de vrees voor onnatuurlijke, onveilige, ongezonde plastic produkten onmisbaar.
   Angst is een slechte raadgever.
   Hoe staat het met de strijd tussen de glazen – natuurlijk, eerlijk, gezond? – de plastic fles of het kartonnen pak met een plastic binnenlaagje?

   1. Eerlijk versus oneerlijk heeft te maken met het betalen van een redelijk loon aan de makers (Fair Trade) de bamboe producten van het merk Bambu komen uit productiefaciliteiten die hiervoor gecertificeerd zijn zie o.a. http://www.bambuhome.com/philosophy/guiding-princ… (certificering Fair Trade Original) .
    De producten zijn handgemaakt en heel mooi afgewerkt. Stel je eens voor dat jijzelf zulke producten met de hand zou moeten maken? Hoeveel geld zou jij er dan voor vragen?

    Oneerlijk heeft vooral te maken met inkoopmacht, en het gebruik maken van kinderarbeid. Denk bijvoorbeeld aan 1 van de leveranciers van C&A waar onlangs geconstateerd werd dat er kinderen bij de productie betrokken waren. Of aan Chinese fabrikanten van elektronica die werknemers dwingen extreem lange werkweken te maken, met veel zelfmoorden als gevolg (onlangs ook nog op het NOS-nieuws).

    Wanneer ik in mijn shop aangeef dat een product Fair Trade is, dan is dat door een onafhankelijke partij gecontroleerd.

    Glas is een prima materiaal en als ik mooi gerecycled glaswerk voor Kitchenhugs kan vinden, zal ik het zeker toevoegen. Het is echter geen alternatief voor de stalen flesjes, mensen gebruiken die voor onderweg, de sportschool, werk en het schoolplein. Bij breuk kun je je flink aan glas bezeren.

    Karton met een plastic laagje: is niet geschikt voor hergebruik en in het geval van recycling is er een extra scheidingsfase nodig wat extra energie kost (plus BPA zie eerdere posts). Voor mijn assortiment dus niet geschikt: ik richt me namelijk op producten die als het even kan direct de GFT-bak in kunnen of juist langdurig hergebruikt en vervolgens gerecycled kunnen worden. Je zou deze vraag ook eens aan een levensmiddelen producent kunnen voorleggen.

    Mark ik zou je sterk willen aanraden het boek van Micheal Braungart over Cradle to Cradle eens te lezen: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/cradle… ik denk dat het een echte eye-opener voor je kan zijn. Wellicht begrijp je dan wat beter wat ik met KitchenHugs voor ogen heb.

 13. Ik gebruik al ruim 10 jaar dezelfde plastic broodrommel. Deze gaat makkelijk nog eens 10 jaar mee. Gewoon elke dag de broodkruimels eruit kloppen en dan hoeft ie maximaal eens in de week mee te draaien in de vaatwasser. Dit lijkt me een stuk duurzamer dan deze te vervangen door allerlei grappige wasbare lunchzakjes, laat staan door zakjes voor eenmalig gebruik.

 14. Mark, idd stuk duurzamer om wat je hebt langdurig te gebruiken. Als je aan een nieuwe toe bent, lijkt plastic mij niet de beste optie, vanwege de al genoemde nadelen.

  Hetzelfde geldt voor heel veel producten: een spijkerbroek van gewoon katoen zo lang mogelijk dragen is duurzamer dan meteen een nieuwe van biokatoen te kopen. Maar als je een nieuwe koopt, is biokatoen beter.

 15. afvalstoffen heffing op het produkt in het schap, schaf afvalstoffenheffing voor de consument af.
  kan ik zel besluiten of ik afval koop en het prikkelt de producent om minder afval bij het produktt te leveren, belasting op de inkoop verpakkings materiaal (producent)

  Betaal nu de hoofdprijs voor de afvalstoffenheffing in mijn gemeente, heb een 120 liter bak en biedt deze eens in de 6 a 8 weken aan.
  Het zelfde geldt voor de rioolheffing, ook hier wordt voor mij de hoofdprijs berekend, mijn inziens kan dit beter naar water verbruik, we hebben tenslotte een mter hiervoor, wat het huis binnen komt gaat er ook weer uit (via riool) stimuleerd ook zuiniger omgaan met schoon drinkwater.

  dedupe@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *