26% van alle Nederlandse melkkoeien nooit buiten

Meer dan een kwart van alle melkkoeien komt nooit meer in de wei. Dat zijn ruim 400.000 koeien. Dat klinkt als een ernstige situatie, maar het merk Binnenmelk vindt het juist iets om trots op te zijn.Trots pocht het op de website over het nieuwe product ‘Binnenmelk’ : melk van koeien die altijd binnen staan. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Zo kan het bedrijf een uitstekende contstante smaak garanderen, in de woorden van de website www.binnenmelk.nl: ‘Buitengewoon lekker’. De koeien zijn beschut tegen weer en wind, ze krijgen hetzelfde voer en leveren meer melk per koe dan wanneer ze buiten zouden lopen. Als consumenten zien wij dat terug in de prijs.

Bij hetkanWel houden we van omdenken, maar melk van koeien die altijd binnen staan als merk uitventen is wat ons betreft ook ‘buitengewoon’ cynisch. Waarom wordt het marketingbudget niet aangewend om plantaardige en gezonde alternatieven voor melk in de markt te zetten? Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en CO2-uitstoot is het immers een goed idee om de zuivelinname enigszins te beperken.

Lees ook:

Toekomstige koe scheet minder

Kiloknaller verdwijnt als het aan de boeren ligt

Knoflook voor een groene koe

Advertisement

8 comments

  1. Zo gek is dat niet.

    Minder zuivel in het algemeen is beter. Als je dat promoot, in plaats van melk, via in dit geval het product 'binnenmelk', maar je stimuleert de vraag naar plantaardige alternatieven, krijg je een afname van de vraag naar melk, en dus zijn er minder koeien nodig om die melk te produceren, met als gevolg: lagere co2-uitstoot, of niet?

  2. Ik herinner me de TV-beelden van de koeien die een maandje geleden na een winter op stal de wei in mochten. Die waren duidelijk erg blij, gezien hun vrolijke sprongen. Met dit in gedachten is het erg cynisch om een merk koemelk te hebben van koeien die altijd gevangen zitten in een stal. Bah.

    1. Gevangen? Zou de volle, hete zon in een wei zonder schaduw zó prettig zijn, alleen omdat sommigen koe in de wei zo leuk vinden?
      Koeien buiten hebben een grotere kans op ziekten en zijn ook voor het klimaat slechter

  3. Wij van omdenken vinden dit (vooralsnog) geen omdenken. De poging melk van koeien die nooit naar buiten kunnen als 'binnenmelk' te reframen is natuurlijk een uiterst inventief en creatief (maak van je gebrek de bedoeling), maar is alleen echt geslaagd als het ook als zodanig door het publiek geaccepteerd zal worden. Dat is in dit geval maar de vraag. Vinden wij met z'n allen 'binnenmelk' straks een geweldig produkt? Dan is het omdenken. Zo niet? Dan is het geen omdenken. Overigens, mijn persoonlijke mening: ik vind het een wat treurige poging om iets zieligs (koeien die niet naar buiten mogen) als iets positiefs te labelen. Ik voorspel dan ook dat deze poging het niet zal redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *